La història de Joan Tur, un orgullós cosí de la família de Can Gabriel des Pla Roig de Sant Miquel | Noudiari.es

La història de Joan Tur, un orgullós cosí de la família de Can Gabriel des Pla Roig de Sant Miquel

Per Joan Tur de Can Gabriel.

La història de la nostra família comença cap a l’any 1920 amb el casament de na Maria Torres de Ca Blai de Sant Mateu i en Joan Tur de Can Joan Gabriel de Sant Miquel. La parella va portar al món deu fills entre els anys 20 i 40 del segle passat, amb només dos anys de diferència entre cadascun d’ells.

La senyora Maria va tenir mastitis amb el primer nadó i va perdre la capacitat de produir llet amb una mamella. Això la va obligar a donar mamar als altres amb només una. Era una senyora de només 1,40 metres d’alçada i 45 quilos de pes, però amb un geni i una força impressionants.

Família de Can Gabriel.

Na Maria va néixer l’any 1901 i morí el 1995 sense estar pràcticament mai malalta. Explicava orgullosa que només va estar quaranta dies amb una febre difícil de tractar. Per curar-se es va empassar les pastilles que li havia receptat el metge d’una sola vegada i acompanyades d’un bon got de vi pagès. Deia que mai més havia tingut febre, però que havia sentit campanes dins el cap durant tota una setmana.

La seua vida i treball la va passar a la finca de Can Gabriel fins al final. Durant aquells anys va viure la Guerra Civil, matances i tot tipus de calamitats. Però els deu fills que va tenir –menys una boixa que va morir amb quatre anys– formaren grans famílies. En total, fins a 40 néts, 76 besnéts i 31 rebesnéts. I la vida segueix el seu camí.

Per tot això, la família es va reunir dissabte a un restaurant d’Eivissa i ho vam passar genial. Menjàrem, ballàrem, beguérem i recordàrem vells tems quan ens trobàvem a casa el dia de les matances durant gairebé dos dies. Matàvem dos porcs: un per guardar i l’altre per alimentar la festa.

Bons records, bons moments viscuts. I la vida segueix. Alguns ja ens han deixat i altres estan fora de l’illa, però formam un sol equip. Una gran família de la qual em sent afortunat.

3 Respuestas a La història de Joan Tur, un orgullós cosí de la família de Can Gabriel des Pla Roig de Sant Miquel

 1. Maria Tur Tur Responder

  21 febrero, 2018 en 12:05

  Si, és cert que es una gran fortuna i sort, formar part
  d´aquesta gran familia; tots hem fet la nostra pròpia vida, però la força espiritual i humana de na María (sa güela de Ca´n Gabriel) ha aconsseguit que per molt enfora per el món estiguem un de l´altre, tots estimam les nostres arrels i ho volem seguir cuidant per sempre: un vertader orgull, i feliç d´aquesta tant entranyable segona trobada familiar de cosins, el passat 17 de febrer de 2018.

 2. Vicent Ramon Tur Responder

  21 febrero, 2018 en 15:34

  Orgullos tambe de pertanyer a aquesta gran familia!!
  Des de fora de l’illa encara ho valores mes, i et sen’s mes orgullos de ses teues arrels!!!! Endavant cusins!!!!

 3. Maria Roig Torres Responder

  21 febrero, 2018 en 23:34

  Enhorabona per saber conservar i disfrutar de un valor tant fonamental com es l’ estima a la familia. Que ho pogueu gaudir per molts anys sempre en salut i alegría.

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *