‘Català, català,…’, per Javier Torres Serra | Noudiari.es

‘Català, català,…’, per Javier Torres Serra

Pareix que alguns pro-independentistes per aquí s’han entravessat amb els polvorons aquests dies, perquè últimament se’ls veu més exaltats de lo habitual.

El passat 21-D a Catalunya l’independentisme va tornar a perdre, i van perdent poder poc a poc a nivell percentual cada cop que hi ha una convocatòria electoral (però convocatòries d’aquestes amb garanties i dins d’un marc legal, no els ‘butifarrendums’ que alguns inventen). Això si, gràcies a una llei electoral injusta que perjudica la proporcionalitat real del vot dels ciutadans, el bloc independentista va guanyar en escons.

Javier Torres Serra.

I aquesta aventurada afirmació de que l’independentisme va perdre el 21-D no és una invenció, simplement estic utilitzant l’argumentari de l’antic cap de llista de la CUP a les passades eleccions de 2015, n’Antonio Baños (que crec que no és sospitós de mantenir postures unionistes), quan va afirmar que amb menys del 50% del vot no es tenia legitimitat per a declarar la independència; afirmació que entra dintre d’una lògica racional… però ja sabem on ha acabat aquesta racionalitat: al fems.

La part bona de tot aquest ‘prusés’ (si es que en té alguna), és que al menys em pogut observar quines son les conseqüències reals de tot això. Els líders independentistes s’omplien la boca dient que una Catalunya independent seria el motor econòmic i social del sud d’Europa. Res més lluny de la realitat: a mesura que tot això avançava, més i més empreses fugien a altres comunitats autònomes (o fins i tot fora d’Espanya), s’ha vist com les reserves hoteleres han baixat dràsticament, s’ha vist com la previsió de creixement del PIB també ha disminuït, s’ha vist com la confiança dels consumidors ha baixat, s’ha vist com Catalunya ha passat de ser la regió d’Espanya amb més creixement a estar a la cua, s’ha vist com tota sa comunitat internacional els hi ha donat l’esquena… i el pitjor de tot, la ruptura social que han creat, fent que el ‘prusés’ enfronti amics i familiars.

Aquesta operació suïcida, que va començar un partit corrupte com era CiU, no portarà a cap lloc bo. Ja no es tracta d’estratègies polítiques per aconseguir millor finançament o més competències, o de desviar l’atenció dels casos de corrupció del que era el principal partit a Catalunya (CiU, els autonomistes del 3% d’en Jordi Pujol); es tracta de que el dia a dia de tots nosaltres es veurà afectat. Que Catalunya hagi passat al primer lloc de l’agenda política de tots els partits ha desplaçat temes tan greus com la corrupció, la recuperació econòmica, o la lluita per revertir la pèrdua de drets que hem patit a causa de la crisi econòmica. Però tot això a ells els hi és igual.

Basen la pràctica totalitat del seu discurs en mentides, repetint-les fins a convertir-les en dogmes, com si es tractés d’una religió provinciana. Anul·len qualsevol crítica al moviment acusant de traïdor a qui surt del seu discurs. És una forma de violència no física, una violència originada de la naturalesa supremacista, classista i xenòfoba del discurs nacionalista que ells abanderen amb orgull. Van de moralistes i cauen en la major de les hipocresies.

Però no, no pararan mai amb la seva recatòlica: “Madrid ens roba”, “A Espanya no hi ha democràcia”, “Llibertat per als presos polítics!”, “El nostre govern està exiliat”.

Doncs bé, qui roba no és Madrid, sinó els polítics corruptes que juguen amb els sous de tots els catalans, els del 3% i tants altres casos de corrupció (Catalunya és la comunitat autònoma amb més casos de corrupció de tota Espanya); Espanya, segons molts estudis i entitats internacionals, és un dels països més democràtics del mon (encara que quedin moltes millores per fer); és mentida que hi hagi presos polítics, però el que si hi ha son polítics presos que ja sabien a que s’exposaven quan varen rompre les regles de joc, la nostra Constitució i l’Estatut de Catalunya; i tampoc hi ha cap govern a l’exili, tan sols hi ha un grapat de polítics covards que no volen enfrontar-se a les conseqüències dels seus actes.

Les futures generacions seguiran estudiant, com hem fet nosaltres, la història cíclica d’Espanya. Veuran com seguim desaprofitant oportunitats úniques cada cop que apareixen. Als nostres néts els hi contaran com a principis d’aquest segle, després d’una crisi institucional, política i econòmica, a Espanya no es va aprofitar per fer cap reforma ni es va modernitzar la nostra democràcia… en aquest cas per culpa d’una classe burgesa catalanista-nacionalista, xenòfoba i classista, que estava més ocupada amb els seus jocs de poder que amb intentar progressar com a societat, desviant l’atenció dels problemes reals que patim tots, no tan sols a Catalunya, sinó a tota Espanya.

30 Respuestas a ‘Català, català,…’, per Javier Torres Serra

 1. Leo Responder

  26 diciembre, 2017 en 14:17

  Gràcies, Javier, feia falta la teva contra a “opinadors” com en Bernat i en Ferru, que ens prenen per beneïts.

 2. Joan Pere Responder

  26 diciembre, 2017 en 17:12

  Gracias por escribir este articulo, Javier. Tú sí que representas la Ibiza moderna y democrática, y no esa Ibiza totalitaria y pueblerina que representan Bernat Joan i Mari y otra serie de personajes a los que nadie toma en serio.

 3. MTR Responder

  26 diciembre, 2017 en 20:01

  Javier, dius un bon “puñao” de veritats. Enhorabona pes teu article.

 4. Bon Nadal Responder

  26 diciembre, 2017 en 21:03

  Clar i concís. Ben dit i ben explicat, Javier.

 5. Jelou Responder

  26 diciembre, 2017 en 23:04

  Et falten moltes sopes encara…

 6. Jelou Responder

  26 diciembre, 2017 en 23:07

  Per cert, que ets es representant de “siudadanos”? Bé, tot i discrepar sempre és una cosa bona que apareguin noves opcions polítiques.

 7. Ferran MORENO I CASTILLON Responder

  27 diciembre, 2017 en 9:19

  Francament, hauries de repassar les teves fonts d’informació. L’independentisme no per vots, si més no aquest cop i malgrat totes les trampes, traves i amenaces.
  Però segurament és aquesta versió tergiversada de la realitat la que volen llegir els que no entenen res ni de Catalunya ni dels catalans.
  Però la realitat és la que és.

  • Javi Responder

   27 diciembre, 2017 en 9:42

   I quina és sa versió correcta de sa realitat? Sa teva? Tu si que ho entens tot de tots els catalans? Perque son una masa uniforme i homogènia, veritat? I ses fonts d’informació bones son ses que venen amb llacet groc incorporat també, no?

   No fotem…

  • Leo Responder

   27 diciembre, 2017 en 11:41

   En Ferru ja ha demostrar que pensa que tota Catalunya és la mateixa Catalunya cateta i provinciana que vota el separatisme de la resta dels seus germans i d’Europa ara que aquesta ha parlat clar. La mateixa Catalunya que fa parèixer moderna i contemporània la Catalunya decimonònica.

  • A caray Responder

   27 diciembre, 2017 en 20:08

   Sr. Moreno, si Ud. conoce trampas o amenazas en estas elecciones, es su deber denunciarlo ante la junta Electoral, no creo que lo haga puesto que nadie hasta ahora lo a mencionado. Pueden dar gracias, los independentistas, a una ley electoral española que prima los votos de las circunscripciones pequeñas (Lerida y Gerona), por que de lo contrario no tendrian los escaños que tienen. Pero si hasta los han derrotado por goleada en Sant Vicent del Horts, donde era alcalde Junqueras. Siga Ud. asi, que la proxima vez que se presente obtendra muchos menos de los 123 votos que saco presentandose al Senado.Una cosa pueden tener segura que NUNCA tendran, independencia, por suerte para los catalanes que viven alli. Los que tenemos por aqui…Deu Meu.

 8. JoanEivissa Responder

  27 diciembre, 2017 en 21:34

  Com pica… Es un article basura. Això si que es periodisme de qüalitat. Malgrat tot els independentistes han guanyat. Si l’unionisme hagues tret 70 escons i els indepes 53, tot seria que tothom vol unionisme i blablabla. Eivissa també es dels païssos catalans. No es andalusia ni castilla. Ara podeu vomitar tot el vostre odi de nacionalistes,fascistes i dictadors que sou, amb gent així Espanya serà el motor mundial i la regió de Murcia el motor del país ara que catalunya segons valtros esta esfonsada jajaja.

  • Leo Responder

   27 diciembre, 2017 en 23:39

   Hay un poco de comentario en su bilis.

  • A caray Responder

   28 diciembre, 2017 en 0:36

   Puede tener por seguro que Ibiza no es Andalucia ni Castilla, pero tambien lo puede tener de que no es parte de esos imaginarios “Paissos Catalans”. Lea un poco de la Historia de Ibiza y Formentera, asi sabra que todo el tiempo que estuvimos bajo la suela del Arzobispado de Tarragona fuimos exprimidos hasta padecer hambrunas. Si me lo permite, tomese un anti-acido y cuidese el higado, tanto exceso de verborrea politica no es bueno.

   • JoanEivissa Responder

    28 diciembre, 2017 en 7:56

    El antiacido para vosotros que no aceptais a gente que tenga una vision diferente. Teneis un autoodio a vuestra lengua llamarle catalan o ibicenco generada por un regimen. Acaso sabeis que el termino paissos catalans no es un termino politico sino lingüistico de las areas, zonas o regiones como se prefiera donde la lengua es el catalan. Alguno sabe lo que es la sociolinguistica? Me imagino por el nivel que hay que no. Asi que no den tantas lecciones de historia y tampoco de medicina sobre higados.

    • Leo Responder

     28 diciembre, 2017 en 9:13

     ¿Autoodio? No. Mira, mis dos primeras carreras universitarias las completé en la Universidad de Barcelona. De sociolingüística no me dé lecciones, soy doctor en lingüística y literatura. Conozco la realidad lingüística románica. Por eso tengo muy claro también que no se pueden confundir las identidades lingüísticas y los proyectos políticos.

     • JoanEivissa

      28 diciembre, 2017 en 10:18

      Tu de sociolinguista tens lo mateix que jo de japonés. I 2 carreres doncs no se li noten o es que es la inocentada d’avui.

     • Leo

      28 diciembre, 2017 en 10:51

      Lo mínimo que se puede pedir a los comentaristas (y articulistas) de un medio como este es un ápice de sentido del humor. Como afirma Lipovetsky (2010: 159), el humor desempeña una doble función democrática, <>. Algo que yo me tomo con irónica seriedad y que ustedes tienen por carencia. La sociolingüística es uno de los campos que conozco necesariamente, aunque mi especialidad filológica se centre en el ámbito de la teoría de la lectura y lo que ello apareja en cuanto al análisis del discurso desde el polo del receptor. Y, precisamente por ello, me parecen tan visibles las intervenciones como la suya. Por cierto, dos no, tres. Japonés también lo habló y lo escribo con un nivel N2 certificado.

     • Leo

      28 diciembre, 2017 en 10:53

      *visibles > risibles
      *habló > hablo

 9. Leo Responder

  28 diciembre, 2017 en 11:15

  Por alguna razón, el formato del mensaje se come el texto citado entre comillas latinas. Como decía, el humor cumple una doble función democrática: permite al individuo liberarse, aunque sea sólo puntualmente, de la fuerza del destino, de las evidencias, de las convenciones, afirmar con ligereza su libertad de espíritu. Permite al ego tomarse en serio, forjarse una imagen superior o altiva, manifestarse sin dominio de sí.

  Cito de memoria porque estoy de vacaciones y no tengo la fuente a mano. Pero también creo recordar que Lipovetsky hablaba del humor como instrumento social para desmantelar fuentes de fricciones. No sé qué más decirle, por ahora.

 10. Calero Responder

  30 diciembre, 2017 en 18:33

  Quins disbarats, Javier Torres Serra! Has de formar-te una miqueta més.
  I pel que fa al que s’anomena Leo… què bo! Mira, Leo, una persona realment culta mai seria tan ridículament pedant. Quina verborrea barata. No pot ser que ningú t’hagi pres seriosament! Si has fet una caricatura!

  • Leo Responder

   30 diciembre, 2017 en 19:58

   Le dijo la zorra a las uvas.

  • Leo Responder

   30 diciembre, 2017 en 20:02

   Clásico ad hominem. No tengo argumentos, pues ataco a la persona.

  • Javi Responder

   1 enero, 2018 en 15:32

   ¿Informarme? Justifique su respuesta si es usted tan amable…

 11. Calero Responder

  30 diciembre, 2017 en 20:26

  Arguments? Quina argumentació pot haver-hi a la teva parrafada? Has fet un alarde de pedanteria i res més. Ah, no, que el primer comentari ha anat contra En Bernat I en Ferro… sense cap argument. Clàssic “ad hominem”.

  • Leo Responder

   30 diciembre, 2017 en 21:19

   Ojo, que citar a un autor es pedantería, y yo que pensaba que era un buen punto si queríamos ponernos un poquito serios (solo un poquito). Y lamento (en realidad, no) decirte que no distingues un tipo de argumento ni aunque te baile una sardana delante de las narices. Ay, Calero. Ay.

   • Calero Responder

    30 diciembre, 2017 en 22:10

    Leo, les teves respostes no tenen relació amb el que deia JoanEivissa. No te n’enteres, Leo. I mira que en tens de carreres i idiomes! Però no te n’enteres.

    • Leo Responder

     31 diciembre, 2017 en 9:55

     Para 2018, deseo que tu comprensión lectora mejore.

     • Calero

      31 diciembre, 2017 en 11:42

      Segueix practicant el japonès, que tenguis un bon Any i que no t’ennueguis amb el raïm.
      Au, adéu.

 12. Anonymus9 Responder

  30 diciembre, 2017 en 21:09

  temps al temps…..tiempo al tiempo…..vorem…veremos….bon any nou…..feliz año nuevo…..2018….2018

 13. psv Responder

  1 enero, 2018 en 15:35

  ¿¿Te has fijado, Joan Eivissa que en la misma frase a los que critican el independentismo los llamas fascistas, con odio nacionalista y que son dictadores para luego mofarte de una región como Murcia, que llegaría a ser el motor de un país?? Puedo entender al que se considere independentista, pero aquí perdóname pero se nota un tufillo xenófobo de cuidado. Lo de que algunas regiones de España son unos parásitos para otras ya huele bastante, y precisamente de gente que tiene la palabra fascista todo el día en la boca

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *