Alejandra Ferrer: "Tots els guardonats teniu en comú que treballeu per una Formentera millor" - Noudiari.es | Noudiari.es

Alejandra Ferrer: “Tots els guardonats teniu en comú que treballeu per una Formentera millor”

Alejandra Ferrer, presidenta del Consell de Formentera.
Foto Alfredo Montero

@Noudiari / Discurso íntegro de la presidenta del Consell de Formentera, Alejandra Ferrer, con motivo de la entrega de la Medalla de Oro de Formentera y de los Premis Sant Jaume 2019.


Bona nit,

Guardonats, digníssimes autoritats, estimat públic. Sant Jaume és sinònim de festa, d’identitat i d’eres netes i mar en calma per rebre als nostres parents i convidats de les illes veïnes.

Gràcies per acompanyar-nos avui a n’aquest acte tan important i entranyable per Formentera, perquè aquest reconeixement públic no seria possible sense la presència avui aquí de tots vosaltres per retre homenatge als nostres guardonats.

Les distincions honoren qui les rep, però, a més, contenen la noble intenció de qui les atorga, el poble de Formentera, d’expressar l’enorme satisfacció de comptar amb entitats i establiments que s’han significat tant al nostre entorn i que ens enorgulleixen.

Prova d’això, és la unanimitat que les seves candidatures han aconseguit. Agraïm les candidatures presentades per les entitats de Formentera i els acords de totes les forces polítiques de l’illa.

L’antic Ajuntament de Formentera ja atorga distincions, però és cert que en aquest, com en altres innumerables assumptes, l’autogovern com a illa ha donat a aquest acte que avui celebram una nova dimensió.

Demà és la diada de Formentera i, per celebrar-la i com a acte central, decidim cada any escollir entitats i les persones que les conformen, per agrair-lis públicament la seva existència, la seva tasca, el seu exemple. Gràcies.

Vosaltres i tots els guardonats que us han precedit, conformau les nostres pàgines enrere que ningú podrà esborrar, perquè Formentera sempre ha tingut entre els seus actius més importants la vàlua de la seva gent i vosaltres en sou un clar exemple.

Un exemple, un mirall en el que ens sentim orgullosos quan ens hi miram i reflexam, ens representau i aquesta és una gran i fantàstica responsabilitat, us escollim perquè les vostres accions i valors són encomiables i han de guiar el nostre procedir com a poble.

Acabam d’assistir a l’explicació dels vostres mèrits, sobradament coneguts i apreciats per tots nosaltres, però que un darrere l’altre esdevenen gegants i inspiradors.

I aquest és el veritable sentit i valor d’aquest acte, que tinc l’honor de presidir per primera vegada, que l’orgull, la satisfacció i el reconeixement, donin pas, després d’aquesta reflexió col·lectiva, a que els vostres valors, les vostres lliçons de conducta passin a formar part del nostre bagatge diari, aquest és el compromís que adquirim avui amb vosaltres.

Tots els premiats avui tenen aquest tret en comú, actuen localment, però les seves accions van més enllà i tenen en comú que treballen per una Formentera millor però persegueixen fites més perdurables i ambicioses, aquesta ambició i capacitat de superació també les volem com a poble.

La junta local de l’associació Espanyola contra el Càncer de Formentera, millora la vida de les persones afectades per aquesta malaltia i les seves famílies: és una mà amiga, un consol proper, un ajut professional i material, on destaquen poderosament el seu petit exèrcit de voluntàries, amb una empatia i humanitat generosa i inoblidable per tots els que hem passat per aquest tràngol, que desgraciadament som quasi tots els d’aquesta sala… però combinen aquesta impagable acció local, amb tasques i campanyes de prevenció, i recapten incansablement per contribuir a la investigació.

Nosaltres davant aquest desplegament hem de correspondre continuant millorant els recursos sanitaris, ha estat una fita importantíssima apropar serveis a Formentera com la quimioteràpia, però hem de seguir treballant per assegurar-nos que les persones afectades per aquesta malaltia i les seves famílies compten amb els recursos necessaris.

El handicap de la triple insularitat és especialment sagnant quan hi ha una persona rebent tractament o ingressada lluny de Formentera, les millores en les dietes per a desplaçaments mèdics i altres recursos per a les persones afectades i les seves famílies, ha de compensar adequadament aquest trasbals que la malaltia implica per les economies familiars. I si les institucions defallim, allí estarà la junta, per reclamar amb la fermesa necessària el que ens pertoca.

L’associació Jazz&Co des de la seva fundació ha treballat incansablement per promoure les actuacions musicals en viu i de qualitat a la nostra illa, això només ja mereixeria el reconeixement que avui reben, però a aquesta acció local tan lloable i meravellosa d’aconseguir que a totes les places de Formentera a l’estiu soni música de qualitat en viu per un període ininterromput de 25 anys, aporta un valor cultural afegit a la nostra oferta d’oci impagable.

L’estampa de l’ombra majestuosa dels nostres músics de jazz reflectida a la façana de l’església de sant Francesc els dissabtes d’estiu o l’ambient de la plaça de Sant Ferran els divendres, és un clàssic que per habitual, no ens ha de fer oblidar el luxe que suposa, i l’esforç i perseverança que acompanya la vida dels músics, les hores d’assaig, les preocupacions tècniques per aconseguir la qualitat desitjada.
A més d’això, jazz and co treballa per a dignificar la professió de músic, no s’explica l’actual moment de les actuacions en viu a Formentera, els festivals que acollim, sense la feina constant i professional d’aquest col·lectiu.

Però una vegada més, aquesta lliçó local, ve acompanyada d’un repte més global, que el llenguatge artístic universal de la música a Formentera no pari de créixer i sumar suports, que la cultura musical de Formentera, i els centres educatius que imparteixen formació musical en són una part central, rebi el just recolzament de les institucions, i permeteu-me que faci una menció a la tan necessària coordinació i col·laboració de les diferents institucions que avui els honoram, per aconseguir que els programes de música en viu, els estudis de música, la nostra banda i cor, els ajuts per desplaçament, per festivals, per enregistraments… han d’arribar als artistes, i especialment als músics, que tant han fet i continuaran fent en un futur per la nostra illa.

La Botiga can Forn, és un establiment amb activitat econòmica continuada durant més de seixanta anys, que ja compta amb una tercera generació de la mateixa família al capdavant, però la seva singularitat és que s’ha anat adaptant als nous temps sense perdre la seva singularitat, encarnen la tradició, a un sector: el de petit comerç de queviures, que arreu està sofrint una transformació.
Si Can Forn destaca és per apostar pel producte local de temporada, planter, i productes d’elaboració o consum tradicional, això que a simple vista, novament és una acció local esdevé una declaració de principis extrapolable al que volem com a illa.

No oblidar les nostres tradicions, tenir on acudir per trobar tot el necessari per fer matança, on el senalló sempre ha guanyat la batalla al plàstic, on el producte de km zero, l’slow food o el producte a granel no és una nova moda a seguir sinó un valor arrelat en una creença.

Can Forn és un comerç que no fa qualsevol poble, fa un poble de Formentera, un poble compromés amb el seu camp, amb tot l’entorn rural de la nostra illa, una aposta per un poble respectuós i coneixedor del seu entorn que li dóna suport i el protegeix.

Aquesta lliçó convé també que les institucions la facem nostra, que treballem incansablement perquè les nostres tradicions que actualitzades esdevenen molt útils per aquest canviant món globalitzat, guiin les nostres decisions i prioritzacions, que ens obrim a les bonances de la modernitat sense abandonar allò que ens enriqueix com a illa i que les persones cultes que ens visiten valoren tant com nosaltres.

L’obertura de l’espai del Far de la Mola n’és un bon exemple, però encara hem de treballar perquè el futur Museu de Formentera sigui una realitat aviat.

Les ajudes al petit comerç, i als productors locals, agrupats en la cooperativa del camp, la investigació i assessorament per a nous futurs productes d’elaboració local que els abasteixin, ha de formar part de les nostres accions com institucions en coherència amb el camí senyalat pels nostres premiats.

La Medalla d’or enguany ha estat atorgada a Formenterers Solidaris per la seva tasca solidària, altruista i humanitària. Novament trobam al centre de l’acció d’aquesta entitat la constant que hem volgut destacar i convertir en motor i guia de les nostres accions.

Formenterers solidaris vetlla diàriament perquè ningú a Formentera quedi desatès en les seves necessitats més bàsiques, novament un ampli grup cohesionat de persones, majoritàriament dones, conscienciades i lluitadores, que es proposen treballar desinteressadament pels vesins i veïnes de Formentera, en estreta col·laboració amb les institucions, aconseguint optimitzar els recursos existents i si no existeixen, aportar-los amb recursos propis.
Novament una lliçó del que ha de ser la nostra feina, vèncer les dinàmiques de conformisme, desafiar la indiferència i lluitar amb compromís per revertir les conseqüències indesitjables del nostre sistema que perpetuen les diferències i aboca persones a no comptar amb les mateixes oportunitats.

Formenterers solidaris distribueixen principalment aliments i roba, l’any 2018 ateneren 186 persones a Formentera, amb intervencions a un total de 65 unitats familiars, moltes persones fan el primer contacte amb formenterers solidaris o amb les parròquies de Formentera, i els ajuden i orienten cap a serveis socials, un nou èxit per la societat civil organitzada i mobilitzada que arriba on a vegades les institucions no arribam.

Formenterers solidaris encarna aquesta Formentera acollidora, que no vol ni sap deixar a ningú endarrere i això a Formentera implica continuar apostant pels serveis socials, les entitats sociosanitàries de Formentera s’han de sentir recolzades, reconegudes i escoltades sinó aquest premi no tindria cap sentit.

I si els escoltam sabrem la gravetat d’un problema constatat per tothom i que està condicionant l’arrelament de les persones i dificultant l’arribada a la fi de mes, que és l’accés a la vivenda i l’elevat preu de la renda si s’aconsegueix un lloguer per tot l’any.
Aquest assumpte comú a altres zones de forta pressió turística ha de ser abordat amb contundència des de totes les administracions, i de forma coordinada, perquè del contrari correm el perill de perdre una part important de la nostra cohesió social, tenir un sostre digne, és un dret.

Però novament formenterers solidaris ens recorda que no només a casa, que lluny de nosaltres existeixen necessitats, i treballen a Hondures, India, Guatemala o Perú, amb projectes propis, i com a membres del fons Pitiús de Cooperació.

No puc acabar el meu parlament sense tornar a agrair públicament, als guardonats el seu compromís, entrega, i feina exemplar que els ha portat a ser mereixedors d’aquest reconeixement.

Sou formenterers i formentereres dels que sentir-se orgullosos, valgui aquest homenatge per retornar-vos un poquet del que ens heu donat i del que estam segurs que ens seguireu donant, no defalliu i que aquestes distincions us animin a seguir treballant per una Formentera millor dins un món millor.

Visca Formentera i molts anys i bons a tothom!

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *