Es presenta a Eivissa la Col.lecció fARSA de Teatre - Noudiari.es | Noudiari.es

Es presenta a Eivissa la Col.lecció fARSA de Teatre

@Noudiari / La nova Col·lecció fARSA de Teatre de la editorial Edicions Aïllades es presenta el dimecres, 18 de desembre, a les 19:30 hores en la llibreria Mediterrània Eivissa. Es tracta d’una nova proposta en format imprès d’aquest segell eivissenc, amb vocació de donar sortida als textos dels dramaturgs de les nostres illes.

El primer volum d’aquesta col·lecció correspon a Visca Aucanada lliure!, de Martí Mayol. En paraules de l’expert en teatre popular i autor del pròleg, Carles Cabrera, “Visca Aucanada lliureés com una burla immensa que, des de la primera pàgina, té per objecte llançar els seus dards enverinats als polítics de torn de principis de la dècada dels vuitanta. El context en el qual s’inscriu l’obra és el del cañellisme en alça a les Balears i el del tàndem socialista González-Guerra a Madrid, als quals ningú sembla fer-los ombra. Però Mayol no cita a cap ni parla tant del llunyà Madrid, que només apareix per embutxacar-nostres quarts, sinó del que s’acosta a les Illes. Qualifica els polítics de «camaleònics» per canviar constantment de color (com si les coses haguessin canviat tant des de llavors); Visca Aucanada lliure!, En aquest sentit, podria haver-se escrit perfectament en el 2019. “El mateix Cabrera ens parlarà a Eivissa del llibre i del seu autor en un acte presentat per l’editor, Ramon Mayol. Estaran acompanyats de l’actriu Dolors Corderas i de l’actor Ramon Taboada, que llegiran uns fragments de l’obra.

El llibre pot aconseguir-se en les en les principals llibreries de les illes així com a la Plataforma literària ILLES.cat

Martí Mayol i Moragues

Palma, 1918-1997. Es va llicenciar en Filosofia i Lletres (1938) i va començar estudis de Dret. Va exercir com a professor de batxillerat durant més de vint anys. Més tard, deixa l’ensenyança per dedicar-se al turisme.

Pràcticament, tota la seua dedicació a la literatura se centra en el món de la dramatúrgia. Es va iniciar en el denominat “teatre regional”, el qual va intentar modernitzar. La major part de les seues peces varen ser representades por la Companyia Artis. També va publicar alguns relats breus, com el relat Oui, papa, i va col·laborar en el diari Baleares. va morir l’any 1997.

Obra

En el 1949 va estrenar Portes obertes, escrita en col·laboració de Josep M. Palau i Camps. La va seguir Orgull de casta (1950), Es sogre de Madò Rosa (1950) i Més vell que es pastar (1952). Però les obres que varen suposar la seua consagració, en les quals va mirar d’ennoblir el “teatre regional”, varen ser Can Miraprim (1953) i Dilluns de festa major (1956), que va guanyar el Premi de Teatre Ciutat de Palma 1955. También és autor de les comedies Mal llamps els doblers (1954), Així és el món (1954), S’estopa ran des foc (1955), El tio al cel sia (1956), A on anam? (1957) i Mala rel (1961).

També va fer una adaptació al català de l’obra de Molière Es metge per força (1959).

En abril de 2012 Edicions Aïllades edita Dilluns de festa major, amb pròleg de Carles Cabrera i en versió digital que es pot aconseguir a la Plataforma literària ILLES.cat.

El març de 2019 es publica, de manera pòstum, Visca Aucanada lliure! (Col·lecció fARSA de Teatre, Ibiza Editions).

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *