Noudiari.es
  • Local
    • Local
    • Santa Eulària
    • Sant Joan
    • Sant Antoni
    • Formentera
    • Sant Josep
    • Vila
  • + Pitiüses
  • Deportes
    • Fútbol
    • Baloncesto
    • Atletismo
    • Balonmano
    • Natación
    • Motor
    • Tiro con arco
  • Opinión
    • Cartas a noudiari
    • Columna
  • Cultura
    • Libros
    • Música
    • Llibres curiosos
    • Paraules Nostres
    • Cine
    • Cómics
  • Empresas
Sin resultados
Ver todos
Sin resultados
Ver todos
Noudiari.es
Sin resultados
Ver todos

Temps de matances, festa grossa

Por Vicent Ribas
29 noviembre 2014
en Local
1
0
Compartido
Share on FacebookShare on Twitter

@Marina Ribas Torres / “A’s matinet, encara fosca negra, tothom ja està de peus, grossos i petits. Que això de ses matances és festa grossa”. Així comença l’article ‘Ses matances’, escrit per Joan Castelló Guasch el 1975 i recollit en el llibre Greix vermei i altres escrits. D’això fa ja més de 35 anys, però les matances segueixen començant de la mateixa manera.

Plou d'ençà ahir, però les matances es fan igual
Plou d’ençà ahir, però les matances es fan igual. Foto: Marina Ribas

Fa setmanes que en Toni em va convidar a veure com les feien a casa seua. Quedam ben de matí, a les set i mitja. Plou d’ençà ahir, però les matances es fan igual. Quan arribo al lloc on ens hem citat, ja han matat el porc i hi ha mitja dotzena d’homes amb botes d’aigua, capells i impermeables socarrant el pèl del porc. Amb una ganiveta el van pelant. D’altres, amb pedres, van rascant fort per treure-hi de damunt tota la brutor.

Dins el magatzem, les dones ja feinegen pelant llimons i taronges: – I això per a què serveix?-pregunto. –Per fer ben nets els budells. A fora, prop d’on els homes treballen, hi ha una caldera plena d’aigua que comença a bullir. En surt molt de fum. A baix, les brases cremen amb força. Com fa molt de fred i plou, surt baf de per tot: del porc, de les mans del matancer, dels cubells d’aigua…

Me miro els peus i ja no veig les sabates. No he vingut gaire preparada per a les matances. A fora tothom llenega per dins el fang. Han posat taulons perquè sigui més fàcil entrar i sortir del magatzem, però ja han quedat ben esfondrats dins la terra molla. Hi ha un bon xafester.

Caldera plena d'aigua que comença a bullir. Foto: Marina Ribas
Caldera plena d’aigua que comença a bullir. Foto: Marina Ribas

Un bon porc
Quan tenen el porc ben net, el porten cap a dins. El duen entre sis homes. És un bon porc. Enretiren totes les taules que hi ha al magatzem i tothom es prepara. El matancer, en Pep de can Sendic, agafa el seu ganivet i comença tallant les potes del porc. Quan les té tallades, demana ajuda per moure el porc una mica més endavant, de manera que el cap li quedi fora de la taula. Torna a agafar el ganivet i en un moment, el porc queda sense cap. És una imatge que impressiona. Tothom s’ho mira.

En Vicent i en Toni agafen el cap, es posen tots dos en una taula i comencen a treballar: orelles, llengua, galtes… En Pep obre el porc. Cap tall mal fet, cap tros de carn perduda. Talla amb seguretat. Sap perfectament on hi ha cada òrgan. La resta d’homes, van atracant-se a la taula i van agafant peces. Es col·loquen al seu lloc de treball i van esbocinant.

Na Marga m’ofereix bunyols. Els va fer ahir a la tarda perquè avui de bon de matí tothom pogués anar-ne menjant. Els té dins una caixa, damunt una tauleta. Al costat, hi ha uns porrons. Els homes hi van fent glops de tant en tant mentre segueixen amb la feina. M’ensenya una paella tota plena de patata fregida per poder fer la frita per dinar. Hi ha un foc de gas que no atura. Ara fregeixen patates, ara freigeixen freixura. I mentrestant, a l’altre magatzem, na Maria i n’Esperança fan net ventres. La olor és una mica forta i ningú vol entrar-hi. No és feina fàcil.

Botifarrons
Els homes estan repartits en tres taules. En la primera, el matancer segueix amb la seua feina amb l’ajuda d’un al·lot jove que també és la primera vegada que va de matances. A una altra taula, dos homes preparen la carn que servirà per fer botifarrons. A la tercera, tres homes tallen la carn que serà per fer sobrassades.

Cap tall mal fet, cap tros de carn perduda. Foto: Marina Ribas
Cap tall mal fet, cap tros de carn perduda. Foto: Marina Ribas

Allí dins ningú atura. Sempre hi ha feina per qui en vulgui. Jo vaig mirant i fent fotos. Potser faig una mica de nosa però, per ara, ningú m’ho ha fet saber. Jo vaig escolant tot el que diuen i intent-ho gravar-ho tot al meu cap per després poder-ho escriure.

En Pep s’asseu una estona. Diu que l’esquena li fa una mica de mal i no m’extranya. És el més gran de tots i no l’he vist parar quiet ni un segon. D’assegut, però, va donant instruccions. En Toni duu la capoladora i unten les juntes amb una mica d’oli perquè van fortes. Col·loquen la capoladora damunt la taula, ben enganxada. Aviat, començaran a moldre la carn per anar omplint botifarrons i sobrassades.

Però quin arròs, germans!
S’acosta l’hora de dinar i la frita ja està gairebé a punt. En algunes cases es fa el tradicional arròs de matances i Joan Castelló ho recorda així: “A les tres, dinam. Arròs de matances. Però quin arròs, germans! Hi han posat llomillo, costelles, magre i molts de pebrassos. Cada cuierada, un tros”.

Després de dinar, però, tothom torna a la feina. La capoladora no atura. S’omplin les botifarres i els botifarrons i es posen dins la caldera, plena d’aigua bullint. Amb una punxa, van fent forats als embotits perquè no rebentin i vagi sortint el líquid de dins. Quan surt net, sense sang, vol dir que estan cuits. I a deixar que refredin. D’aquest suc que ha anat sortint dels embotits, se’n fa el greix vermell. Es pot anar recollint amb una escumadora, mentre bullen les botifarres i els botifarrons, però també es pot deixar refredar fins el dia següent, quan ha quedat tota la capa de greix damunt l’aigua. El greix vermell s’untava damunt una llesca de pa per esmorzar o berenar, empolsimat amb una mica de sucre.

Talla amb seguretat. Foto: Marina Ribas
Talla amb seguretat. Foto: Marina Ribas

La carn per fer sobrassada es mescla dins un gibrell, on el matancer hi posa també les espécies que considera necessàries. A cada casa es fa de manera diferent. Castelló explica com és aquest procés: “L’amo i sa dona hi posen sa sal i ses espécies. Això és cosa seua, seua i de ningú més. És com un ritu tradicional familiar. Es sa musa de ses matances. Les hi posen a pessiguets. Els va tastant i afegint sal, o pebrera vermeia, o pebre, o tot-espécies, o fonoi. Fins que en posen un pinyotet, de pasta, dins una paelleta i la posen a’s foc. Ja frita, la tasten, una vegada i una altra, fins que la troben a’s seu punt. Llavonses la donen a tastar a tothom i au, a omplir!”. I d’aquesta manera, o molt pareguda, se segueixen fent les sobrassades de manera tradicional a les cases d’Eivissa i Formentera.

Quan estan els botifarrons i les botifarres cuites i les sobrassades ben omplertes, es pengen d’unes vares que hi ha al sostre del magatzem, enganxades amb el mateix cordill amb què s’han fet els nusos a banda i banda de la vianda. Ja s’ha fet fosc fa estona i és hora de sopar. Na Marga ha estat tot el dia davant els fogons. Avui ha estat la cuinera oficial de les matances. Després d’un dia de molta feina, tothom s’asseu a taula: arròs de matances, vi i bunyols. I a fer la vetllada!

Noticia anterior

La mejor defensa del campeonato contra el peor ataque en el Formentera-Son Cladera

Siguiente noticia

Raúl Minchinela: «La religión es una forma de Teoría de la Conspiración»

RelacionadoNoticias

Agreden brutalmente a un policía en Platja d’en Bossa durante una operación antidroga

Agreden brutalmente a un policía en Platja d’en Bossa durante una operación antidroga

5 julio 2025

Talamanca: de cierre parcial a clausura total por la extensión de un vertido de gasoil

5 julio 2025
Roba una moto en Ibiza y agrede a varios policías tras una persecución

Roba una moto en Ibiza y agrede a varios policías tras una persecución

5 julio 2025
Vecinos al límite: cinco años de fiestas, allanamientos y actos vandálicos en una villa turística de Ibiza

El Consell de Ibiza revocará la licencia turística a la villa de Can Burgos

5 julio 2025
Siguiente noticia

Raúl Minchinela: "La religión es una forma de Teoría de la Conspiración"

Comentarios 1

  1. Torrente de Ca n'Eulari says:
    11 años atrás

    A aquest article només li trobo a faltar que no ens hagin guardat un mos.

    Responder

Deja una respuesta Cancelar la respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Comentarios recientes

  • Sonia en Un jubilado de 76 años acaba en urgencias tras ser encerrado en el terreno donde vive en una autocaravana en Ibiza
  • Pili en Un jubilado de 76 años acaba en urgencias tras ser encerrado en el terreno donde vive en una autocaravana en Ibiza
  • S'acabat sa festa en Agreden brutalmente a un policía en Platja d’en Bossa durante una operación antidroga
  • S'acabat sa festa en Roba una moto en Ibiza y agrede a varios policías tras una persecución
  • S'acabat sa festa en Roba una moto en Ibiza y agrede a varios policías tras una persecución

Lo más leído

  • Un jubilado de 76 años acaba en urgencias tras ser encerrado en el terreno donde vive en una autocaravana en Ibiza

    Un jubilado de 76 años acaba en urgencias tras ser encerrado en el terreno donde vive en una autocaravana en Ibiza

    0 Compartir
    Compartir 0 Tweet 0
  • Hallazgo extraordinario de cinco enormes serpientes en la misma trampa de una finca de Sant Llorenç [Vídeo]

    0 Compartir
    Compartir 0 Tweet 0
  • Impresionante vídeo: así arrasa la plaga de torcaces los cultivos de Ibiza

    0 Compartir
    Compartir 0 Tweet 0
  • Testigos del robo violento de un reloj de alta gama en Ibiza retienen al ladrón

    0 Compartir
    Compartir 0 Tweet 0
  • Ibiza activa la emergencia cinegética para frenar la plaga de torcaces

    0 Compartir
    Compartir 0 Tweet 0

Archivos

AVISO LEGAL Los contenidos generados por Noudiari se encuentran bajo CC BY-NC 3.0 ES Noudiari.es, Av. de Santa Eulària nº 17 escala D oficina 15D, Illes Balears redaccion@noudiari.es Noudiari es un proyecto de La Pitiusa de Internet SL, NIF B57810103. Política de cookies y Declaración de privacidad Hecho con Wordpress

Gestiona tu privacidad

Para ofrecer las mejores experiencias, nosotros y nuestros socios utilizamos tecnologías como cookies para almacenar y/o acceder a la información del dispositivo. La aceptación de estas tecnologías nos permitirá a nosotros y a nuestros socios procesar datos personales como el comportamiento de navegación o identificaciones únicas (IDs) en este sitio y mostrar anuncios (no-) personalizados. No consentir o retirar el consentimiento, puede afectar negativamente a ciertas características y funciones.

Haz clic a continuación para aceptar lo anterior o realizar elecciones más detalladas. Tus elecciones se aplicarán solo en este sitio. Puedes cambiar tus ajustes en cualquier momento, incluso retirar tu consentimiento, utilizando los botones de la Política de cookies o haciendo clic en el icono de Privacidad situado en la parte inferior de la pantalla.

Funcional Siempre activo
El almacenamiento o acceso técnico es estrictamente necesario para el propósito legítimo de permitir el uso de un servicio específico explícitamente solicitado por el abonado o usuario, o con el único propósito de llevar a cabo la transmisión de una comunicación a través de una red de comunicaciones electrónicas.
Preferencias
El almacenamiento o acceso técnico es necesario para la finalidad legítima de almacenar preferencias no solicitadas por el abonado o usuario.
Estadísticas
El almacenamiento o acceso técnico que es utilizado exclusivamente con fines estadísticos. El almacenamiento o acceso técnico que se utiliza exclusivamente con fines estadísticos anónimos. Sin un requerimiento, el cumplimiento voluntario por parte de tu Proveedor de servicios de Internet, o los registros adicionales de un tercero, la información almacenada o recuperada sólo para este propósito no se puede utilizar para identificarte.
Marketing
El almacenamiento o acceso técnico es necesario para crear perfiles de usuario para enviar publicidad, o para rastrear al usuario en una web o en varias web con fines de marketing similares.
Estadísticas

Marketing

Características
Siempre activo

Siempre activo
Administrar opciones Gestionar los servicios Gestionar {vendor_count} proveedores Leer más sobre estos propósitos
Administrar opciones
{title} {title} {title}
Sin resultados
Ver todos
  • Local
    • Local
    • Santa Eulària
    • Sant Joan
    • Sant Antoni
    • Formentera
    • Sant Josep
    • Vila
  • + Pitiüses
  • Deportes
    • Fútbol
    • Baloncesto
    • Atletismo
    • Balonmano
    • Natación
    • Motor
    • Tiro con arco
  • Opinión
    • Cartas a noudiari
    • Columna
  • Cultura
    • Libros
    • Música
    • Llibres curiosos
    • Paraules Nostres
    • Cine
    • Cómics
  • Empresas

AVISO LEGAL Los contenidos generados por Noudiari se encuentran bajo CC BY-NC 3.0 ES Noudiari.es, Av. de Santa Eulària nº 17 escala D oficina 15D, Illes Balears redaccion@noudiari.es Noudiari es un proyecto de La Pitiusa de Internet SL, NIF B57810103. Política de cookies y Declaración de privacidad Hecho con Wordpress