Xoc de civilitzacions a l’espectacle ‘La Zanja’, el qual es podrà gaudir a Formentera i Santa Eulària - Noudiari.es | Noudiari.es

Xoc de civilitzacions a l’espectacle ‘La Zanja’, el qual es podrà gaudir a Formentera i Santa Eulària

NouDiari / Torna a les Pitiüses la companyia Titzina Teatro per presentar la seva nova producció: ‘La Zanja’. La companyia presenta aquesta obra pròpia, resultat d’un treball de recerca i periodisme antropològic. Pako Merino i Diego Lorca —dramaturgs, directors i intèrprets—, reflexionen en clau tragicòmica sobre el particular xoc de civilitzacions entre Europa i Amèrica i la seva història col·lectiva. Es podrà gaudir de l’espectacle el dia 22 a les 20.30 hores al Palau de Congressos d’Eivissa a Santa Eulària i dos dies després, el dissabte 24 a la mateixa hora, a la Sala de Cultura (Cinema) de Formentera. ‘La Zanja’ explica la historia de Miguel, tècnic d’una multinacional minera, que  arriba a una explotació de la companyia a Sud-Amèrica. Alfredo (l’alcalde) i la seva comunitat esperen aquest nou “descobridor”. Es produeix el retrobament de dos mons i formes diferents d’entendre la vida. Les ambicions, oportunitats i conseqüències de la implantació de la mina marquen el futur del poble i les relacions entre veïns.

Aquesta és la cinquena creació de la companyia, que s’ha produït a foc lent. Diego Lorca i Pako Merino han fet, igual que en les altres creacions, un gran treball de recerca periodística antropològica, entrevistant i convivint amb els protagonistes. Titzina Teatro munta obres tragicòmiques i minimalistes sobre temes universals: ‘Sueños de psiquiátrico’, parlava de bogeria; ‘Entrañas’, de guerra; i ‘Exitus’, de mort.

‘La Zanja’ els va portar a viure al Perú on van investigar sobre una societat polaritzada entorn de l’economia de la mineria i aprofundeixen en la història de Francisco Pizarro i Atahualpa el 1532, que va donar com a resultat l’inici de la relació entre dos mons desconeguts fins a aquest moment: Europa i Amèrica.

Espectacle emmarcat dins del Programa PLATEA de Circulació d’Arts Escèniques organitzat per l’Institut de les Arts Escèniques i de la Música (INAEM) del Ministeri de Cultura del Govern de Espanya.

Les persones interessades a assistir a la representació del dia 22 al Palau de Congressos poden obtenir les seves entrades per 15 euros (més despeses de gestió) als webs www.santaeulariadesriu.com i www.festivalbarruguet.com o a 20 euros a la taquilla de l’espectacle (una hora abans de l’inici). Per a l’espectacle del dia 24, a la Sala de Cultura (Cinema) de Formentera, el preu és de 7 euros per als majors de 25 anys, i per als menors de 25 anys, 5 euros. L’aforament és limitat i s’ha de reservar entrada a través del mail reserves@conselldeformentera.cat

La companyia
Diego Lorca i Pako Merino es van conèixer en 1999 a l’Escola Internacional de Teatre Jacques Lecoq de París. Després d’estudiar i treballar en diverses companyies internacionals, a l’agost de 2001 funden Titzina, amb seu a Cerdanyola del Vallès (Barcelona).

Titzina s’ha consolidat com una companyia de teatre de creació amb un marcat estil propi, que alguns defineixen com a “Segell Titzina”. Un treball de periodisme antropològic d’entrevistes i convivències. Investigant, endinsant-se en la vida d’altres persones i abordant realitats moltes vegades desconegudes per a transportar a l’escenari el més destacable de l’ésser humà, des d’un punt còmic, irònic i alhora tràgic.

El teatre de Titzina té com a objectiu generar preguntes en l’espectador, fer-li reflexionar sobre els assumptes més habituals i alhora més profunds de l’ésser humà. Així mateix mitjançant l’essencialització dels elements de joc, cuiden cada mínim detall per a formar un tot sense fissures.

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *