Implantada la tele lectura del consum d’aigua a es Puig d’en Fita | Noudiari.es

Implantada la tele lectura del consum d’aigua a es Puig d’en Fita

El Ayuntamiento de Santa Eulària ha implantado el sistema de tele lectura para Puig d’en Fita.

@Noudiari/La implantació de la tele lectura als comptadors de bona part dels clients del servei d’aigües d’es Puig d’en Fita/Siesta ha permès estalviar en un mes 816 metres cúbics d’aigua segons l’estimació feta per Aqualia, encarregada de la instal·lació de la xarxa d’emissors de control. La projecció d’aquestes dades a tot un any implicarien un estalvi de prop de 10.000 m3 en tot un any. El cost pel Consistori per a implantar aquesta tecnologia ha estat de 123.600 euros.

L’Ajuntament de Santa Eulària des Riu va implantar a finals de 2015 un sistema de tele lectura del consum d’aigua en 400 comptadors de Santa Gertrudis de Fruitera com a prova pilot per a, posteriorment, estendre tot aquest sistema a prop de 4.000 indicadors d’usuaris de tot el municipi. Com a segona fase s’ha triat la zona d’es Puig d’en Fita, on s’han adaptat 791 comptadors individuals i quatre generals, a més d’implantar 40 ‘gotes’, o emissors que recullen cada vuit segons la informació de tots els comptadors dins del seu radi d’acció per a transmetre-la posteriorment a la base central per al processament de la informació. Ara, ja s’ha demanat l’elaboració de tres projectes (diferenciats com a Nord, Sud i Central) per a continuar amb la implantació del sistema a la resta del municipi.Al primer mes de servei, s’han fet 570.000 lectures de consum d’aigua, per les 3.164 a l’any que es podien fer de forma manual. Amb aquestes intervencions s’han descobert 54 fuites, amb una mitjana de 21 litres per hora (encara que, en un cas, el flux era de 500 litres, el que hauria suposat amb el tema de lectura trimestral una pèrdua de 1.080 metres cúbics i un sobrecost en la factura de més de 3.000 euros). Aquestes pèrdues, comunicades als usuaris en menys de 24 hores, suposarien per si soles un consum extraordinari de 15.120 litres mensuals per clients.

El sistema de tele lectura permet comptar amb més i millor informació dels cabals que es consumeixen en cada moment. Així, amb aquesta eina qualsevol ciutadà podrà conèixer en cada moment la seva despesa exacta i en temps real, de manera que podrà optimitzar el seu consum i evitar pagar de més. A més, de cara a la gestió dels recursos, és més fàcil descobrir consums anormals en tota la xarxa de manera que es pot prevenir millor el frau i detectar de forma immediata qualsevol possible fuita, reduint els temps de reparació i evitant malbaratament i uns majors costos. A més, com a conseqüència d’un consum més ajustat a les necessitats, cal esperar una reducció del cabal extret i del consum elèctric per fer funcionar el sistema, el que es traduirà en un millor estat dels aqüífers i una reducció d’emissions de CO2.

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *