Eleccions a Euskadi i a Galícia, per Bernat Joan i Marí | Noudiari.es

Eleccions a Euskadi i a Galícia, per Bernat Joan i Marí

Bernat Joan i Marí.

Bernat Joan i Marí / Finalment, s’han celebrat les eleccions “autonòmiques” a Galícia i a Euskadi, dues nacionalitats històriques amb indiscutible perfil polític propi. Al País Basc, el Partit Nacionalista Basc, “el Partit” (com en diuen una part important dels bascos), ha tornat a guanyar les eleccions, tal i com estava previst. En segona posició, amb uns resultats excel·lents, hi ha quedat EH-Bildu, una formació política inequívocament independentista. El PNB també ho és, però van de “pragmàtics”. A Bildu, el pragmatisme, també se li ha encomanat. I no els ha anat malament. Del País Basc, business as usual, s’ha de dir que l’espanyolisme ha tornat a fer el ridícul. PP i Cs en coalició no alcen un gat per la cua, que dirien a València. I la meitat del que tenien els de Podem ha anat a parar a Bildu. El sobiranisme constitueix dues terceres parts del parlament basc. Teòricament, tenen vots per fer el que vulguin. Veurem com els administren. El més probable és que el PNB es doni una mica més temps i torni a pactar amb el PSE-PSOE, que també va a la baixa.
A Galícia, on els del PP no varen voler anar en coalició amb Ciutadans, perquè consideraven que no els aportaven res, els de Feijóo han tornat a guanyar per majoria absoluta. El PP a Galícia es comporta com un partit regionalista. Com feia a les Balears el PP de Gabriel Cañellas. Al carrer Génova, a Madrid, no crec que estiguin gaire entusiasmats amb el resultat del seu correligionari gallec, que no va voler la marquesa Cuello Largo a ni un sol míting de la formació a Galícia. La novetat gallega és que la segona força política és el BNG, que desbanca el PSOE i deixa sense ni un sol representant a la filial gallega de Podem. L’alternativa al PP regionalista ja no és cap partit d’abast estatal, sinó el Bloc Nacionalista Gallec, que, de la mà de la carismàtica Ana Pontón, supera el rècord que tenia fins ara Xosé Manuel Beiras (18 diputats), amb 19 diputats. Ni Cs ni Podem, les dues modernitats espanyoles, tenen cap representant a la cambra gallega. I el PSG-PSOE queda relegat a l’última posició de l’arc parlamentari (ço és, la tercera).

L’autonomisme guanya clarament a Galícia i el sobiranisme que per ara no qüestiona l’Estat ho fa a Euskadi. Però als dos països, a les dues nacions, l’alternativa ja no és Sánchez ni Casado, sinó l’independentisme a cara descoberta. Que, per cert, creix com l’escuma tant a un lloc com a l’altre.

8 Respuestas a Eleccions a Euskadi i a Galícia, per Bernat Joan i Marí

 1. Bernat Joan Responder

  13 julio, 2020 en 9:46

  Gora Euskadi Askatuta! i Viva Galiza ceibe! M’ho he deixat.

  • Pere Allot Responder

   13 julio, 2020 en 13:28

   Doncs ves-te’n a viure allà i deixa’ns en pau, pesat.

   • Bernat Joan Responder

    14 julio, 2020 en 9:00

    Vaja, la dosi de xenofòbia quotidiana que no falti. De què s’alimentaria, si no, el nacionalisme espanyol?

    • Pere Allot Responder

     14 julio, 2020 en 12:36

     Que parlis tu de xenofòbia, una persona amb un discurs tan sectari, fa com a poc gràcia, Bernie.

     • Josep Tur

      14 julio, 2020 en 12:49

      Ai Peret!
      … si ta mare aixequés es cap, potser se’n recordaria de qui va ser es teu pare -d’entre, tants, clar-

 2. Joan Miró Font Responder

  13 julio, 2020 en 20:09

  Mai he vist n’Urkullu demostrar cap tarannà independentista a dir veritat, ni tan sols durant es Procés català. No sé quina interpretació donar-li

 3. Brubaker Responder

  14 julio, 2020 en 7:00

  S´època més gloriosa de s´Imperi Romà va ser es període republicà i ja es romans varen establir que no es podia estar més de dos legislaturas en s´ho mateix càrrec públic(magistratura,pretor,consulat..)per raons òbvies,es romans sabien que sa política té una ombra inseparable en s´ho pas des temps,sa corrupció,i per netejarla,i no omplirse de merde,es politícs es tenen que renovar.No tenc res en contra del senyor Feijoo pero ja en porta cuatre .Imagino que es seus amics,simpatitzants i familiars deuen estar molt contents.

 4. Pere Allot Responder

  14 julio, 2020 en 13:00

  Josep Tur: “… si ta mare aixequés es cap, potser se’n recordaria de qui va ser es teu pare -d’entre, tants, clar-”

  Ets el cavaller blanc defensor del Bernat? Jo crec que se sap defensar sol sense problema, el deixes malament a ell i quedes tu com el que ets, un barroer i un maleducat. Jo m’hauria de sorprendre, aquest és el nivell que teniu dels persones de la teva corda.

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *