Regressió del 44% en les prades de posidònia de s’Espalmador en sol quatre anys | Noudiari.es

Regressió del 44% en les prades de posidònia de s’Espalmador en sol quatre anys

@Noudiari / La posidònia, l’organisme viu més longeu del món, continua en perill. Les organitzacions GEN-GOB, Greenpeace, Oceana i Terraferida s’uneixen per denunciar totes les amenaces a les quals s’enfronta aquesta joia natural del Mediterrani.  

Per això, del 27 al 29 de juliol conviden a totes les persones usuàries del mar a monitorar la presència de vaixells ancorats sobre o a la perifèria dels camps de posidònia a Eivissa i Formentera i, d’aquesta manera, realitzar el primer mostreig social o proveïment participatiu d’amenaces a la posidònia.

Durant aquestes 48 hores, es comptabilitzarà el nombre d’amenaces que diàriament recauen sobre aquesta planta protegida per diverses normatives internacionals, europees i estatals. No obstant això, a l’Estat espanyol, només un terç dels camps de posidònia es troben dins d’algun espai natural protegit.Les organitzacions veuen amb preocupació que les illes Balears, que acullen més de la meitat (el 52%) de tota la superfície de posidònia del país, segueixin sense disposar d’una norma específica que permeti actuar de manera més contundent contra l’ancoratge il·legal.

Ja ha passat gairebé la meitat de la temporada alta turística i el declivi dels camps és alarmant. Per exemple, l’any 2012, en tan sols 3,5 quilòmetres quadrats de camp a l’espai protegit de Ses Salines, a Formentera, un estudi va documentar 209 marques de rastrejos d’àncores. A l’estiu de 2017, el GEN-GOB va identificar més de 550 megaiots ancorats sobre camps de posidònia a les Pitiüses. I un any abans, van identificar 11.000 ancoratges a vuit platges i cales d’Eivissa sobre camps d’aquesta planta.

En tan sol quatre anys, entre 2008 i 2012, s’ha documentat una regressió d’un 44% a les prades de posidònia de s’Espalmador (Formentera), possiblement a causa del fondeig massiu incontrolat a aquesta zona.

En ser una formació de bosc submergit, els camps de posidònia constitueixen l’hàbitat de més de 1.400 espècies animals i vegetals. Ben conservades, aquests camps protegeixen la costa de l’erosió, atenuen l’impacte de l’onatge, formen de sorres per les platges (gràcies a la posidònia la sorra té aquest color blanc) o ajuden a combatre el canvi climàtic generant oxigen i emmagatzemant carboni.

El mostreig social gaudirà de la presència de l’actriu Inma Cuesta, que exercirà de ‘guardiana de la posidònia’ i navegarà als bots pneumàtics de Greenpeace. “Hi ha dies d’estiu que es poden comptar fins a 900 vaixells atracats davant d’una sola platja a Formentera. A ningú se li passa pel cap aparcar un camió a la meitat d’un bosc meravellós als Pics d’Europa; no obstant això, als camps de posidònia hi atraquen vaixells amb àncores enormes que arrenquen totes les plantes”, ha declarat Inma Cuesta.

Hem de protegir de manera efectiva aquesta meravellosa font de riquesa de les nostres platges”, afirma Cuesta. També s’uniran a aquesta iniciativa els joves youtubers Jonan Wiergo i Melo Moreno (Yellow Mellow).

Dissabte 28 de juliol, les organitzacions oferiran una roda de premsa a bord del vaixell ‘Esperanza’ de Greenpeace, després de la qual s’iniciarà el cap de setmana de mostreig. Les persones, empreses i turistes que vulguin sumar-s’hi i contribuir a aquesta recerca social per denunciar la gravetat de les amenaces a les quals s’enfronta la posidònia poden fer-ho a través d’aquest portal:greenpeace.es/posidonia.

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *