La guerra del rap, per Bernat Joan i Marí | Noudiari.es

La guerra del rap, per Bernat Joan i Marí

Llegesc que una cinquantena de persones s’han concentrat a Vila per donar suport al raper de divuit anys Siker, eivissenc de  La Insurgencia, que ha de comparèixer davant el jutge per alguna cançó. I em dic: la guerra del rap (o al rap) continua. No s’ha propagat gaire la concentració. Si ho hagués sabut, hauria fet per manera d’anar-hi. L’esperpent, siga com siga, no afluixa.

Bernat Joan i Marí.

Aquest jove de divuit anys té més sentit comú que els caps del sistema judicial espanyol. Diu que només van davant el jutge els que mantenen posicions revolucionàries. Que si fos d’extrema dreta no tendria cap ni un problema. Que si destil·làs odi contra els catalans o contra els bascos, clarament, tampoc. Que l’odi, igual que l’atac al rap, és unidireccional. Va només contra uns i demostra una parcialitat total de la mal anomenada justícia.

Els jutges que van encausant rapers no tenen ni el més mínim sentit del ridícul. Condemnar el mallorquí Valtònyc a tres anys i mig de presó per la lletra d’unes cançons, condemnar pel mateix fet el lleidatà Pablo Hasél, o portar en Siker davant els tribunals no té trellat, ni té cap ni un sentit i esgota el sentit del ridícul dels que així ho dictaminen. La part fotuda és que tenen poder (que no legitimitat) per fer-ho. En aquest cas, com en tants d’altres, la llei i la legitimitat xoquen frontalment. Em deman quants estats hi deu haver a la Unió Europea on llei i legitimitat siguin tan incompatibles com ho són a Espanya. I com tothom pot veure manifestament.

Per cert, veig a la concentració de Vila una pancarta que fa referència als joves d’Altsasu. Es tracta d’uns al·lots que, de matinada, varen tenir una topada amb guàrdies civils. Tothom estava de festa. Porten més d’un any en presó preventiva. No sé si Amnistia Internacional hi té res a dir, sobre això. A Espanya, hi pot haver gent que estiga mesos i fins i tot anys en presó preventiva, sense judici. Quant hauria de poder durar la presó preventiva? Des del meu punt de vista, unes hores, com a màxim, perquè privar una persona de llibertat és una decisió molt important. A la nostra part del món, en canvi, els jutges l’apliquen amb una alegria calfredant: i ho fan, senzillament, per aporugar els que pensen (els que pensam) d’una determinada manera.

Crec que Espanya no pot reivindicar cap tipus de qualitat democràtica mentre continuï utilitzant la presó preventiva per mantenir ostatges.

D’altra banda, el rap entronca perfectament amb la nostra cançó de redoblada, que té el mateix esperit crític i que per això ha intentat ser ridiculitzada pel poder al llarg de la història.

Deixau-me rodoblar per enllestir:

Potser ver, no pot ser ver,

que un jutge engominat

vagi tan desencaminat

per voler jutjar en Siker.

 

Si ell fos d’extrema dreta

o portàs la creu gamada

el fregarien amb pomada,

li farien allisadeta.

 

I uns jutges mal togats

entre Espanya i la Justícia

trien draps ben empollats

entre càstigs i estultícia.

 

Aixequem nostre estendard:

això no hi ha qui ho aturi.

Ja en fa cara el rei Borbó:

al final guanyarà l’Art!

Benvolgut Siker: la guerra del rap la tenim guanyada! El poble, encara que els corbs no s’ho creguin, acabarà guanyant.

Per Bernat Joan i Marí

7 Respuestas a La guerra del rap, per Bernat Joan i Marí

 1. Mediterrani Responder

  4 marzo, 2018 en 15:50

  Totalment d’acord que ses penes q s’apliquen son exagerades, però……ses lletres son tan “polides” i tant notruides de paraulotes i de goras etas (organització terrorista que ha assassinat molta gent) i demés paraules polides que home….un premi tampoc..ehhh Bernat!!! I home sa cançó redoblada i es rap si que té alguna similitut però lletres així mai de la vida i esperc no voreu.. Salut

 2. devila Responder

  5 marzo, 2018 en 11:12

  La brutal agresión con el llamado “pasillo de la muerte” hasta la salida del local al grito de “¡cabrones, teníais que estar muertos!”, dejando al teniente 92 días en curar sus heridas (operación inclusive), al sargento 53 días y a sus respectivas parejas 61 días cada una. En la posterior concentración contra la guardia civil con el lema “Alde Hemendik” (Fuera de aquí) y enmarcado en el “Ospa eguna” (día de la huida) con pancartas de Alde Hemendik con el logo habitual de ETA (flecha sinuosa de dos puntas).
  Parece que no fue causal, conocían con anterioridad la condición de guardia civiles y que eran clientes habituales en ese bar, o eso parece que se deduce de los whatsapps de los agresores días antes de la paliza y también por los mensajes posteriores entre los acusados para acordar una versión de los hechos. Por otro lado, los videos que se grabaron con los móviles de los ahí presentes parece que no han salido a la luz.
  De entre las 20 o 25 personas del informe de la guardia civil solo 3 permanecen en prisión preventiva, al parecer todos integrantes de del movimiento “Ospa Mugimendua” en Alsasua -que dinamiza la campaña de la izquierda abertzale “Alde Hemendik” uno de ellos sería uno de los principales promotores del movimiento.
  Desconozco la información privilegiada que posee Bernat del caso, pero atribuir de “trifulca en un bar estando de fiesta” con únicamente atentado a la autoridad y que después de un par de horitas en comisaría para casa, a una noche que algunos califican de “noche de purga”, me parece un poco atrevido. Si la ley lo tiene que llamar terrorismo porque no existe otra calificación, pues que se cree una, pero yo personalmente no quiero a “personas” así sueltas por la calle. Pero claro, pensar que el juez aplica la ley como le da la gana va bien para la causa. Yo prefiero ser prudente y esperar a que se celebre el juicio y ver que pasó de todo lo que se dice que sucedió ese día.
  Si esta es la idea de “nueva” sociedad en el “autoproclamado estado catalán” donde solo se respetan las leyes que interesan a una parte y donde vienen a buscarte a casa con antorchas encendidas quemando figuras representando a personas o colectivos, sinceramente, espero no estar para verlo :_(
  Respecto a las canciones o “arte” creo que todos con un mínimo de sentido común sabemos cuando se está denunciando unos hechos o ideas con las que no se está de acuerdo y cuando se está ofendiendo indiscriminadamente y es triste que se tenga que llegar a censurar porque hay personas que no son capaces de verlo. Aunque que podemos esperar con fans de Bernat Dedéu.

  • Bernat Joan Responder

   5 marzo, 2018 en 23:51

   Es pot estar més d un any en presó preventiva en un estat democràtic?

   • devila Responder

    7 marzo, 2018 en 10:49

    Pues creo que son 2 años, o indefinida si hay peligro de reincidencia, entre otras causas. Yo personalmente no veo el problema siempre que sea menor que el mínimo de condena posible por los delitos perpetrados. Pero claro, España no es un país democrático. ¿Y Francia? En 1997 había un 47% de los presos en Francia estaban en prisión preventiva llegando al 52% en 1984. En España en enero del 2015 había 8.544 presos en prisión preventiva suponiendo 12,84% del total de los presos. Los datos son públicos y se pueden consultar en la Secretaría General de Instituciones Penitenciarias de España. Podría seguir con más países Europeos (democráticos) pero los datos objetivos nunca van bien para el “autoproclamado estado catalán”, va mejor para la causa que los jueces tengan el poder de encarcelarte sin motivo. Molt trist :_(

    • Bernat Joan Responder

     7 marzo, 2018 en 18:02

     Seguesc sense poder entendre que això a algú li pugui parèixer normal.

 3. Vipn Responder

  5 marzo, 2018 en 15:18

  ….La linde se acaba y el tonto sigue…

 4. brubaker Responder

  6 marzo, 2018 en 9:10

  Demà serà dissabte,mos penjaran a tots,la vida mia,mos penjaran a tots la vida mia amor..Molt bon article D.Bernat.

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *