Alumnat de l’IES Sant Agustí ofereix una xerrada sobre el moscard tigre i l’App Mosquito Alert | Noudiari.es

Alumnat de l’IES Sant Agustí ofereix una xerrada sobre el moscard tigre i l’App Mosquito Alert

Un alumne durant la xerrada.

@Noudiari / Una representació de primer de Batxillerat de l’IES Sant Agustí, de l’assignatura optativa Cultura Científica, oferiren ahir a la tarda a la sala de plens de l’Ajuntament una xerrada sobre el moscard tigre i l’App Mosquito Alert.

En Martí, na Milenka i en Toni varen ser els encarregats de presentar el projecte. Explicaren les característiques del moscard tigre (aedes albopictus) en relació al comú, com afecten el medi ambient, ja que aquesta espècie invasora originària d’Àsia, s’assenta ràpidament, especialment a llocs amb alts índex poblacionals, climatologies càlides i un elevat nombre d’embornals o similars (donat que aquesta classe de moscards necessiten molta menys aigua per a la seva reproducció que el moscard comú). En el transcurs de la presentació, també es va explicar com evitar-ne la proliferació (especialment evitant les petites acumulacions d’aigua estancada a objectes com els testos de jardí).

Una vegada explicades les directrius bàsiques, l’alumnat va procedir a la presentació de l’App Mosquito Alert. Es tracta d’una plataforma de ciència ciutadana cooperativa que cerca lluitar contra el moscard tigre i l’expansió de malalties de les quals pot ser transmissor, com el Dengue o el Zika, per exemple. Les dades s’introdueixen a l’aplicació (fotografies, localització del possible focus, etc.) i aquestes són posteriorment verificades per un grup de científics i, en cas de ser correctes, s’actualitzen en el mapa global.

Recerca per Cala de Bou i per l’institut

Els tres alumnes encarregats de la presentació feren una recerca per zones de Cala de Bou i els voltants de l’institut, a més, altres companys i companyes ajudaren en la recollida de dades per altres zones del municipi. Tanmateix, ells mateixos confirmen que la primera cerca de focus de moscards es va fer al gener, una època encara freda per a la proliferació del moscard tigre, que vol climes més calorosos.

En Toni, na Milenka i en Martí, acompanyats de la seva professora Marisol Torres, volen animar tothom a participar en aquesta iniciativa de ciència ciutadana. Tan sols fa falta descarregar-se l’App al mòbil i seguir les instruccions. Els tres batxillers també mostraren al públic assistent com funciona l’aplicació i un petit vídeo, el mateix que ells veieren quan els hi presentaren aquesta iniciativa científica.

Mosquito Alert és una App coordinada per ICREA (Institució Catalana de Recerca i Estudis Avançats), CSIC i CEAB ( Consejo Superior de Investigaciones Científicas i el Centre d’Estudis Avançats de Blanes) i CREAF (consorci entre diverses entitats públiques: administracions, universitats i centres i instituts de recerca) amb el suport de l’Obra Social la Caixa.

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *