Sa Senieta serà la seu central del futur Museu de Formentera | Noudiari.es

Sa Senieta serà la seu central del futur Museu de Formentera

@Noudiari/ El president del Consell, Jaume Ferrer, la consellera de Cultura del Govern, Fanny Tur, i la consellera de Cultura i Patrimoni de Formentera, Susana Labrador, han comparegut davant la premsa després de la reunió del Patronat de la Fundació Museu i Centre Cultural de Formentera.En aquesta reunió s’ha acordat treballar per crear una xarxa museística a Formentera que comptarà amb tres espais diferenciats: la Casa de Sa Senieta, la casa de Can Ramon i l’actual solar al costas del Fossar Vell.

Així, la casa de Sa Senieta serà l’espai principal del Museu de Formentera que albergarà la col·lecció permanent i els serveis públics generals.

Imagen de la finca de Sa Senieta.

La casa de Can Ramon serà l’espai públic dedicat a l’exhibició de la col·lecció etnogràfica del Museu de Formentera.

 I l’actual solar al costat del Fossar Vell estarà dedicat a arxiu i biblioteca especialitzada, sala de conferències i exposicions, espai de dipòsit i reserves, a més de laboratori d’investigació.

D’aquesta manera es crearà un circuit museístic que reunirà totes les característiques exigides a la Llei de Museus de les Illes Balears i que oferirà un servei de qualitat a la població local i al turisme.

Sa Senieta

El passat 19 de desembre es feia efectiva la compra de Sa Senieta per part del Consell de Formentera, que pagava un import de 2,5 milions d’euros a la propietat. D’aquests, 1 milió és finançat amb fons de l’Impost de Turisme Sostenible, i mig milió més, amb fons de la conselleria de Cultura del Govern balear. El Consell de Formentera n’aporta la quantia restant.

A més, Fanny Tur ha recordat que hi ha una altra partida de mig milió d’euros reservada per començar a fer el projecte d’adequació de Sa Senieta com a seu del futur Museu de Formentera.

Cal detacar que Sa Senieta és l’únic immoble de Formentera declarat com a bé catalogat d’acord amb el previst a la Llei 12/1998, de 21 de desembre, del patrimoni històric de les Illes Balears, fet que ja posa de manifest els seus valors des del punt de vista del patrimoni cultural insular. Aquest immoble està inclòs en el Catàleg del patrimoni cultural de Formentera, com a element AT-C-150, amb grau de protecció B i va ser declarat com a bé catalogat a l’any 2002.

Can Ramon 

La parcel·la on es troba la casa i l’aljub de can Ramon va ser adquirida pel Consell Insular de Formentera amb la previsió que la casa, una vegada restaurada, “pugui acollir les diferents col·leccions museogràfiques relacionades amb l’etnografia (tant de titularitat pública com privada) que en aquests moments tenim a Formentera”, segons ha detallat la consellera.

Can Ramon figura dins el catàleg del patrimoni cultural de Formentera i té un grau de protecció C. És una casa tradicional pagesa, de més grans dimensions del que era habitual, amb una dedicació a l’agricultura i ramaderia que quasi es podia qualificar d’explotació industrial, vinculada entre altres coses a l’elaboració del vi, segons recull el catàleg. L’aljub vinculat a la mateixa casa també és element d’arquitectura tradicional, amb grau de protecció A.

Finalment, Fanny Tur ha dit que el Museu de Formentera és un “compromís que assumeix el Govern”, i ha concretat que espera que en “aquesta legislatura el projecte quedi encarrilat de tal manera que ja no es pugui aturar”.

El president del Consell, Jaume Ferrer, ha volgut donar les gràcies a la consellera Fanny Tur, ja que “gràcies a la seva insistència i ganes de que aquest museu acabi sent una realitat, avui podem donar informació més detallada d’aquest important projecte per a l’illa que esperem que acabi sent una realitat el més aviat possible”.

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *