Eivissa, capital mundial de l'Scrabble en català - Noudiari.es | Noudiari.es

Eivissa, capital mundial de l’Scrabble en català

Un moment de la competició

@Soldat:
Molta gent pot pensar que només es tracta de fer la paraula més llarga, però l’Scrabble amaga molta més complexitat. “És una combinació d’estratègia, vocabulari i atzar, és molt important la capacitat de càlcul”, explica Nemesio Moreno, que ha vingut a competir al V Campionat Mundial d’Scrabble en català celebrat a Eivissa des de Cerdanyola del Vallès. “De fet, la gent que portam molt temps jugant anam comptant les fitxes que han sortit i arriba un moment que sabem les que té el rival i tractam de que faci alguna paraula que ens pugui beneficiar a nosaltres”, comenta Octavian Mocanu, que també ve de Cerdanyola, on viu des de fa 16 anys, i és el president de la Federació Internacional de l’Scrabble en català. “Encara que molta gent pensi que és més fàcil per la gent de lletres, els millors jugadors solen ser matemàtics o enginyers”, apunta.

Octavian Mocanu i Nemesio Moreno, campió i subcampió del Mundial d’Scrabble en català

Pot sorprendre que Mocanu, rumanès, hagi set el guanyador d’aquest mundial, però entre els especialistes a aquest joc en destaquen els poliglotes. Ell mateix també juga en castellà, ha participat a competicions en francès a Montpellier i ho ha fet en alemany. És un cas paregut al de Chryssula Kokossulis, una traductora grega-alemanya afincada a Eivissa que parla vuit idiomes. Amb ella podem comprovar el que comenta bona part dels 21 participants al mundial, “l’Scrabble enganxa molt”, cosa que destaca amb l’anell d’una fitxa que porta i que li ha regalat la que juga contra ella en aquells moments, Neus Juvillà, que ha vengut des de l’Hospitalet per a l’ocasió.

L’anell de Chryssula Kokossulis

En total, els participants han jugat nou partides al llarg del cap de setmana al col·legi de sa Graduada, seu del Mundial, amb un sistema tan complexe com les possibilitats que té el joc.  “Es fa tot mitjançant un programa informàtic”, explica Mònica Yern, del Club Scrabble Eivissa, “amb el que primer es va agrupant la gent d’un nivell semblant”. Sí, perquè la Federació compta amb un rànquing, com si fos la ATP de tenis. “Després es sumen molts factors, com la persona que més punts ha fet, la que més partides ha guanyat o les diferències de punts que ha aconseguit a la partida”.

Entre totes aquestes variables i les dades que es van posant al programa informàtic, finalment surt l’ordre de la competició. A més, com en els escacs, un cronòmetre controla el temps i i el jugador és penalitzat si sobrepassa la mitja hora que disposa.

Al Mundial han vengut també participants des de Mallorca o Menorca, a més de Catalunya, que es paguen les seves despeses per competir. Tant les competicions en català o castellà són encara amateurs, indica Nemesio Moreno, que finalment ha quedat subcampió. Ell també ha competit en el Mundial d’Scrabble en espanyol a Buenos Aires, però destaca que “en el món anglosaxó es donen premis molt importants i fins i tot hi ha jugadors que s’hi poden dedicar professionalment”.

Bé, aquí encara no es guayaran sous, però el campió sí que podrar gaudir del primer premi: un cap de setmana a l’agroturisme Can Planells. Pels interessats en aquest joc, el Club Scrabble Eivissa es reuneix cada dos dissabtes per fer partides al bar Sa Trobada, devora del cementiri vell de Vila.

3 Respuestas a Eivissa, capital mundial de l’Scrabble en català

  1. Pingback: Un rumano gana el Campeonato Mundial de Scrabble en catalán [CAT]

  2. Pingback: After the World Championship (March, 9th & 10th), the next Scrabble day for Ibiza scrabblers is just around the corner – Eivissa, capital mundial de l’Scrabble en català – Noudiari.es | Chryssula's Blog

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *