La Nit de la Recerca aproparà la tasca dels investigadors a la societat - Noudiari.es | Noudiari.es

La Nit de la Recerca aproparà la tasca dels investigadors a la societat

@Noudiari / El conseller d’Educació, Universitat i Recerca, Martí March; la secretària autonòmica d’Universitat, Recerca i Política Lingüística, Agustina Vilaret, i el director general de Política Universitària i Recerca, Josep Lluís Pons, han presentat avui les activitats previstes amb motiu de la celebració de la Nit de la Recerca. Aquesta té l’objectiu d’apropar la ciència i la recerca a la ciutadania d’una manera lúdica i a través d’un contacte directe amb els experts de l’àmbit.


Durant la propera setmana Eivissa, Menorca i Mallorca acolliran activitats per a tots els públics relacionades amb la ciència i la recerca. La Nit de la Recerca és un projecte europeu de divulgació científica promogut per la Comissió Europea dintre de les accions Marie Sktodowska-Curie del programa Horitzó 2020. Té lloc des de 2005 a més de 250 ciutats europees simultàniament.

La iniciativa desplegarà un programa d’actes a Mallorca, a Eivissa i a Menorca. En el cas d’aquestes dues darreres la programació s’ha incrementat respecte de les dues edicions anteriors. A partir de dilluns i fins divendres hi podrem trobar propostes disteses i properes com les ‘cites ràpides’ o l’activitat ‘ciència al bar’, que apropen la ciència a espais populars i propicien el contacte directe amb investigadors. Això a més de conferències, jornades de portes obertes i exposicions. El coneixement de la mar, l’astronomia i les dones investigadores hi tendran un paper destacat. Hi ha activitats per a tots els públics.

La Nit de la Recerca ha estat impulsada des de la Conselleria d’Educació, Universitat i Recerca en cooperació amb la Universitat de les Illes Balears, el Consell de Menorca, la Fundació Bit, Eiviciència i l’Aquarium Cap Blanc. També per la majoria d’organismes de recerca i divulgació de les les Illes Balears com són l’IFISC, el SOCIB, l’IMEDEA, l’IME, l’IEO, l’IUNICS, la delegació del CSIC a les Illes Balears, l’arxiu d’Imatge i So de Menorca, l’Estació d’Investigació Jaume Ferrer de la Mola, la Fundació Institut d’Investigació Sanitària Illes Balears, i l’Agrupació Astronòmica Eivissa.

En aquest sentit, des de la Conselleria es destaca la potència d’aquest teixit d’entitats i la gran feina de coordinació per dur a terme la Nit de la Recerca. És el tercer any que s’impulsa des del Govern amb l’objectiu de dur la recerca al carrer, de forma amena, i donar a conèixer tot aquest talent. El conseller del ram, Martí March, ha dit que “si tenguéssim clar que amb la ciència també hi ha possibilitats de creixement econòmic, hi hauria una cultura científica més arrelada”.

Per la seva banda, la titular de la Secretaria Autonòmica d’Universitat, Recerca i Política Lingüística, Agustina Vilaret, ha explicat que l’objectiu és “fer partícip de la recerca a tota la societat i donar a conèixer allò que se fa” per tal de despertar vocacions científiques. L’aposta per la recerca “com una eina clau per al canvi cap a un model social i econòmic basat en el coneixement i no en l’especulació” ha dit Vilaret. Actualment les Illes Balears viuen un dels seus millors moments pel que fa la recerca.

L’arxipèlag se situa en màxims històrics en inversió en R+I+D i en personal dedicat a la investigació. El director general de Política Universitària i Recerca, Pep Lluís Pons, ha explicat que la “Nit de la Recerca va nàixer precisament per donar a conèixer això, per poder sentir-nos orgullosos”. La celebració d’aquesta tercera edició suposa la consolidació de la iniciativa a les Illes Balears.

Programació Nit de la Recerca 2019

 

 • Exposició: ‘SOCIB: Investiguem el mar, compartim futur’ a Can Victori

 

Del 20 d’agost al 18 d’octubre, a la Sala d’Actes de Can Victori. Seu IME: Maó. Menorca

 

 •  Exposició: ‘El CSIC a les Illes Balears: ciència en imatges’ al CentreBit Menorca

 

Del 22 d’agost i fins el 18 d’octubre, de 09:00h a 14:30h al CentreBit Menorca

 

 • Exposició: L’art de la taula periòdica. Les dones i els seus elements

 

Del 21 de setembre al 18 d’octubre, al Centre de Cultura Sa Nostra  (Carrer de la Concepció, 12. Palma)

 

 • Conferència   “El misteri dels redols de bolets” amb la Dra. Teresa Marí

 

Dilluns 23 de setembre, a les 19:00h, a la Sala de conferències de la Seu de la UIB d’Eivissa (Carrer del Calvari, 1. Eivissa).

 

 • Xerrada “Aquarium Cap Blanc com a espai per a la investigació i estudi científic”

 

Dimarts 24 de setembre, a les 19:00h, a l’Aquàrium des Cap Blanc  (Ctra. De Cala Gracià, s/n. Sant Antoni de Portmany. Eivissa)

 

 • Taller  del SOCIB “Petits oceanògrafs, grans científics”

 

26 i 27 de setembre ( dividits en torns de dematí per a les escoles i d’horabaixa per a les famílies) — Maó

 

 • Conferència Projecte MEDCLIC.   Dra. Eva Aguiar. “De remolinos, rissagas y otros fenómenos en Menorca: la investigación oceanográfica del Mediterráneo”

 

Dijous 26 de setembre, de 19:00h a 20:00h, al Saló d’actes del Institut Menorquí d’Estudis (IME), Maó.

 

 • Conferènciataller:    “El origen de (casi) todo”  amb Jordi Pereyra Marí

 

Dijous 26 de setembre, a les 19:30h, a la Seu d’Eivissa de la UIB (Antic      edifici de la Comandància, Carrer del Calvari, 1. Eivissa).

 

 • Jornada de portes obertes: Nit de la Investigació a l’Estació d’Investigació Jaume Ferrer

 

Divendres 27 de setembre , de 18:00 h a 21:00 h. Estació d’Investigació Jaume Ferrer. La Mola, Maó.

 

 • Cites ràpides amb la recerca

 

Divendres, 27 de setembre, de 17:00h a 19:00h. Ca n’Oleo. Carrer de l’Almudaina, 4. Palma

 

 • Campanya de recollida de dents del Ratolí Pérez

 

Divendres, 27 de setembre, de 18:00h a 20:00h, a l’Escola Universitària d’Odontologia. Palma

 

 • Conte Infantil: “No me puc dormir! Investigam per què?”

 

Divendres 27 de setembre a les 18h, a la Llibreria Baobab- Carrer de Guillem Galmés, 17, 07004 Palma, Illes Balears

 

 • Micro xerrades divulgatives al Molta Barra

 

Divendres 27 de setembre, ales 19:00 h al Bar Molta Barra Carrer del Pes de la Farina, 12,  Palma

 

 • Taula rodona: Dones darrere la taula periòdica

 

Divendres 27 de setembre, a les 19:30 h, a Ca n’Oleo. Palma

 

 • Micro xerrades divulgatives a la Biblioteca Babel

 

Divendres 27 de setembre, a les 20:00h , a la Biblioteca Babel – Carrer Arabí, 3, Palma,

 

 • Jornada  de portes obertes a l’Observatori de Puig des Molins

 

Divendres, 27 de setembre, a les 20:30h, a l’Observatori de Puig des Molins  (Carrer de Luci Oculaci, 29. Eivissa)

 

 • Ciència al Bar!

 

Divendres, 27 de setembre, a les 21:00h al Restaurant Ben Trempat . Plaça Llorenç Bisbal, Palma

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *