Espai F_: "La nostra illa utopia seria una a on el fet artístic fes comunitat" - Noudiari.es | Noudiari.es

Espai F_: “La nostra illa utopia seria una a on el fet artístic fes comunitat”

@Noudiari/ Espai F_ és un col·lectiu de creadors fundat l’any 2009 amb la intenció de “gestionar projectes culturals i dinamitzar Formentera amb produccions artístiques molt variades”, segons assenyalen des del mateix col·lectiu. Durant aquests vuit anys, han organitzat produccions escèniques; diverses rutes culturals i maridatges commemoratius; una “Aula de teatre” amb cursos de dansa, interpretació i escriptura; una trobada cultural, “El 7 a les 6”, que en les seves sis edicions ha organitzat cent-cinquanta actes; quatre exposicions d’artistes plàstics vinculats amb Formentera; i des de fa dos anys gestionen i dinamitzen el centre sociocultural “Casa del Poble”, a la Mola, amb un programa intergeneracional que implica al col·lectiu de majors amb l’activitat social i cultural del poble.Una imatge de l’obra Nautae.

Del treball d’aquests anys, Espai F_ fa una valoració “bona”. “Hem superat les nostres pròpies expectatives”, afirmen. Per al col·lectiu, l’objectiu “d’estimular el ‘consum cultural’ a Formentera, que tenim com a eix del col·lectiu, s’aconsegueix fent molta feina, persistint en una idea de qualitat i escoltant sempre a la gent”. Tot i així, Miquel Costa, una de les cares visibles d’Espai F_ apunta: “Tinc la sensació que no podem fer més coses, però les podem fer millor”.

Noudiari ha parlat amb Espai F_, de les seves próximes produccions, de ‘Nautae’, que es representa avui a partir de les 21,00 hores, i del que persegueixen amb el seus projectes culturals.

ND: Nautae és la producció que tanca una trilogia. Quina rebuda han tingut per part del públic de Formentera?
 EF_: Sí, Nautae és la tercera d’una sèrie de peces escèniques que, amb el mateix format, tenen com a nuclis temàtics la mort, la guerra i la identitat. Abans, Cap de tortuga (2012) i Perdius (2016). La rebuda del public formenterer està sent molt bona, tot i que Nautae és una peça que aprofundeix molt en la nostra linia, la gent ja sap el que ve a veure. De moment estem rebent bones crítiques i la peça millora dia a dia.

“Hem superat les nostres pròpies expectatives”

 

ND: Quin és el motiu d’optar pel format reduït, amb uns 20 espectadors?

 EF_: Aquest format ens permet apropar l’espectador a la primera linia de l’acció dramàtica. Les nostres posades en escena parteixen d’imatges i accions molt subtils i aquesta proximitat fa que puguin ser gaudides molt millor per l’espectador. D’altra banda, el format reduït ens obliga a fer moltes representacions i ens permet fer créixer la peça. Perdius, amb aquest mateix format, la van veure 324 persones només a Formentera, i Nautae, que encara està en cartell, ja l’han vist un centenar de persones.

Una imatge de la segona producció teatral del col·lectiu cultural Espai_f ‘Perdius’.

ND: Han estat presents a la FiraB i han estat seleccionats pel Centre de Recerca Escènica de Sineu. És el reconeixement als anys de treball d’Espai F_? ho esperaven?
EF_: Vam estar al C.I.N.E de Sineu l’hivern passat fent una residència creativa amb la nostra anterior peça Perdius, perquè ens interessa establir contactes amb altres companyies i centres de creació. Entenem que les nostres propostes escèniques, el format de petita companyia i la manera de treballar és per el que s’han decidit per nosaltres. Poder anar a Gal·les, amb el suport del C.I.N.E i l’Institut Ramon Llull, a continuar treballant amb la nostra nova peça i establir relacions amb la gent del Volcano Theatre és una molt bona oportunitat per seguir aprenent i creixent com a companyia. Els estem molt agraïts.
“Tinc la sensació que no podem fer més coses, però les podem fer millor”
ND: No obstant això, no han estat a Eivissa, tenen intenció?
EF_: Hem estat a Eivissa amb les nostres anteriors obres i tenim la intenció d’anar-hi també amb Nautae. En aquest sentit esperam tancar alguna funció amb els programadors eivissencs durant la propera FiraB de Palma.
ND: En què està treballant Espai F_? Hi ha nous projectes en ment?
 EF_: En aquests moments continuem gestionant la Casa del Poble de la Mola, seguim treballant amb Nautae i el dimarts vam inaugurar a la Sala de l’Ajuntament Vell una exposició del reconegut pintor belga resident a Formentera, Michel Mouffe. En ment tenim continuar amb els projectes que tenim oberts i la creació d’una mostra de teatre físic a la Mola, per a l’any que ve, entre d’altres coses.

Miquel Costa, a la imatge, dirigeix i interpreta ‘Cap de tortuga’.

ND: Té la impressió d’haver canviat en alguna cosa el món cultural i la seva percepció a Formentera amb el seu treball?
EF_: Crec que “Tinc la sensació que no podem fer més coses, però les podem fer millor”. Formentera està vivint un “bon moment cultural” per la feina de la Conselleria de Cultura, de diferents col·lectius de l’illa i d’alguns empresaris que s’atreveixen a apostar per la programació cultural.
La nostra illa utopia seria una a on el fet artístic fes comunitat
-ND: Quina és la situació actual de l’àmbit cultural a Formentera?. Què li falta i què li sobra?
EF_: Podria ser molt llarga la resposta, però ho resumiré dient que falta imaginació dins de l’empresariat i del Consell de Formentera i professionalitat dins el sector artístic.
ND: Què els agradaria aconseguir en els propers anys per Formentera.
EF_: Volem seguir treballant en els projectes que tenim encetats i en els que tenim pensats, ens centrem en això, però la nostra illa utopia seria una a on el fet artístic fes comunitat.

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *