Podem instarà al Govern de l’Estat que compleixi el compromís de construir una Biblioteca Pública estatal a Eivissa | Noudiari.es

Podem instarà al Govern de l’Estat que compleixi el compromís de construir una Biblioteca Pública estatal a Eivissa

@Noudiari / El grup Podem-Guanyem presentarà aquest divendres una moció al Ple del Consell d’Eivissa en el que instarà al Govern de l’Estat espanyol a reprendre amb urgència l’acord de cessió dels terrenys que el Consell d’Eivissa va destinar l’any 2008 a la construcció de la Biblioteca Pública Estatal. A més, reclamarà al Govern Espanyol a comprometre’s durant els anys següents a assignar les partides pressupostàries necessàries per a la construcció de la Biblioteca Pública de l’Estat, de l’arxiu històric insular i de les dependències previstes del Museu Arqueològic d’Eivissa i Formentera, fins a la seua finalització, en el termini d’execució més breu possible.

Viviana de Sans

Recordem que la Biblioteca Pública de l’Estat (BPE) és una infraestructura cultural reclamada a Eivissa des de fa anys per les institucions de l’illa, conscients de la necessitat de comptar amb un centre bibliotecari de referència, que compti amb tots els serveis i mitjans necessaris, tècnics i humans, i amb l’espai i les condicions adequades per donar-ne cabuda i que serveixi com a model per al desenvolupament de la resta de serveis bibliotecaris de l’illa.

De fet, per a la construcció de la futura Biblioteca Pública Estatal d’Eivissa, el Consell d’Eivissa va aprovar en el Ple de l’1 de desembre de 2008 la desafecció d’una parcel·la de 7.000 m2 de la seua propietat a l’antiga finca de cas Dominguets de Dalt. Aquesta desafecció es va formalitzar l’any 2010 amb la cessió d’aquests terrenys a l’Estat amb la finalitat de construir-hi, en el termini de cinc anys, les instal·lacions que havien d’acollir, a més de la citada Biblioteca Pública Estatal, l’Arxiu Històric i la nova seu del Museu Arqueològic. A pesar de tot, el govern de l’Estat ha evitat en tot moment comprometre’s en aquest projecte i amb la recent presentació del projecte de Pressupostos generals de l’Estat s’ha pogut evidenciar no sols que les Illes Balears continuam a la coua de les inversions un any més, sinó la manca absoluta de voluntat per reprendre aquest projecte.

“És patent una vegada més l’existència d’un desequilibri territorial històric d’Eivissa respecte a les altres illes, ja que mentre Mallorca i Menorca compten des de fa molts anys amb una biblioteca pública de titularitat estatal, la nostra illa és l’única que continua a dia d’avui sense aquesta infraestructura” ha explicat el conseller d’Educació, Patrimoni, Cultura, Esports i Joventut, David Ribas, que serà qui defendrà aquesta moció al Ple.

Aquesta iniciativa tindrà continuïtat en altres àmbits. Així, el grup parlamentari Unidos Podemos presentarà al Congrés dels Diputats una esmena parcial als Pressupostos Generals de l’Estat perquè incloguin també aquesta dotació, i el grup de Podemos al Parlament Balear presentarà una Proposició no de Llei en aquest sentit.

L’altra moció que presentarà el grup podem-Guanyem va destinada a reclamar al Govern Espanyol la no extradició a Suïssa d’Hervé Falciani, sobre qui pesa una ordre de detenció efectuada pel govern suís. En aquesta moció es recorda la valuosíssima col·laboració de Falciani amb l’administració tributària espanyola, que ha permés recuperar milions d’euros a l’Erari Públic que estaven en comptes bancaris d’evasors fiscals. Alhora, també es reclama impulsar una sèrie de mesures per lluitar contra el frau fiscal i per incrementar la protecció als denunciants de frau i corrupció.

Hospital Residència de Cas Serres
A més, aquest divendres es presentaran dues mocions conjuntes amb el Grup Socialista. Una d’elles és en defensa de l’Hospital Residència de Cas Serres, una instal·lació que forma part de la història de la nostra illa i que és un servei absolutament necessari per a l’Eivissa del segle XXI. Per això, en aquesta moció el Consell d’Eivissa es compromet a defensar el manteniment de Cas Serres com a hospital acreditat i amb la màxima qualitat dels serveis sanitaris que s’hi presten. També s’inclou el compromís a defensar la totalitat dels llocs de feina de l’actual plantilla, defensant l’acreditació de tots els serveis sanitaris que s’estimin i amb suficient dotació de personal.

Aquesta moció inclou també el compromís a defensar la titularitat pública de l’Hospital Residència Assistida, vetllant perquè no es recorri a privatitzacions o externalitzacions dels serveis sanitaris. I, finalment, volem fer públic el compromís de defensar davant de les administracions autonòmica i estatal el reconeixement de la figura d’Hospital Residència Assistida, per tal que s’asseguri el seu encaix dins de la normativa sanitària.

A la segona moció que presentem conjuntament el Grup Podem-Guanyem amb el Grup Socialista, proposa que el Consell d’Eivissa es dirigeixi al Parlament Europea per rebutjar la proposta de la Comissió Europea de crear un Producte Paneuropeu de Pensions Individuals (PEPP), per considerar que suposa un atac al sistema de pensions públiques i incentiva el protagonisme dels fons d’inversió privats en la gestió dels plans de pensions.

La moció també reclama al Consell d’Eivissa a dirigir-se al Parlament Europeu per demanar-li que estudiï les mesures necessàries perquè els sistemes públics garanteixin unes pensions dignes i suficients, i promoure l’eliminació de les desgravacions fiscals de les aportacions als fons de pensions privats.

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *