Saben que el català és oficial a les Balears?, per Bernat Joan i Marí - Noudiari.es | Noudiari.es

Saben que el català és oficial a les Balears?, per Bernat Joan i Marí

Bernat Joan i Marí.

Bernat Joan i Marí / Aquesta és la pregunta que s’haurien de fer els que proposen que el coneixement de la llengua catalana sigui només un mèrit i no un requisit per treballar com a servidor públic als consells insulars. Saben què significa que una llengua sigui oficial?

L’Estatut d’Autonomia de les Illes Balears estableix que hi ha dues llengües oficials a la nostra comunitat dita autònoma: el català, en tant que llengua pròpia de les Illes Balears, i el castellà, en tant que llengua oficial de l’Estat. Això diu l’Estatut. Això és cabdal constitucional. No puc entendre, per tant, que algú que milita en un partit que es fa dir “constitucionalista” no respecti l’oficialitat de la llengua catalana a les nostres illes. N’hi ha que es diuen constitucionalistes i que neguen la unitat de la llengua, per exemple. N’hi ha que es diuen constitucionalistes i que pensen que l’única llengua d’obligat coneixement, entre nosaltres, hauria de ser el castellà. Constitucionalistes de què?
Un d’aquests “constitucionalistes” que van contra la Constitució va i proposa, al Consell d’Eivissa, que el coneixement del català sigui només un mèrit a l’hora d’accedir a la funció pública als consells. (Supòs, entre parèntesis, que el coneixement del castellà sí que deu haver de ser un requisit). Li voten a favor els seus, el PP, na Marta Díaz… i les conselleres de Podem! Es queden tot sols votant-hi en contra els tres consellers del PSOE. Després, veient el xàfec, des de Podem rectifiquen. Queda a criteri de cadascú creure’ls o no, naturalment.

La polèmica és completament absurda. No té cap sentit. Només s’explica perquè més de la meitat dels consellers del Consell d’Eivissa no saben què implica que una llengua sigui oficial. Arreu del món, l’oficialitat lingüistica implica que tots els servidors públics l’han de conèixer, i que els ciutadans la poden fer servir sempre que vulguin, sense que ningú els en pugui demanar mai la traducció, davant els poders públics. Així de senzill.

24 Respuestas a Saben que el català és oficial a les Balears?, per Bernat Joan i Marí

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *