Balàfia Postals publica el primer manual sobre la història d'Eivissa i Formentera - Noudiari.es | Noudiari.es

Balàfia Postals publica el primer manual sobre la història d’Eivissa i Formentera

 

@Noudiari / Eivissa i Formentera disposen a la fi d’un llibre sobre la història de les dues illes, des de l’arribada dels primers humans fins al turisme de masses. És, per tant, el primer llibre que engloba tota la història de les Pitiüses de principi a fi. Els autors són el director del Museu Arqueològic d’Eivissa i Formentera, Benjamí Costa (autor de la Prehistòria i l’Antiguitat); el professor i medievalista Antoni Ferrer Abárzuza (Edat Mitjana) i el director de l’Enciclopèdia d’Eivissa i Formentera, Felip Cirer (època moderna i contemporània). El periodista Joan Lluís Ferrer ha fet de coordinador de l’obra, editat per Balàfia Postals, que té més de 400 pàgines i inclou dues edicions, una en català i una altra en castellà.
El llibre està redactat en un estil senzill i comprensible, allunyat d’academicismes, perquè l’objectiu ha estat “que tothom pugui comprendre la nostra història de manera còmoda i fàcil”, segons l’editora, Neus Escandell.

El text es divideix en nou capítols. El primer està dedicat a la prehistòria, amb les primeres restes humanes trobades a les Pitiüses, fa més de 4.000 anys. Continua amb un altra capítol dedicat a l’arribada dels fenicis, fundadors de la ciutat d’Eivissa. El tercer està centrat en els púnics, que convertiren Eivissa en una autèntica potència comercial a la Mediterrània durant segles. Després ve la època romana i, a continuació, es dedica un capítol dedicat als anomenats Segles Foscos, amb els vàndals i bizantins.

El capítol 7 explica l’època musulmana, on Eivissa i Formentera varen rebre un nou impuls poblacional, econòmic i cultural. La conquesta catalana es pot estudiar en el capítol 7, que arriba fins la pèrdua de l’autonomia política amb Felip Vè. El capítol 8 se centra en el centralisme borbònic fins arribar al segle XIX. La última part està dedicada al segle XX, amb tots els canvis que comportà aquella centúria.

El volum incorpora quatre quadernets amb il.lustracions a tot color (mapes, plànols, fotos de restes arqueològiques, etc.) i també alguns quadres per ajudar a comprendre millor cadascuna de les èpoques analitzades.

Els autors, reconeguts experts en les seues respectives àrees, han incorporat les darreres novetats produïdes en la investigació historiogràfica, de manera que aquest llibre representa, també, una actualització general de la història pitiüsa.

Portada del llibre Història d’Eivissa i Formentera

Per a tot tipus de públics

Concebut com un llibre de lectura per a tot tipus de públics, la “Història d’Eivissa i Formentera” pretén omplir una imperdonable buit en la bibliografia illenca, que a dia d’avui disposa d’una gran varietat de títols històrics, però cap referit a la totalitat de la història local, de principi a fi. Per això, el llibre es converteix en una ferramenta imprescindible en el món educatiu d’Eivissa i Formentera, que ara disposarà d’una obra de consulta indispensable.

L’edició en català ha estat coeditada per Balàfia Postals i per l’Institut d’Estudis Baleàrics, del Govern balear, que ha donat el seu suport a aquesta iniciativa cultural d’interès públic. Tant en l’edició catalana com en la castellana, tots els ajuntaments de l’illa d’Eivissa, així com els consells insulars d’Eivissa i de Formentera, i destacades empreses privades, s’han afegit a aquesta iniciativa.

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *