Amics de la Terra participa al debat internacional sobre la problemàtica dels plàstics a la mar | Noudiari.es

Amics de la Terra participa al debat internacional sobre la problemàtica dels plàstics a la mar

@Noudiari/ Tècnics d’Amics de la Terra han participat en trobades internacionals per buscar solucions pels envasos i plàstics i per introduir millores a la llei Balear de residus, actualment en procés de participació pública.

La setmana passada, dos tècnics d’Amics de la Terra van viatjar per observar in situ el sistema de dipòsit i retorn d’envasos (SDDR),  que funciona a Alemanya i altres països i evita en gran mesura l’abandonament del envasos en l’entorn urbà i natural. Per altra banda s’han reunit a Marràqueix amb 20 entitats de països del Mediterrani, organitzat per “Zero Waste Europa”.

El motiu d’aquests viatges va ser la cerca de noves solucions i compartir experiències, a més de profunditzar en la problemàtica de la contaminació marina amb plàstics i valorar l’aplicació a les Illes Balears de possibles solucions.

Una tortuga atrapada en una bolsa de plástico

“La diversitat cultural i política de les diferents regions participants, i les diferents realitats pel que fa a la lluita contra la generació de residus, ofereixen la possibilitat de trobar noves eines efectives, que ja funcionen amb èxit a altres països i que podrien incorporar-se com a mesures complementaries a les ja actuals i ineficaces a la nostres illes”, han apuntat des d’Amics de la Terra.

Entre altres temes, es va estudiar l’impacte del sector turístic en la producció de residus que contaminen la mar i s’ha valorat com pioner el nou avantprojecte de llei de residus de les Illes Balears que posa mesures per reduir tot tipus de plàstics d’un sol ús.

Amics de la Terra ha valorat molt positivament la majoria d’articles que integren el nou avantprojecte de la llei balear de residus, a més de la satisfacció de que moltes de les propostes presentades a l’esborrany anterior s’han incorporat al text. “En aquests moments estem estudiant profundament el text per presentar noves propostes i esmenes basades en les experiències que els tècnics han tengut a Alemanya i Marraqueix”, han indicat en un comunicat.

Per a Amics de la Terra, és “evident “que fan falta eines legals per reduir la producció d’articles d’un sol ús a més d’aprofitar al màxim els residus recuperables i així conservar millor els recursos naturals i evitar l’abandonament de residus que acaben contaminant la nostra mar. “El context actual a les Balears fa viable comptar amb una llei efectiva que suposaria una eina important per aconseguir aquests objectius”, assenyalen.

Per tot això, des d’Amics de la Terra animen als polítics a que siguin “valents” i permetin que la nova legislació sigui “un punt d’inflexió a la alta generació de residus i a fer viable i obligatori altres mesures compatibles a la gestió actual com el SSDR que permet una recuperació del 98% d’envasos, donat que Balears abandona un milió d’envasos al dia, molts dels quals acaben a la mar amb les riuades i altres indrets naturals”.

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *