El Consell d’Eivissa inicia els tràmits per declarar BIC la bateria militar de Sa Caleta i ampliar la zona arqueològica | Noudiari.es

El Consell d’Eivissa inicia els tràmits per declarar BIC la bateria militar de Sa Caleta i ampliar la zona arqueològica

 

Península de sa Caleta. A la part esquerra, la zona on s'ubicava la zona militar. A la punta més meridional, les restes del poblat fenici. Foto: Google Maps.

Península de sa Caleta. A la part central, tocant a la costa, es veuen tres cercles marcant un triangle de l’antiga bateria militar. A la punta més meridional, les restes del poblat fenici. Foto: Google Maps.

@Noudiari/ La CIOTUPHA -Comisió Insular per l’Ordenació del Territori, Urbanisme i Patrimoni Històric-, a la reunió del Consell Executiu del Consell Insular d’Eivissa celebrat aquest dijous, ha decidit incoar l’expedient administratiu per a declarar com a Bé d’Interès Cultural la bateria militar de sa Caleta amb la tipologia de lloc històric, així com la modificació de la zona arqueològica BIC.

En la proposta de la Ponència Tècnica de Patrimoni es remarca que: “La bateria de costa de sa Caleta és la millor conservada, en el seu conjunt, de tota una sèrie d’instal·lacions del mateix tipus que tenien com a finalitat la defensa marítima i aèria de la ciutat d’Eivissa, històricament irrepetibles i que mereixen la seua protecció i conservació per tal de perpetuar el record i transmetre’l a les generacions futures”.

Característiques de la bateria de sa Caleta
La bateria antiaèria de sa Caleta va ser projectada l’any 1940 dins de l’anomenat “Plan 1940” o “Plan Kindelán” -pel nom de l’aleshores cap de les forces aèries del bàndol nacional, el general Alfredo Kindelán- el pla de fortificació de costes en el marc internacional de la segona Guerra Mundial. Els dos canons antiaeris defensaven l’aeròdrom des Codolar i el port de Vila, objectius estratègics en cas de conflicte bèl·lic. La bateria també estava preparada per allotjar una guarnició de soldats i estava equipada amb nius de metralladora.

L'àrea arqueològica de sa Caleta. Foto: Wikipedia.

L’àrea arqueològica de sa Caleta. Foto: Wikipedia.

La bateria de sa Caleta mai no va entrar en acció i, al final del conflicte mundial, va passar a segon pla. La seua dotació humana, a partir dels anys 50, es va reduir a mínims, assolint més aviat funcions de manteniment de les instal·lacions. Fou definitivament abandonada per l’exèrcit l’any 1962.

Pel que fa a la modificació de la delimitació de la zona arqueològica de sa Caleta, es destaca que l’actual “es va realitzar quan les excavacions es trobaven encara en curs i no es coneixia la realitat global de tota l’àrea arqueològica”. El resultat d’aquesta situació és que la delimitació “no es correspon amb la realitat, que és que arreu de tota la península de sa Mola existeixen estructures fenícies comparables amb les existents dins l’àrea classificada BIC”.

Altres decisions
Al marge d’aquestes decisions, la proposta de la Comissió de Patrimoni Historico-artístic ha informat favorablement sobre la construcció d’un parc infantil en una parcel·la confrontant amb l’església de Sant Agustí. La CIOTUPHA també ha donat el vist-i-plau a la demolició de l’antic economat militar (camí del Calvari, cantonada del carrer de Luci Oculaci d’Eivissa),perquè no té interès patrimonial i la seua demolició significaria una millora de l’espai. A proposta de la Ponència Tècnica d’Ordenació del Territori i Urbanisme (PTOTU) també s’han atorgat la declaració d’interès general a una zona verda destinada a parc infantil i jocs per majors a Sant Rafel, promoguda per l’Ajuntament de Sant Antoni.

També s’han informat favorablement set habitatges en sòl rústic, mentre que un ha set informat desfavorablement i dos expedients han quedat sobre la taula a l’espera de més documentació. La CIOTUPHA ha aprovat tres informes d’impacte a sol·licitud de tres promotors que pretenen adequar o canviar d’ús edificacions preexistents per destinar-les a establiments d’agroturisme.

Una respuesta para El Consell d’Eivissa inicia els tràmits per declarar BIC la bateria militar de Sa Caleta i ampliar la zona arqueològica

  1. Pingback: BIC de la bateria militar de sa Caleta i ampliació de la zona arqueològica | Patrimoni d'Eivissa

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *