Eivissa acollirà les primeres jornades per conèixer els projectes i les iniciatives dels ‘Territoris en Transició’ | Noudiari.es

Eivissa acollirà les primeres jornades per conèixer els projectes i les iniciatives dels ‘Territoris en Transició’

 @Noudiari / Entre els dies 20 i 28 d’abril, Eivissa acollirà les primeres jornades ‘Territoris en transició: Eivissa’, una iniciativa de la direcció insular de Transparència, Participació i Bon Govern del Consell d’Eivissa que té com a objectiu oferir un espai on reflexionar, presentar projectes i afavorir la participació ciutadana per iniciar una transformació sostenible de l’illa a través d’actuacions locals per obtenir resultats globals.

El concepte ‘en transició’ neix arran de la resolució de la 70a Assemblea General de l’ONU de l’any 2015 que va establir els Objectius de Desenvolupament Sostenible de cara a l’any 2030. Des d’aleshores, s’han anat constituint les conegudes com ‘comunitats en transició’, que consisteixen en projectes ciutadans -ja sigui en el conjunt d’una població, o en un barri- per reduir la petjada ecològica, afavorir la sostenibilitat, recuperar la col·laboració i el sentiment de comunitat entre veïns i veïnes, promoure el disseny intel·ligent i aconseguir un urbanisme respectuós amb el medi ambient i l’estalvi energètic.

“Considerem que aquest procés és especialment necessari a Eivissa, ja que és un territori que pateix directament les amenaces provocades per molts anys de creixement sense perspectiva àmplia de futur i de sostenibilitat” ha explicat la directora insular de Transparència, Participació i Bon Govern del Consell d’Eivissa, Gloria Santiago, qui ha destacat que en aquesta transició “el paper de la participació ciutadana és indispensable. Aquest procés de transformació sostenible de l’illa és una feina conjunta entre institucions públiques i societat civil, i ha d’estar obert a les aportacions que vulgui fer el conjunt de la ciutadania”. A la roda de premsa també ha participat Marcos Tur Witt, un dels ponents de les jornades i un dels impulsors de la iniciativa Jesús en Transició.

Les jornades s’iniciaran el proper divendres 20 d’abril a les 18 hores al Centre Cívic de Jesús i comptaran amb la presència de dos ponents de reconegut prestigi com són el científic del CSIC Antonio Turiel, que parlarà sobre la crisi energètica i les respostes als reptes energètics del segle XXI, i el catedràtic de Física de la Terra Damià Gomis, qui parlarà sobre el canvi climàtic. Posteriorment, es realitzarà la projecció del documental ‘In Transition 2.0’.

El dimecres 25 d’abril, el Club Diario de Ibiza acollirà, a les 18 hores, unes ponències sobre què és el moviment en Transició a càrrec de Juan del Río i Ana Huertas, mentre que Marcos Tur Witt parlarà de l’experiència de Jesús en Transició, l’única iniciativa d’aquestes característiques que s’està desenvolupant a l’illa d’Eivissa.

El dia 26 al matí aquests mateixos ponents participaran en una taula de treball política tècnica al Consell d’Eivissa i, a la tarda, a la sala de Plens del Consell, participaran en una taula rodona amb entitats de l’illa com el Gen-Gob, Càritas, Amics de la Terra, Ecofeixes i Dones Progressistes.

El dia 27 es desenvoluparan diversos tallers al Consell d’Eivissa sobre objectius de desenvolupament sostenible, eines per la Transició i resiliència local, entre altres temes. El dissabte 28 d’abril es posarà el punt final a aquestes jornades al Centre Cívic de Jesús amb un taller de Juan del Río i Ana Huertas sobre ‘Idees i visions, nous projectes’, mentre que Marcos Tur efectuarà una visita guiada per presentar la feina realitzada des de Jesús en Transició.

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *