La indústria balear baixa un 12% en menys d’un any | Noudiari.es

La indústria balear baixa un 12% en menys d’un any

@Noudiari · Ara Balears / La indústria balear és a l’UCI. Les dades de volum de negoci dels primers vuit mesos de 2014 registren una baixada del 12% sobre el mateix període de 2013. Aquesta davallada seria nefasta per a qualsevol sector productiu, però en el cas de la indústria és especialment greu per la tendència negativa que arrossega des de fa anys, que amenaça d’assolir nivells pràcticament anecdòtics en el Producte Interior Brut.

Sobrassada i vi d'Eivissa  Foto: Consell Insular d'Eivissa.

Sobrassada i vi d’Eivissa
Foto: Consell Insular d’Eivissa.

Considerant la variació mitjana dels dos primers quadrimestres, la producció industrial de les Balears, respecte del mateix període de l’any passat, es redueix un 2,6%. En el conjunt d’Espanya la mitjana dels vuit primers mesos s’incrementa un 1,4%.

Cau la producció i, per tant, el volum de negoci, i ho fa perquè baixen dràsticament les comandes, que en els vuit primers mesos de 2014 minven un 12,3% en relació amb el mateix període de l’any passat. A Espanya, segons la taxa de variació dels dos primers quadrimestres, l’entrada de comandes millora un 1,6%. No són grans xifres les de l’estat espanyol, però sens dubte són millors que la constant caiguda illenca.

Un pla per a la indústria
Només el calçat de gamma alta i l’agroindústria mantenen uns nivells d’activitat que permeten pensar en el futur. El vidre, el tèxtil i molts altres ja són només història. Tant els subdirectors industrials que resisteixen com experts i fins i tot iniciatives parlamentàries han plantejat reiteradament la necessitat de tirar endavant un pla per evitar que aquest sector acabi desapareixent del PIB, però de moment ningú no ha posat fil a l’agulla.

Si a principis de la dècada del 2000 la indústria ocupava unes 75.000 persones, l’any passat només 25.000 acabaren l’any amb feina en el sector. Els costos d’insularitat i la constant deslocalització d’empreses que no poden competir amb els països on els drets laborals i ambientals pràcticament no existeixen han posat la indústria en una situació límit.

L’exportació és un dels pocs camins que troba la indústria, si bé no resulta fàcil i tampoc el 2014 no ha estat un gran any. Els prop de 70 milions d’euros de sabates exportades durant el període de gener a agost d’enguany suposen un 19,4% menys que el mateix període de l’any 2013, xifra que suposa una davallada molt significativa.

Igualment, el sector de la pell en general ha perdut gas i ha vist com la venda a mercats estrangers ha davallat ni més ni menys que un 64% en els primers vuit mesos de 2014, segons dades de l’Institut de comerç exterior recollides per la Direcció General d’Economia.

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *