Es Canar, Cala Llenya i La Joya comencen a rebre aigua dessalada | Noudiari.es

Es Canar, Cala Llenya i La Joya comencen a rebre aigua dessalada

@Noudiari / L’Ajuntament de Santa Eulària des Riu ha rebut ja el vist i plau de la Conselleria de Salut del Govern balear per a poder fer servir les canalitzacions fetes pel Consistori per a servir aigua dessalada als nuclis d’es Canar, Cala Llenya i La Joya, de manera que els usuaris han començat a rebre aigua de pou barrejada en diferents proporcions amb producte de la dessaladora de Santa Eulària des Riu, de manera que millorarà notablement la qualitat i l’estabilitat del subministrament.

 

En total, l’Ajuntament ha hagut d’executar 10 kilòmetres de canonades, assumint íntegrament una despesa que supera el milió d’euros, i exigint un esforç important a tot el personal de l’Empresa Pública EMSER XXI i del Servei Municipal d’Aigües per a poder millorar l’aigua oferida als usuaris d’aquestes zones el més aviat possible.

El passat mes de maig, l’Ajuntament rebia l’autorització de Salut per a subministrar aigua dessalada, a través de l’Artèria Nord sufragada pel Consistori amb recursos propis des de la planta situada al poble de Santa Eulària i fins al nucli de Sant Carles de Peralta, el que suposava millorar el subministrament a 700 usuaris. La setmana passada arribava aquest mateix permís per a estendre el servei fins a es Canar (545 abonats), La Joya (400) i Cala Llenya (200), abastits fins ara amb diferents pous i que en alguns casos tenien problemes per al seu ús pel consum humà per excés de clorurs, sulfits i, en casos puntuals, arsènic.

Ara mateix, a la zona de Sant Carles i Cala Llenya es fa servir un 35% d’aigua dessalada, proporció que puja fins als 50% a La Joya. En el cas d’es Canar, s’està aportant un 60% en aquest moment, però abans de que acabi l’estiu la intenció és que només el 20% sigui aigua de pou i el 80% restant de planta. Amb l’inici del subministrament, s’ha iniciat també la sol·licitud de l’acreditació davant de Sanitat de que tota l’aigua subministrada a es Canar i La Joya és totalment apta, un certificat que s’espera obtindré en menys de dues setmanes una volta el Govern hagi acabat les anàlisis pertinents.

A finals de l’any 2018 es va rebre també l’autorització per a fer servir la canalització que també s’ha vist obligat a construir el Consistori per a abastir amb aigua de qualitat a la zona de Roca Llisa, amb prop de 800 vivendes i una previsió de subministrament de 300.000 metres cúbics l’any.

Una volta ha començat a fluir l’aigua per la canalització s’han incorporat al sistema d’abastiment d’aigua dessalada nous usuaris que es sumen als 6.500 que actualment ja es beneficien d’aquesta millora i que es reparteixen en 5.200 a la zona del poble de Santa Eulària des Riu i voltants, 845 a Roca Llisa, 350 a Santa Gertrudis i 120 a es Puig d’en Valls. Actualment, els valors mitjans d’aigua dessalada aportada se situen per sobre del 35%, però l’objectiu és que arribin fins al 75% de l’aigua subministrada.

Amb aquestes millores s’han pogut reduir els nivells de ferro i clorurs a Fruitera, també els clorurs baixen a Roca Llisa, els sulfats ho fan a es Puig d’en Valls i baixa la duresa de l’aigua a la zona de Santa Eulària.

 

 

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *