Mercat artesà, carros, sol i canyes a les festes d’Es Cubells | Noudiari.es

Mercat artesà, carros, sol i canyes a les festes d’Es Cubells

@D.V./ Es Cubells es prepara per celebrar el dia de la seva patrona Santa Teresa i, com és habitual als darrers anys, ha concentrat part dels seus actes festius el darrer diumenge abans del dia gran. Així, l’explanada de l’aparcament del poble s’ha convertit en un populós mercat de productes ecològics i tradicionals, i s’ha realitzat una desfilada de carros, a més dels actes religiosos.

En Pep, geni i figura. Fotos: D.V.

En Pep, geni i figura. Fotos: D.V.

Triomfant amb figues, magranes i rifacus
Una de les parades amb més èxit ha estat la d’en Pep, qui té una casa-museu a Corona i que ofereix productes recollits a la seva finca: olives, pebrera envasada, figues, oli d’oliva -de la primera premsada-, figues seques i licor d’herbe.s Es seus tasts són tot un èxit: agafa una figa seca, la talla per la mitat i la farceix amb pistils de frígola, anís i una ametlla. Boníssim. Les seves herbes també són un èxit però el que més crida l’atenció són els seus envasos: “Totes són botelles de reciclatge. Aquesta és una botella de Schweppes, aquesta de Trina… són les ampolles que em va portant la gent”. El preu varia també segons el tamany de l’ampolla reciclada.

N'Isabel Prats, exercint de guardiana de la tradició.

N’Isabel Prats, exercint de guardiana de la tradició.

Una altra de les parades que més s’ha fet mirar ha estat la de n’Isabel Prats, i la seva exhibició de roba pagesa confeccionada a mà: mantons, rifacus, espardenyes d’espart, capells en miniatura o espardenyes també en miniatura que es venen com a clauers. Una de les especialitats de n’Isabel és la confecció de mantons de pagesa per a colles folklòriques: “Es compra la tela i després s’ha de calar la fleca. És feina: calcula sis hores al dia durant dues setmanes”. També realitza a mà els brodats dels rifacus: “Aquests brodats s’han de fer a mà. No hi ha màquina que et pugui cosir això”.

Bartomeu Tur mostra orgullós els productes de casa.

Bartomeu Tur mostra orgullós els productes de casa.

El mercat també ha estat una ocasió per fer campanya i recollir sous per a la Banda Municipal de Música. Al marge de vendre dècims de la Grossa, a la seva parada es podien trobar olives, vi pagès, magranes i gínjols. “Tot això és de casa” comenta orgullós Bartomeu Tur de can Bagot Sunyer, un adolescent que toca a la banda: “Estem estalviant perquè anem de viatge a Galícia”.

Al migdia s’ha iniciat una desfilada de carros que ha realitzat el recorregut que va des de el poliesportiu fins a l’església. Després de les compres, els visitants i els vesins han gaudit del sol de tardor fent una cervesa a les terrasses dels dos bars del poble. Realment, haurien de ser festes més sovint.

Carros desfilant pel centre d'Es Cubells.

Carros desfilant pel centre d’Es Cubells.

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *