Can Jeroni celebra les jornades ‘Síria, cinc anys de guerra’, amb cinema i un concert de música kurda | Noudiari.es

Can Jeroni celebra les jornades ‘Síria, cinc anys de guerra’, amb cinema i un concert de música kurda

@Noudiari / El Centre de Cultura Can Jeroni dedica dos dies a celebrar les jornades de consciència ‘Síria, cinc anys de guerra‘. El programa inclou la projecció, demà divendres (20.30

El músic sirià Ashti Abdo.

hores), de la pel·lícula ‘Insyriated (Alma mater), que s’oferirà en versió original subtitulada, i un concert de música kurda, que tindrà lloc el dissabte a la mateixa hora.

 

A través de les seves composicions musicals i cançons tradicionals del Kurdistan, el músic sirià Ashti Abdo (Aleppo, 1982) ens proposa amb el seu projecte ‘Beja’ un viatge a la seva terra natal, la qual va haver d’ abandonar a causa de la guerra. ‘Beja’ significa “explicar una història”, i a través d’ella Abdo s’endinsa en relats de conflicte i marginació. El seu repertori es complementa amb temes de diferents zones, com Turquia o Azerbaidjan.

 

Sobre l’escenari, a més de la seva veu, prenen protagonisme nombrosos instruments, que van des del tembur (saz), instrument típic del kurdistán, a la mandolina. La música l’ acompanya des de la infància i reflecteix la seva condició de comptador d’històries, tal com escoltava relatar als ancians, quan era un nen i descrivien escenes vinculades a la terra i la naturalesa.

 

Pel·lícula ‘Insyriated (Alma Mater)’

D’altra banda, la pel·lícula ‘Insyriated (Alma Mater)’, dirigida pel belga Philippe Van Leeuw (2017), explica la història d’Oum Yazan, una mare de tres fills atrapada dins casa seva en una ciutat assetjada. Així i tot, vol convertir el seu apartament en un port segur per la seva família i veïns, tractant de protegir-los de la guerra.

 

Quan les bombes amenacen amb destruir l’edifici, els franctiradors converteixen els patis en zones mortals i els lladres entren a reclamar les seues terribles recompenses. Mantenir l’equilibri de la rutina entre aquelles quatre parets es converteix en una qüestió de vida o mort.

 

Aquesta és la vida de moltes persones que resideixen a Síria i la producció de Van Leeuw tracta d’oferir un fidel reflex d’això, a través d’un relat fictici. Ha guanyat diversos premis, entre ells el del públic als festivals de Berlín, Copenhague i Sevilla.

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *