Endesa i el Gob col·laboren un any més en la recuperació de la milana | Noudiari.es

Endesa i el Gob col·laboren un any més en la recuperació de la milana

Un exemplar de milana. Foto Endesa.

EMPRESAS

S’ha alliberat un exemplar de milana a Bunyola que s’ha recuperat a les instal·lacions del Cofib després d’haver estat ferida per un tret d’escopeta. De fet, s’ha alliberat un exemplar de milana que durà un equip de seguiment GPS-GSM, que envia les posicions cada hora utilitzant la xarxa de telefonia mòbil.

S’ha de destacar que Endesa participa, un any més, el Projecte per l’Estudi, la Conservació i la Divulgació de la Milana a Balears. L’acte d’alliberament ha comptat amb la participació del director general d’Endesa a Balears, Martí Ribas, d’Antoni Muñoz, responsable de conservació del Gob i de responsables de Cofib.

Així, enguany, Endesa i el Gob han reeditat l’acord per seguir treballant en la recuperació d’aquesta espècie en perill d’extinció. Aquesta col·laboració permet impulsar i mantenir el seguiment d’exemplars a través d’alta tecnologia i aconseguir d’aquesta manera una informació molt valuosa per a la conservació de la milana a Mallorca. Endesa finança la tecnologia i el Gob aporta la feina de seguiment de camp i el tractament de la informació.

D’aquesta manera, gràcies a l’acord amb Endesa, el Gob realitza el seguiment d’exemplars equipats amb emissors i enguany s’han equipat amb emissors un total de 12 exemplars, que se sumen als altres 30 que foren equipats en anys anteriors i que encara segueixen en funcionament.

La milana (Milvus milvus) és una de les nostres espècies més amenaçades i està catalogada en perill d’extinció a les Balears i al conjunt d’Espanya. Quan es començaren les actuacions de conservació sobre aquesta espècie, fa 15 anys, quedaven a Mallorca menys de 10 parelles. Afortunadament es va actuar d’hora i els grans esforços dedicats han aconseguit invertir la tendència. La milana segueix en risc, però la seva població s’està incrementant substancialment, i comença a ser una espècie habitual a localitats on feia dècades que havia desaparegut.

Tot i que la població s’està recuperant, és important mantenir indicadors que donin el senyal d’alerta si tornen agreujar-se els problemes que portaren la milana gairebé a l’extinció, fonamentalment per l’ús il·legal de verí.

La utilització d’emissors de seguiment, bé terrestres, bé via satèl·lit, és clau per abordar les causes que havien portat la milana fins al llindar de l’extinció. A més de facilitar un volum enorme d’informació sobre l’ús que la milana fa del territori, el seguiment d’exemplars ha facilitat la ràpida recuperació dels exemplars que anaven morint, possibilitant la investigació de les causes de mort i la correcció dels problemes.

Així, ara sabem que l’ús il·legal de verí és la principal causa de mortalitat no natural de la milana a Mallorca (52%), seguida a molta distància per l’ofegament a dipòsits d’aigua (19%) i per l’electrocució (12%). Les milanes marcades actuen com a detectors d’aquests problemes.

Per la seva banda, Endesa a les Illes Balears amb aquesta col·laboració, reforça el seu compromís amb obres i projectes de gran impacte social i de preservació del medi ambient, amb entitats compromeses amb les Illes Balears.

Aquesta iniciativa s’emmarca en la política d’acció social d’Endesa que a través dels seus centres corporatius, fundacions, organitzacions territorials i empreses participades, desenvolupa projectes socials en sis eixos d’actuació, entre ells, els de medi ambient i diversitat. A més, el grup treballa en projectes socials altres cinc categories: accés a l’energia; desenvolupament social i qualitat de vida; voluntariat; accions puntuals d’ajuda humanitària; i l’educació i la formació.

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *