L’Observatori de Puig des Molins va rebre 1.300 visitants l’any 2017 | Noudiari.es

L’Observatori de Puig des Molins va rebre 1.300 visitants l’any 2017

@Noudiari/L’Observatori de Puig des Molins (OPM), propietat de l’Ajuntament d’Eivissa i gestionat per l’Agrupació Astronòmica d’Eivissa (AAE), ha rebut durant l’any 2017 un total de 1.300 visitants, que han pogut gaudir de l’observació dels astres del Sistema Solar amb els telescopis d’aquesta instal.lació.Segons ha informat l’agrupació astronòmica, aquesta xifra, lleugerament superior a la de l’any anterior, demostra la gran demanda que hi ha a Eivissa d’activitats relacionades amb l’astronomia i l’interès que té la població per conèixer els nostres veïns planetaris.

Visita escolar al Observatorio de Puig des Molins.

Durant els torns de visites establerts (dimarts, dimecres i dijous, amb cita prèvia), centenars d’estudiants i també grups de particulars han pogut contemplar els cràters de la Lluna, els anells de Saturn o la complexa atmosfera de Júpiter i els seus satèlits. També, gràcies al telescopi solar que es posa en funcionament els dimecres al matí, s’han pogut contemplar les taques solars i les potents fulguracions que emet l’astre rei.

Abans de l’observació, els assistents reben una explicació sobre les principals característiques dels astres que es podran veure a través del telescopi.

Fotografies lunars, planetàries i solars

Aiximateix, durant 2017 l’OPM ha continuat amb les seues feines d’obtenció de fotografies lunars, planetàries i solars. Sis imatges de Júpiter i Saturn han estat enviades al Planetary Virtual Observatory and Laboratory (PVOL) de la Universitat del País Basc, que recull fotografies de tot el món per fer un seguiment de l’atmosfera dels planetes gegants. També han estat fotografiades diverses taques solars al llarg de l’any.

Per altra banda, el Telescopi de Cala d’Hort (TCH), propietat del Consell d’Eivissa i igualment gestionat per l’AAE, ha tengut com a principals resultats científics el descobriment de sis asteroides i l’obtenció de dues noves fotografies de gran ressolució corresponents a camps nebulars de cel profund.

Els sis nous asteroides descoberts, que s’afegeixen als dos centenars que ja té oficialment assignats l’AAE per part dels organismes internacionals corresponents, representen una quantitat més baixa que en anys anteriors. Això és debut a les prolongades feines d’adaptació telemàtica que ha patit el telescopi durant 2017.

Imagen de la bahía de la luna Sinus iridum, captada por el Observatorio de Puig des Molins.

Les dos fotografies d’alta ressolució obtingudes pertanyen a la Nebulosa del Vel i a la Nebulosa Cocoon. La primera són les restes d’una estrella gegant que va esclatar en forma de supernova i ara en queden vistosos filaments de gas. La segona és un lloc on neixen noves estrelles i és un núvol de gas hidrògen on es van condensant els nous astres.

Prevenir la contaminació lumínica

Apart d’això, l’esplanada del TCH és l’escenari habitual de trobades astronòmiques promogudes per l’AAE per tal de donar a conèixer, amb els telescopis propis de l’Agrupació, el firmament que es pot gaudir des d’aquest indret privilegiat. Al voltant de 200 persones han passat aquest any per aquestes sessions, però també s’en han fet a diversos centres educatius de tota l’illa. És el cas dels instituts de sa Blanca Dona, Quartó de Portmany i Xarc de Santa Eulària, on s’han fet xerrades i observacions del Sol amb telescopi i filtres.

L’AAE, per altra banda, ha intensificat durant 2017 les feines per tal d’aconseguir una aplicació real de les mesures legals vigents per prevenir la contaminació lumínica. En aquest sentit, s’han mantingut reunions amb tots i cadascun dels alcaldes de l’illa d’Eivissa, i amb el Consell Insular, per demanar l’aprovació d’una ordenança d’àmbit insular per fer efectiva la protecció del cel fosc, una prioritat tant per a l’astronomia com per a la preservació de les espècies naturals i el propi descans de les persones. L’AAE ha fet públics enguany els més detallats estudis sobre Contaminació Lumínica mai realitzats a l’illa, que demostren un estat del cel prou acceptable, però en perill de resultar greument perjudicat si no es prenen mesures immediates.

S’ha continuat, igualment, amb la confecció d’un catàleg propi d’espectres estelars i amb les feines de recol.lecció de micrometeorits, dos activitats que es desenvolupen anualment.

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *