El Consell de Formentera destina el 2,3% del seu pressupost als partits i representats polítics de l’illa | Noudiari.es

El Consell de Formentera destina el 2,3% del seu pressupost als partits i representats polítics de l’illa

@Noudiari/ L’Executiu de Formentera va destinar l’any passat 524.614 euros a despeses derivades dels partits i representants polítics de l’illa. Aquesta xifra, que suposa el 2,3% del seu pressupost anual, ha estat publicada per un estudi realitzat per Ràdio Illa, la ràdio municipal de Formentera. Dins d’aquesta partida s’inclouen les assignacions directes als partits amb presència al ple del Consell i els sous dels consellers de l’equip de Govern i oposició.

Cada un dels quatre partits amb representació a la màxima institució formenterera (Gent per Formentera, PP, PSIB i GUIF) rep una assignació fixa anual de 12.960 euros. Foto: Consell Insular de Formentera.

Cada un dels quatre partits amb representació a la màxima institució formenterera (Gent per Formentera, PP, PSIB i GUIF) rep una assignació fixa anual de 12.960 euros.
Foto: Consell Insular de Formentera.

Cada un dels quatre partits amb representació a la màxima institució formenterera (Gent per Formentera, PP, PSIB i GUIF) rep una assignació fixa anual de 12.960 euros i una altra de 540 euros per cada conseller que tengui al ple. Sumant aquestes aportacions fixes i variables, durant el 2013 es varen destinar 58.860 euros a les forces polítiques de Formentera amb representació institucional, segons ha detallat Ràdio Illa.

Els sous dels representats polítics de Formentera
Pel que fa als sous dels vuit integrants l’equip de govern en el 2013 han sumat un total de 411.154 euros. La retribució més gran, de 53.452 euros bruts anuals, és la del president del Consell, Jaume Ferrer, mentre que els dos vicepresidents, Sònia Cardona i Santi Juan tenen un sou brut de 51.906 euros cada un. La resta dels cinc consellers del govern cobren 50.778 euros anuals. Pel que fa a l’oposició, durant 2013 s’ha destinat un total de 54.600 euros per pagar els tres membres de l’oposició assalariats: Juanma Costa del PP i Javi Serra i Cristina Costa del GUIF.

Imatge del ple de l'Executiu de Formentera. Foto: Consell Insular de Formentera

Imatge del ple de l’Executiu de Formentera.
Foto: Consell Insular de Formentera

En referència al Partit Popular, Juanma Costa percep un sou de 27.300 euros, mentre José Manuel Alcaraz no té salari com a representant al ple del Consell, ja que el té com a Delegat del Govern a Formentera. De fet, Alcaraz, i l’altre conseller del PP, Jesús Villar, perceben en concepte de dietes 100 euros cada un per assistència al ple i 100 euros més per cada comissió de les que formin part. Tenint en compte que com a mínim es celebra un ple al mes, per aquest concepte ambdós representants del PP s’emborsarien un total de 2.400 euros anuals. Pel que fa a les comissions informatives, habitualment es convoquen tres sessions mensuals retribuïdes amb 100 euros per Alcaraz i Villar, però no per Costa, ja que com la resta de consellers del Ple, ja té un sou assignat.

En el cas del GUIF, els representants Javi Serra i Cristina Costa reben una assignació de 13.650 euros anuals cada un. Aquesta xifra no ha pogut ser contrastada amb la informació d’independents, ja que no han contestat cap de les demandes de Ràdio Illa.

Com es financen els partits polítics de Formentera
Pel que fa al finançament i a la despesa que té cada partit, en el cas de Gent per Formentera (GxF), el partit de govern ha informat a Ràdio Illa que es finança amb les quotes dels socis, que suposen uns 6.960 euros anuals, i per les assignacions que rep del Consell, és a dir els 12.960 euros fixos per partit i els 540 per conseller. En el cas de GxF aquestes percepcions provinents de fonts públiques suposen un total de 16.200 euros. Si sumam la quantitat de les quotes i el finançament del Consell, el partit de Jaume Ferrer ha tengut uns ingressos durant el 2013 de gairebé 23.200 euros. Pel que fa a les despeses, GxF ha gastat 2.320 euros en assessorament jurídic i redacció d’informes, 1.160 euros en viatges i dietes, 2.784 euros en l’organització d’esdeveniments i 16.936 euros en el pagament del lloguer de la seu.

José Manuel Alcaraz no té salari com a representant al ple del Consell, ja que el té com a Delegat del Govern a Formentera.

José Manuel Alcaraz no té salari com a representant al ple del Consell, ja que el té com a Delegat del Govern a Formentera.

En el cas del PP, el primer partit de l’oposició ha informat que la seva principal font d’ingressos és el Consell de Formentera, del que percep 1.690 d’assignació variable i 12.960 de fixa, resultant un total de 14.650 euros de les arques públiques, tal com han explicat a la ràdio municipal de Formentera. Fonts del partit també han comunicat que reben 7.200 euros anuals del PP balear a més d’una quantitat indeterminada d’aportacions voluntàries d’afiliats, que no paguen quotes fixes, també ajuden a aquest finançament rifes o sa loteria de Nadal, unes xifres que els populars no han detallat. Respecte a les despeses, el PP indica que el seu gabinet de premsa suposa un cost de 10.800 euros anuals i que altres despeses que tampoc ha concretat estarien vinculades amb la redacció d’informes externs, reunions o viatges. Sobre la seu de Sant Francesc, el president del PP ha senyalat que de moment el seu grup no paga mensualitat a l’espera de formalitzar-ne el contracte de lloguer.

Finançament del PSOE i el GUIF
En el cas del PSOE, el partit amb dos càrrecs a l’equip de Govern obté una retribució variable de 1.080 euros anuals i una altra de fixa de 12.960 euros. En total per tant, els socialistes reben una quantitat de 14.040 euros de fons públics. A més l’Agrupació Insular de Formentera ha explicat que no compta amb donacions de particulars. Com a úniques fonts complementàries hauria rebut 1.200 euros anuals del PSOE i 8.400 euros en concepte del 5% del sou net de tots els càrrecs públics. Aquests són la diputada Margalida Font, el vicepresident Santi Joan, la consellera Dolores Fernández, i el gerent del CFD, José Ramón Mateos. Per tant, si sumam les aportacions públiques, les del PSOE i les dels membres amb càrrec, el PSOE ha ingressat al 2013 un total de 23.640 euros. Pel que fa a les despeses, els socialistes de Formentera han pagat 13.100 euros de lloguer de la seu, 1.800 euros en despeses vàries vinculades amb aquest local i 300 euros en material fungible.

Javi Serra, portaveu del GUIF, partit que no hi ha respòs a les demandes d'informació de Ràdio Illa sobre el seu finançament.

Javi Serra, portaveu del GUIF, partit que no ha contestat a les demandes d’informació de Ràdio Illa sobre el seu finançament.

En el cas del GUIF, el segon partit de l’oposició, amb dos consellers al ple de l’Executiu formenterer, percep un tant fixe de 12.960 euros i un variable de 1.080 euros el que suma un total de 14.040 euros, segons la Tresoreria del Consell. Els independents però, no hi han respòs a les demandes d’informació de Ràdio Illa i no han aclarit quins altres ingressos perceben i quines són les seves fonts. Tanmateix, el GUIF tampoc ha volgut aportar cap dada respecte a les despeses que ha d’assumir.

Les despeses dels càrrecs de confiança
Els cinc càrrecs de confiança vinculats al Consell de Formentera han suposat una despesa de 171.707 euros al 2013. El gerent del Consorci Formentera Desenvolupament ha percebut el sou més elevat, de 46.832 euros, mentre que el director del Centre de Dia i la responsable de premsa han cobrat 33.600 euros cada un. Per últim el Gerent del Patronat de Turisme ha percebut 32.546 euros i la secretaria del president del Consell 25.129 euros.

 

3 Respuestas a El Consell de Formentera destina el 2,3% del seu pressupost als partits i representats polítics de l’illa

 1. Miquel Costa Responder

  15 enero, 2014 en 15:17

  Impressionant document. #GraciesRadioIlla #HolaGuif

 2. Vicent Torres Responder

  15 enero, 2014 en 21:14

  Massa cost

 3. perplejo Responder

  24 agosto, 2014 en 18:01

  Es un informe realitzat per un organisme independent i totalment fiable…JAJAJAJA

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *