Opinió: ‘Aquesta pobra illa’. Per Ferran Moreno i Castillon | Noudiari.es

Opinió: ‘Aquesta pobra illa’. Per Ferran Moreno i Castillon

@Noudiari/ Sóc filla de la Mediterrània, una mar que ha vist guerres i sang, tempestes i abundors, on els peixos van arribar a lluir quatre barres al llom, una mar neta i clara… però ja fa temps d’això. La mare mar m’ho havia advertit de ben petita: “no et deixis conquerir, no ho donis tot”, però la meva innocència em va impedir fer-li cas. O potser volia ser gran i valenta i la més llesta de totes. Ara he caigut malalta i m’estic morint. Ho sé perquè l’aigua em defuig i el solei em crema massa. Trobo a faltar el capell verd de pins, però me l’han pres.Ferran Moreno Castillon

M’han gratat la pell fins arrencar-me la pols i la sorra i m’han omplert, per curar-me, d’una pasta negra pudenta i llefiscosa que s’endureix quan s’asseca i em fa mal perquè no em deixa ser jo, no deixa créixer les llavors que em donen vida i poc a poc tot es va morir dins jo. M’han foradat, m’omplen d’aigua enverinada que no puc beure i m’assequen les venes que m’alimenten per que uns homes vanitosos i cruels es puguin remullar, quan ho fan, sense haver de caminar ni un pas, tot i que estic envoltada de la mare, que mai m’ha abandonat. M’han pintat els ulls, posat cartó-pedra, canviat la fesomia per fer-me a la seva semblança i al seu gust.

Aquests homes vanitosos, cruels i cobdiciosos, m’omplen de brutor per tot, plàstics, llosques que em cremen els cabells (tot i que haig de dir que, quan ho fan, alguns s’afanyen a apagar el foc i, a voltes, ho aconsegueixen sense que la clapa es noti massa), ferramentes velles, papers, brutor i brutor per cada racó. I, a sobre, em canvien el nom, el meu i el dels meus bocins, perquè sembla que no els agraden. Jo no vull que em canviïn el nom, vull seguir sent jo i vull seguir tenint els meus bocins, no els que ells vulguin. Però els importa ben poc.

Els sento parlar i m’esfereeix saber que saben que m’estic morint però els és igual, perquè encara em volen esprémer més, em volen utilitzar per ells, pel seu benefici, només pel seu benefici… jo que els he donat tant, que els he deixar fer sense queixar-me massa, que els he estimat i que vaig arribar a creure que ells m’estimaven, que em cuidarien com jo havia procurat cuidar-los. No ho han fet ni ho pensen fer. De fet, m’han torturat a jo i han fet mal a la mare (tot i que ella, mesquina, no ha estat tan bamba com jo) i els ha plantat cara). A

ra sé que val més que em deixi morir, que no lluiti per ells, que s’acabi tot d’una vegada i que, quan vegin que els meus ulls ja no son clars, que el meu cabell ja no és verd i que la meva respiració és feixuga i pudent, m’abandonin com una deixalla creient-me morta. Llavors els  hauré guanyat, ans llur ceguesa no els deixarà veure que no soc morta i revifaré lentament fins deixar de ser aquesta pobra illa, per tornar a ser verda i blava, neta i pura. Tornaré a ser Eivissa i deixaré, per sempre més, de ser I

biza.

7 Respuestas a Opinió: ‘Aquesta pobra illa’. Per Ferran Moreno i Castillon

 1. Pascual Responder

  29 julio, 2017 en 19:34

  Le felicito y comparto todas y cada una de sus palabras y disculpe no escribir en su lengua,, la codicia nos perderá,

  • Ferran MORENO I CASTILLON Responder

   29 julio, 2017 en 19:57

   Gràcies. No cal que es disculpi perquè ens podem entendre sense que jo hagi de canviar de llengua i això ja és un pas per jo i un repte per vos.

 2. Enric Llatje Responder

  30 julio, 2017 en 9:07

  Es una pena mes no es donan conta de que la luxuria la embeja i la codiçia destroça el ser huma i tota la riquesa que l’envolta
  Tots aquets preputens son uns desgraçiats de espirit i de voluntarietat capa els demes pues es creuan que acumulan riqueças seran millo (desgraçiats)

 3. Actua Responder

  30 julio, 2017 en 10:19

  Recordi que ara tots els cartells es troben rotulats en catala i que Eivissa és un nom recient com Ibiza. Pero no com Ibosim, Ebysus, Ebusus, Yabisah. Epoques on s illa i sa mare estaven wonderful

 4. luis luis Responder

  31 julio, 2017 en 11:28

  En el titular pone opinó y creo que debería poner opinió

  • Ferran MORENO I CASTILLON Responder

   29 agosto, 2017 en 19:54

   Hola Luis: sí, és cert que posa opinó. Però és el titular del diari i no el puc rectificar. De totes maneres, ho traslladaré a la redacció. Gràcies per l’avís.

 5. Paul Wilber Provo Burroughs Responder

  2 agosto, 2017 en 8:30

  Yo me acuerdo de una isla serena, majestuosa y inocentemente salvaje, poblado por gente generosa y sencilla con sonrisas para todos.
  De aquellos tiempos a ahora cuando todo parece una pesadilla debido a la libetinaje y diabolica devoción al dinero, no queda nada de los años 70 y 80 y lo peor es la falta de amor propio que se ha generado. Pan para hoy hambre para mañana. No One Cares S.A.
  Es como observar un cancer terminal destrozando poco a poco a Ibiza, solo dejando esqueletos sín sustancia como recuerdo.

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *