El refranyer eivissenc d'Antoni Juan Bonet: El recull més extens de refrans - Noudiari.es | Noudiari.es

El refranyer eivissenc d’Antoni Juan Bonet: El recull més extens de refrans

NouDiari / L’Institut d’Estudis Eivissencs publica El refranyer eivissenc d’Antoni Juan Bonet, recollit i comentat per Víctor Pàmies, lingüista especialitzat en paremiologia, i Isidor Marí, professor i estudiós de la cultura popular eivissenca. La publicació facilita la recuperació dels refranys aplegats per Antoni Juan Bonet el 1937 i publicats a la revista Ibiza entre 1944 i 1957 i els presenta al públic ara acompanyats de les il·lustracions d’Antoni Marí Tirurit i organitzats per temàtiques: sobre comportaments socials, relacions de família i de parella, l’edat, observacions morals, etc.
“Ja podem apuntar que és, ara per ara, el recull de refranys eivissencs més important pel volum de dades”, assenyala Víctor Pàmies. El paremiòleg remarca també la importància dels refranys, en tots els temps: “Tot un seguit d’expressions pròpies de la llengua, de caire figurat, amb un enginy propi, que han permès transmetre uns coneixements imprescindibles de pares a fills per a conèixer fenòmens meteorològics, el calendari anual del camp, costums, el caràcter de la gent (…), normes de conducta i de moral…”.

En aquest treball, s’especifica el sentit amb què es fa servir cadascun dels refranys, no sempre fácil d’interpretar —com és el cas de “Gaiato i senaieta, i viure esquena dreta” o “Anar per llana i tornar tos”. Així, es confia que el refranyer pugui ser incorporat a les activitats docents i que proporcioni nous recursos expressius a la nostra societat.

L’obra, a més, dona llum a la figura d’Antoni Juan Bonet (1864-1951) de qui, fins ara, se’n coneixien escasses referències biogràfiques. Especialment, recull l’activitat pública d’aquest personatge que arribà a ocupar una posició destacada en l’àmbit social, polític i econòmic de l’illa. Els autors en destaquen la vinculació amb la Unió Republicana, la implicació en la creació de la Cambra de Comerç d’Eivissa i en la celebració de l’establiment de la línia marítima directa entre Eivissa i Barcelona, llargament reclamada per part dels illencs.

L’Institut preveu celebrar la presentació del llibre de seguida que la situació sanitària derivada de la COVID-19 ho permeti.

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *