Formentera advoca per l’ampliació de la zona de bany fins als 200 metres a tota l’illa | Noudiari.es

Formentera advoca per l’ampliació de la zona de bany fins als 200 metres a tota l’illa

@Noudiari / Aquest divendres s’ha celebrat a Formentera el Posidonia Forum, emmarcat dins el Festival Save Posidonia Project que té lloc entre el 12 i el 15 d’octubre.El discurs d’obertura del Fòrum ha estat a càrrec de la vicepresidenta del Consell de Formentera, Susana Labrador, que ha recordat que el Consell de Formentera ha organitzat aquest festival per celebrar l’Any del Turisme Sostenible.

Susana Labrador ha explicat que aquesta trobada permet conèixer en profunditat “que és la posidònia, els perills als quals està sotmesa i el reptes de conservació, per fer compatible el turisme amb la conservació del medi ambient”.

La consellera de Presidència del Govern, Pilar Costa, també ha fet un discurs de benvinguda en què ha agraït al Consell de Formentera que hagi dut endavant aquest projecte i ha destacat que el Govern balear també treballa per aconseguir la unió entre el turisme i la protecció del medi ambient, amb projectes com el de l’Impost de Turisme Sostenible.

Ponències i taules redones
Durant tota la jornada s’han succeït conferències d’experts en l’àmbit turístic i mediambiental. Al matí hi ha hagut 5 ponències la primera per videoconferència d’una representant de l’Organització Mundial del Turisme en Innovació i Tecnologia. Seguidament Pierre-Yves Cousteau ha explicat el projecte Cousteau Divers a Formentera, i el biòleg Manu San Félix la seva trajectòria “De Formentera al National Geographic”.

Per part seva, Elvira Giménez de Greenpeace ha fet la ponència “Los plásticos en los océanos. Presente y futuro”. I per últim, Clara Calatayud ha parlat sobre “The shark Odissey”, “Ecoturismo y busqueda de la conservación”.

Tot seguit, s’ha realitzat la taula redona de Turisme amb la presència de Clara Calatayud, José Chulvi, batle de l’Ajuntament de Xàbia, Juan Pedro Sánchez, vicepresident del Cabildo del Hierro, Pere Muñoz, representant de la conselleria de Turisme del Govern, Vicent Tur, president de l’Associació Hotelera de Formentera i la consellera de Turisme, Alejandra Ferrer. Els tertulians han exposat la necessitat de protegir el medi ambient per crear un producte ecoturístic.

A les 15.00h s’han reprès les ponències amb la intervenció de Oscar Esparza de WWF que ha parlat sobre “La protecció marina en España”. Raquel Vaquer-Sunyer del IMEDEA ha fet la seva exposició sobre “¿Qué sabemos de la posidònia?”, i Francisco Sobrado del Gen-Gob ha parlat sobre “La mar, una responsabilidad compartida”.

D’altra banda, Guillem Roca ha fet la seva ponència “Observadores del mar” i per últim Irene Díez de Ecoalf ha presentat “Upcicling the Oceans: una iniciativa d’economía circular que transforma la basura en moda”.

Tot seguit s’ha realitzat la taula redona de mediambient, que ha comptat amb la participació de Xavier Pastor, ex president de Oceana, Raul José Alvarez del projecte Ghostfishing, Marià Marí del GEN-GOB, Elvira García de la direcció general de la costa i el mar, Marta Castelló, directora del Parc Natural de Ses Salines d’Eivissa i Formentera, i la consellera de Medi Ambient, Daisee Aguilera.

Els experts han coincidit en la necessitat de decreixer per continuar amb preservació del medi ambient, i en la importància de la conscienciació ciutadana per fer front als reptes de futur.

Projecte de Fondejos de Formentera
Per part seva, la consellera de Medi Ambient de Formentera, Daisee Aguilera, ha aprofitat la celebració d’aquest fòrum per presentar el Projecte de Fondejos del Litoral de Formentera. El projecte, segons ha exposat Aguilera, s’ha elaborat “tenint en compte la capacitat d’acollida d’embarcacions”.

Així mateix, la consellera ha dit que la proposta que ara haurà d’estudiar el Govern balear segueix criteris físics, amb la quantificació de l’arena, a partir la cartografia de la posidònia actual, i l’ampliació de la zona de bany fins a 200 metres de la costa a tot el litoral.

I que també seguex criteris ecològics, ja que es prohibeix el fondeig i la col·locació de qualsevol boia damunt posidònia. “Hem creat una zona d’amortiguació de 10 metres entre la praderia de posidònia i la zona d’arena perquè en cap cas la praderia es vegi afectada pel garreig de les cadenes o les àncores”.

El sistema de regulació que proposa el Consell és mixt, en zones àmplies d’arena, com Cala Saona, es permetrà el fondeig sobre arena, i en altres on la praderia està més a prop com Illetes, es posaran algunes boies ecològiques. El número d’embarcacions que podran fondejar dependrà de l’eslora de les embarcacions, de les condicions meteorològiques i de la direcció del vent, segons aquestes 3 variables un sistema de reserves on-line, que serà de pagament, indicarà el nombre d’embarcacions que poden fondejar en cada moment.

Així, totes les embarcacions hauran de registrar-se en una plataforma on-line perquè els vigilants puguin comprovar que han pagat la taxa i s’han registrat. En aquest sentit, la consellera també ha demanat que es creï “un règim sancionador més senzill i de fàcil aplicació, on les sancions es tipifiquin segons l’eslora”. A més, Aguilera ha demanat que espera que “s’introdueixi la cartografia de la posidònia en les cartes nàutiques”.

Per últim, ha destacat que la regulació del fondeig a tot el litoral haurà d’anar de la mà de la creació d’un sistema de recollida selectiva de residus per les embarcacions, que també serà de pagament, segons els quilos de residus que es recullin i la despesa de gestió que suposin.

Tancament del fòrum
El tancament del fòrum ha estat a càrrec del vicepresident i conseller de Turisme del Govern, Biel Barceló, que ha recordat el suport actiu que des de la seva conselleria han donat al Save Posidònia Project, amb presentacions a Alemanya, França i Itàlia, així com press trips amb periodistes d’Alemanya i d’Espanya per donar a conèixer el projecte i la destinació dels fons.

«El projecte s’emmarca perfectament dins l’Estratègia per al Desenvolupament Sostenible de l’Activitat Turística que pretén compatibilitzar la industria turística amb la protecció del medi ambient i la qualitat de vida de la població resident, i amb aquest Any Internacional del Turisme Sostenible 2017», ha dit Barceló. Cal destacat que el Govern també ha guardonat el projecte amb el premi del Turisme 2017 a la Millor Iniciativa de Turisme Sostenible.

La vicepresidenta i consellera de Turisme de Formentera, Alejandra Ferrer també ha pronunciat un discurs de clausura, en què ha destacat els reptes de futur que Formentera té al davant, en referència a la protecció de la posidònia, com són “el control i la gestió dels fondejos, el vessament al mar d’aigües mal depurades, els plàstics o la gestió dels residus”, entre d’altres.

La consellera ha dit que “estem en un moment en què treballar cap a la sostenibilitat ja no és una opció i hem de treballar per dur endavant les mesures necessàries per seguir sent un dels millors llocs per venir de vacances o com a residència habitual i futura llar dels nostres fills”. Per fer-ho possible Alejandra Ferrer ha instat a totes les administracions, el sector privat i la ciutadania, a fer un esforç per protegir el nostre entorn i la posidònia, recurs natural responsable de la biodiversitat i l’ecosistema mediterrani.

Cal destacar que l’artista, Elena Urizar ha fet 3 exposicions d’art visual en el transcurs de la jornada. Podeu trobar tota la informació del Festival al web: saveposidoniaproject.org. Les activitats continuen fins al pròxim diumenge.

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *