Alejandra Ferrer: "Hem de continuar implementant accions que han de respectar la nostra autenticitat sociocultural" - Noudiari.es | Noudiari.es

Alejandra Ferrer: “Hem de continuar implementant accions que han de respectar la nostra autenticitat sociocultural”

Alejandra Ferrer, presidenta del Consell de Formentera

@Noudiari / Alejandra Ferrer (Dortmund, 2 de juny de 1977) ha agafat el relleu de Jaume Ferrer al capdavant del Consell de Formentera. Es la primera dona que lidera la institució i afronta amb il·lusió les que seran les seues primeres festes de Sant Jaume, el dia gran de tots els formenterers i formentereres.


Seran les primeres festes de Sant Jaume com a presidenta del Consell. Com creu que seran?

Sant Jaume són unes festes especials perquè són les de tots els formenterers i formentereres, on tothom s’esforça per mostrar el nostre compromís i orgull envers la nostra illa, és un bon moment per prendre consciència de la responsabilitat que m’han encomanat, i també per fer festa tots junts i agrair formar part de la societat d’aquesta illa, recordant el que ens impulsa a treballar cada dia perquè segueixi sent el que volem que sigui.

Quin és el record més especial d’aquestes festes de la seua infància?

Com tots els boixos, em sentia atreta per l’ambient festiu, per poder-me quedar fins més tard a la plaça, i record també que va ser també, en el marc d’unes festes de Sant Jaume, que mon pare em portà per primera vegada a una cantada pagesa. Va ser un dia molt divertit en el que vàrem riure molt.

Com ha canviat l’illa des d’aquell moment?

L’illa ha canviat molt, algunes coses per a molt millor, ara tenim un Consell, un hospital i una residència de dia. Quan jo era petita tot això es pretenia aconseguir, però es veia llunyà. Altres canvis han representat un gran repte com l’accelerada transformació turística, però crec poder afirmar amb orgull que Formentera, a diferència d’altres destinacions amb monocultiu turístic, està prenent mesures adequades per salvaguardar el que celebram a Sant Jaume la nostra identitat com a illa, el nostre passat mirant cap al futur amb valentia i optimisme.

A més, seran les primeres amb la limitació d’entrada de vehicles de motor a Formentera, una mesura que pot ser pionera a tot l’Estat. Ho veu com un punt d’inflexió per a l’illa?

Des de Formentera sempre s’ha defensat la necessitat de protegir el territori. Una de les amenaces més grans que tenim és la saturació provocada pels vehicles de motor durant els mesos d’estiu. Per això, una de les iniciatives més importants que contribuiran que Formentera sigui una illa sostenible és la limitació d’entrada de vehicles i el desenvolupament d’un pla de mobilitat sostenible. L’objectiu d’aquest Pla és definir les mesures i actuacions que han de propiciar un canvi en la mobilitat de la nostra illa, fer-la més sostenible i respectuosa amb el medi ambient, ha de garantir que continuem sent una illa natural i tranquil·la, que és el motiu pel qual ens visiten els nostres turistes i la garantia de qualitat de vida com a residents.

Quins altres reptes té per davant si agafa com a referència la importància d’aquesta mesura?

Al llarg dels últims anys s’han realitzat moltes accions en l’àmbit de la sostenibilitat que contribueixin positivament a la conservació i millora del medi ambient. També s’han fet moltes accions destinades a reduir els efectes directes o indirectes que les activitats turístiques generen sobre la natura, i altres per ajudar a conservar els recursos naturals i la diversitat biològica de l’illa. El repte més gran que tenim és continuar implementant accions que han de respectar la nostra autenticitat sociocultural, ajudar a conservar els nostres actius culturals, patrimonials i els valors tradicionals. Per això, hem de fer accions que contribueixin a l’enteniment i la tolerància intercultural i, sobretot hem d’assegurar que les activitats econòmiques siguin viables a llarg termini, perquè reverteixin directament sobre la qualitat de vida dels residents.

Com estan sent els primers dies al capdavant del Consell de Formentera? Ha trobat el que esperava? 

Estan sent uns dies molt emocionants i de molta feina d’organització del nou govern  definint les línies generals d’acció i assentant les prioritats per als pròxims quatre anys. A més, hem iniciat pràcticament legislatura amb l’organització de les festes de Sant Jaume, Diada de Formentera, en què sempre entregam les distincions honorífiques de l’illa, els guardonats d’aquesta edició, com els de les anteriors, són un exemple, són un reflex comú del que ens enorgulleix com a poble, el que valorem i el que volem seguir sent en un futur, en aquest el sentit aquestes distincions ens han de servir per guardonar,  reconèixer i agrair la seua feina, i també per reflectir-nos-hi amb orgull perquè ens inspiri.

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *