Jean Castex a la jacobina França, per Bernat Joan i Marí | Noudiari.es

Jean Castex a la jacobina França, per Bernat Joan i Marí

Bernat Joan i Marí / França torna a tenir un primer ministre que parla català. Es diu Jean Castex, és d’origen occità, es va casar amb una nordcatalana, ha estat durant anys batle de Prada de Conflent (on se celebra la Universitat Catalana d’Estiu) i parla fluïdament la llengua catalana. L’anterior primer ministre francès que parlava català va ser Manuel Valls, actualment regidor a l’Ajuntament de Barcelona.

Bernat Joan i Marí.

Quan es compara Espanya amb França hi ha tendència a considerar Espanya com un estat descentralitzat, “autonòmic”, i França com un estat centralista i jacobí. Anem, emperò, a les pulsions de fons, al poder. Qui mana. I comparem-ho amb els ciutadans manats.

La Catalunya nord té devers mig milió d’habitants; França en té setanta milions. Els habitants de la Catalunya nord, idò, són un 0.7% dels ciutadans de la República francesa. Els Països Catalans sota sobirania espanyola tenen dotze milions d’habitants, i el Regne d’Espanya en té devers quaranta-cinc milions. Som, idò, un 26.6% dels habitants de l’esmentat regne. Amb un 0.7% de la població francesa, els catalans han tengut, en el que portam de segle, dos primers ministres francesos. Els del sud dels Pirineus ens hem de remontar exactament norantanou anys endarrere per trobar-hi l’últim president del govern espanyol de parla catalana. Va ser, concretament, Antoni Maura i Montaner, l’any 1921. El mateix Maura, mallorquí, havia set president abans quatre vegades (mai per més de dos anys seguits). Abans només hi havia hagut primers ministres catalans durant l’efímera I República espanyola (Joan Prim, un any escàs, 1869-70, i Estanislau Figueres i Francesc Pi i Margall, menys d’un any entre els dos, 1873).
A França, a banda del recent Manuel Valls i de l’actual Jean Castex, també havia set primer ministre Fançois Aragon, natural d’Estagel del Rosselló, l’any 1848. I el mariscal Joffre, que va conduir en diverses ocasions els Jocs Florals a Catalunya, va ser qui va comandar l’exèrcit francès durant la I Guerra Mundial. La “jacobina” França ha tengut més temps primers ministres catalanoparlants que la “plural” Espanya. I té el 0.7% de ciutadans de la República, mentre que a Espanya els catalanoparlants som devers una quarta part dels súbdits del Regne. I llavors, des d’Espanya, es dediquen a donar lliçons de xenofòbia, supremacisme i totes aquestes històries (encolomant-nos-les a nosaltres)!

8 Respuestas a Jean Castex a la jacobina França, per Bernat Joan i Marí

 1. AR Responder

  8 julio, 2020 en 17:18

  Ahora no se me queje, que bien podría usted haber votado a Albert Rivera y no quiso ;P

  • Bernat Joan Responder

   9 julio, 2020 en 8:27

   Albert Rivera tenia les mateixes possibilitats de presidir el govern espanyol que Carles Puigdemont, l’abat de Montserrat o en Floquet de Neu (ACS).

 2. A caray Responder

  9 julio, 2020 en 2:05

  Bernat, Bernat; o lo cuenta todo o no diga nada. El Primer Ministro de Francia no “pinta” nada, lo hace el Presidente de la República. Valls no pintaba nada, lo hacia Hollande. Steinmeier no pinta nada, lo hace Merkel.
  Mattarella no pinta nada, lo hace Conte. El Sr. Castex tampoco va a pintar “res de res”, lo hara Macron.
  No diga que no a habido politicos procedentes de los que Ud denomina “paissos catalans” que no hayan tenido “poder” desde la restauración democratica. La lista de Ministros es muy larga, eso por no hablar de Presidentes del Tribunal Constitucional, Consejo General del Poder Judicial, Jefe del Estado Mayor de la Defensa,Presidente del Senado, Presidente del Parlamento, Defensor del Pueblo, Comisario de la Union Europea…puedo seguir con mas cargos, la lista es interminable. Por cierto, lecciones de racismo o supremacismo ninguna, por favor. Según la Madre Superiora de Cataluña un “President de la Generalitat” no se puede llamar José y ser de Cordoba. Muchos de los cargos mas arriba mencionados, tienen mas poder “efectivo” que el Primer Ministro de Francia, donde a duras penas saben quien es y ya no hablemos de fuera del pais. Lo mismo que en Rusia, otra Republica donde el Primer Ministro lo conoce su madre y manda Putin.
  Lo dicho Bernat,ni por aqui, ni por otro lado va a triunfar con sus tesis de hacernos ver lo que solamente Ud. presume ver a contracorriente de todos los otros (quizas ahora saldra Brubaker y dira dos cositas). Salut i bona nit.

  • Bernat Joan Responder

   9 julio, 2020 en 8:30

   Benvolguda A Caray,

   veig que duus l’empanada de sempre. Hi ha llocs on mana més el president i llocs on mana més el primer ministre. A Alemanya mana la cancellera (primera ministra). Steinmeier és el president. A Itàlia, igual. Mana el primer ministre. El president és Mattarella. Quant a França, tens raó tu. Sobre Espanya no m’aclaresc. Com que al primer ministre li diuen president, i de president no n’hi ha, no és estrany que un es faci un embolic. Bon dia, i molta salut!

   • A caray Responder

    9 julio, 2020 en 23:31

    Si no se aclara con España, quizas puede ilustrarnos y decirnos quien manda en Cataluña, por que entre los presos, los de Belgica, las de Suiza…el pobre Ex-Sargento no para de hacer consultas, no seria de extrañar que tuviese que pedir permiso hasta para ir al WC.
    Por otra parte, si a Ud. le parece que yo llevo una empanada, lo suyo es para que lo examine un Tribunal Medico y que Dios los ampare. Bona nit i salut.

 3. Brubaker Responder

  9 julio, 2020 en 13:49

  Si aqui també tenim un jefe d´estat anomenat indirectament “dedocràticament” per un dictador assassí feixiste.Menys mal que no es català.Als catalans se´ls hi cauria sa cara de vergonya de tenir-ho,pero pareix ser,que a Spañyistan estan molt orgullosos de sa seua pulcra i flamant monarquia,o no?..No ho sabrem fins que no hi haiga un referèndum sobre sa forma de estat,monarquia o república que es faria a qualsevol pais anomenat democràtic en ple segle XXI.

 4. Robustiano Cipotón Responder

  10 julio, 2020 en 9:24

  ¿Qué diría al respecto el Bernat Joan gallego? Cuestiones de realidades paralelas.

 5. Lárguese Responder

  11 julio, 2020 en 21:09

  Por qué no se larga a su adorada Cataluña? Será más feliz.

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *