Formentera: sense complexos per la unitat de la llengua, per Bernat Joan i Marí - Noudiari.es | Noudiari.es

Formentera: sense complexos per la unitat de la llengua, per Bernat Joan i Marí

El Consell de Formentera s’ha posicionat, sense complexos, per la unitat de la llengua, quan, des d’instàncies diverses es posa en dubte o se li posen pals a les rodes, ben conscientment. Un acord del Ple del Consell de Formentera, enviat als governs i parlaments de les Balears, Catalunya, el País Valencià, Múrcia, l’Aragó i l’Estat espanyol, critica que l’advocacia de l’Estat consideri, en alguna de les seues actuacions, el valencià i el català com a llengües diferents. O que hi hagi ministeris amb pàgines web que s’ofereixin en doble versió català-valencià. O que hi hagi institucions de la nostra àrea lingüistica que no s’hagin integrat a l’Institut Ramon Llull per a la difusió exterior de la llengua i la cultura catalanes. O que a tot el territori no es puguin veure totes les ràdios i televisions públiques de les diferents regions de l’àrea lingüistica catalana. El Consell de Formentera, amb el seu acord de ple, pot treure els colors a tots els organismes que, encara avui, neguen la unitat de la llengua o, sense negar-la directament, actuen amb la intenció d’afeblir-la. L’advocacia de l’Estat, per exemple, no podria posar-la a solc, el “govern més progressista de la Història”? Es pot tolerar que, amb un govern que sigui, senzillament, constitucionalista, es posi en qüestió la unitat de la llengua catalana? 

De la mateixa manera, com és possible que hi hagi webs amb doble versió, a dia d’avui? A què es deu referir, l’Estatut de la Comunitat Valenciana, quan parla “d’altres territoris amb què compartim llengua”? A Uigúria? Al Senegal? A Madagascar? Idò! Per què encara no ho han corregit, suposant que pugui tractar-se d’una rèmora del passat? 

I per què no s’ha corregit el fet d’entrebancar les emissions en llengua catalana arreu del domini lingüístic? Per què els valencians no poden veure normalment TV3? Per què s’entrebanca la recepció normal de tots els canals en català arreu dels països que compartim llengua i cultura? Què hi fan el País Valencià, Múrcia o l’Aragó fora de l’Institut Ramon Llull? 

Si hi hagués uns quants dirigents, arreu del nostre domini lingüístic, que apostassin sense complexos per la promoció normal de la llengua catalana, no hauríem d’estar pendents d’aquestes foteses. Però no hi deuen ser. En canvi, el Ple del Consell de Formentera s’hi manifesta sense complexos, obertament, naturalment, amb tota la frescor i energia. Com pertoca. Un bon exemple. 

Bernat Joan i Marí

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *