Carme Riera, Premi Nacional de Literatura, visitarà demà la Biblioteca de Santa Eulària | Noudiari.es

Carme Riera, Premi Nacional de Literatura, visitarà demà la Biblioteca de Santa Eulària

@Noudiari/ La Biblioteca Municipal de Santa Eulària des Riu rebrà demà una visita excepcional dins del cicle de conferències literàries Escriviure. A partir de les 20.00 hores, l’espai del carrer Joan Tur Tur número 9 acollirà les paraules de Carme Riera, Premi Nacional de Literatura, qui explicarà les seves investigacions sobre la figura de l’arxiduc Lluís Salvador, figura imprescindible en l’estudi dels costums i cultura eivissenca antiga. Riera és un dels grans atractius d’aquesta IX edició de les conferències Escriviure que impulsa l’Ajuntament de Santa Eulària des Riu i l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana (AELC).“Literatures en trànsit: viatges, vida i ficció” és el subtítol d’enguany del cicle de conferències gratuïtes que s’ofereixen a la Biblioteca Municipal, i el nom de la ponència de Riera és “Història d’un viatger que arribà a Eivissa per cercar escarabats”. La conferència tractarà de l’arxiduc Lluís Salvador. Un Habsburg, poc convencional, que  feu del viatge una  obsessió. Per quins motius va viatjar tant? Què implicaven els seus viatges? Quin misteri amagaven?

Sobre tot això parlarà Riera, narradora, guionista i assagista. El seu currículum també reflecteix que és doctora en Filologia hispànica i exerceix de professora universitària. L’any 2013 és escollida Membre de la Real Academia Española (RAE). Des del juny de 2015 és la presidenta de CEDRO, l’entitat que gestiona els drets dels autors, editors i periodistes.

Autora d’una obra rica en referents cultes i populars, ha utilitzat des del seu primer recull de contes “Te deix, amor, la mar com a penyora” (1975) la parla col·loquial mallorquina amb destresa i sense prejudicis. Ha estat guardonada, entre d’altres, amb el premis Prudenci Bertrana de novel·la de 1980 per “Una primavera per a Domenico Guarini”; el Ramon Llull de 1989 per “Joc de miralls”; el Josep Pla de 1994 per “Dins el darrer blau”, novel·la històrica que va rebre també els premis Joan Crexells, Lletra d’Or, el Nacional de Narrativa del Ministeri de Cultura i l’Elio Vittorini del Departament de Turisme de Siracusa; el Premi Sant Jordi el 2003 per la novel·la “La meitat de l’ànima”, el Premi Terenci Moix el 2013 amb “Temps d’innocència”, o el Premi BBVA Sant Joan amb “Les darreres paraules” (2016), entre altres.

La seva obra assagística, escrita eminentment en castellà, se centra principalment en l’estudi de la generació de l’escola poètica de Barcelona dels anys cinquanta: Jaime Gil de Biedma, Agustín Goytisolo i Carlos Barral, entre altres, dels quals ha tingut cura de nombroses antologies i edicions crítiques.

La seva trajectòria ha estat reconeguda amb la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya, la Medalla d’Or del Consell Insular de Mallorca, el Premi Jaume Fuster dels Escriptors en Llengua Catalana el 2005, i el Premi José Luís Giménez Frontín de l’Associació Col·legial d’Escriptors de Catalunya, el 2012. El 2015 és guardonada amb el Premio Nacional de las Letras Españolas, pel conjunt de la seva trajectòria literària.

Propera xerrada amb Nora Albert

Per a acabar el cicle Escriviure, el 24 de novembre, la poetessa i assagista Nora Albert, farà un recorregut des del segle IV de les “antipenèlopes”, escriptores aventureres, viatgeres i exploradores que contradiuen la imatge de la dona aferrada a la llar.

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *