Noudiari.es
  • Local
    • Local
    • Santa Eulària
    • Sant Joan
    • Sant Antoni
    • Formentera
    • Sant Josep
    • Vila
  • + Pitiüses
  • Deportes
    • Fútbol
    • Baloncesto
    • Atletismo
    • Balonmano
    • Natación
    • Motor
    • Tiro con arco
  • Opinión
    • Cartas a noudiari
    • Columna
  • Cultura
    • Libros
    • Música
    • Llibres curiosos
    • Paraules Nostres
    • Cine
    • Cómics
  • Empresas
Sin resultados
Ver todos
Sin resultados
Ver todos
Noudiari.es
Sin resultados
Ver todos

Els reis de Formentera (Journal des Voyages, 1882), per Joan-Albert Ribas

Por Vicent Ribas
24 mayo 2020
en Sin categoría
0
0
Compartido
Share on FacebookShare on Twitter
Capçalera del Journal des Voyages en què apareix l’article sobre els tresors dels reis de Formentera.

El setmanari Journal des Voyages et les aventures de terre et de mer va ser una publicació francesa de gran acceptació popular i llarga vida (1877-1949). L’hem de situar en l’època dels grans imperis colonials, com el francès, per tal de contribuir a la grandeur, i en una època en la qual el fet de viatjar era vist com un fet elitista i a l’abast de molt pocs.

A diferència de la seua durant dècades coetània i més fiable Le Tour du Monde (1860-1914, de la qual segurament parlarem en aquesta sèrie més endavant), el Journal des Voyages es deixava emportar quasi sempre per la fantasia i per viatges llargs de perills, de meravelles, de robinsons, de grans serps i animals monstruosos que devoraven descobridors agosarats, d’invents estrafolaris… Tot, però, en una combinació de fets i d’expedicions que semblaven reals per al gran públic (amb incidència especial en l’adolescent) que devorava aquesta publicació setmanal.

La il·lustració de la portada plasma el moment d’excitació dels descobridors dels sarcòfags i el tresor dels reis de Formentera dins una cova.

El número 241 del Journal dedica la seua portada (que era l’element més atraient de la publicació) a «Les trésors découvers a Formentera». A més de la portada, hi ha una il·lustració central, a doble pàgina, que il·lustra el text «Aventures de trois fugitifs en Sibérie» i també «Les robinsons de la Guyane: Les mystères de la foret vierge»; aquestes dues darreres, en una pràctica molt habitual en aquest tipus de publicació tipus fulletó, amb la indicació que l’aventura continuarà a l’exemplar de la setmana següent.

«Les mystères de la foret vierge», de caire clarament supremacista, que apareix al mateix número que «Les trésors de Formentera» de Le Journal des Voyages.

Per a l’article que ens interessa, en un gravat d’època es mostra part d’una expedició de caçadors que descobrí en una cova formenterera unes mòmies reials; la d’ella coberta de pedres precioses i la d’ell amb un ceptre i una corona imperial. 

S’ha de dir d’entrada que a pesar de l’aparença de fet històric, tant l’anècdota contada com diverses circumstàncies socials que hi apareixen són fruit de la imaginació de l’autor, B.H. Révoil».

El text està signat per Bénédict-Henry Révoil, nascut a Aix-en-Provence el 1816 i mort a París el juny de 1882, és a dir quatre mesos després de publicar aquest article. Révoil va ser funcionari d’Instrucció Pública i després del Departament de Manuscrits de la Biblioteca Nacional, abans de començar llargs viatges que el portaren sobretot cap a Amèrica. Fruits de les seues sortides aparegueren diverses obres teatrals en anglès. També va traduir diverses obres de l’anglès i alemany al francès, sobretot de l’àmbit de la literatura de viatges, segurament font d’informació, a més de la seua peripècia personal, per a articles com aquest.

S’ha de dir d’entrada que a pesar de l’aparença de fet històric, tant l’anècdota contada com diverses circumstàncies socials que hi apareixen són fruit de la imaginació de l’autor, B.H. Révoil.

«Les trésors de Formentera», que ocupa quasi tres pàgines d’un exemplar de setze, comença amb una descripció real de la situació geogràfica i històrica de les illes Balears en què comenta la conquesta del rei Jaume I en la qual no falta l’al·lusió a George Sand i la seua estada a Mallorca. I llavors comencen les invencions de l’autor. Als paràgrafs inicials descriu una illa inhòspita, que «els turistes ignoren completament perquè només troben barraques de pescadors, miserables refugis on és impossible allotjar-se, no només per falta de mitjans de descans, sinó també per la dificultat per aconseguir menjar». Però llavors es contradiu en descriure un paradís de verdor que una gran colònia de perdius vermelles han triat per viure i plena de cérvols, conills i llebres i una naturalesa exuberant d’autèntic edèn.

En aquest context d’abundància cinegètica, una companyia de dotze caçadors partí de Barcelona el 30 de setembre de 1881 i quaranta-vuit hores després atracà a Formentera (gràcies a un vent favorable). Els va fer de guia un pescador formenterer, «un jove de divuit anys, alt i fort» i així va començar una caça que els aprovisionà en una estona de carn de cérvol, de conill i de perdius per a més d’una setmana. Havent dinat els caçadors s’aventuraren dins una cova profunda, després que el pescador-guia formenterer calàs foc a uns matolls per desallotjar-hi les serps. Després d’endisar-s’hi el grup, i de retirar pedres que obstruïen el pas a la part final de la galeria, hi trobaren (envoltades de lletres indesxifrables) una espaiosa sala d’arquitectura sarraïna admirablement conservada que contenia dos magnífics sarcòfags de pedra que els «arqueòlegs improvisats» obriren. 

Hi descobriren primer el cos momificat d’una dona amb una diadema «de valor incalculable» i coberta de pedreria (a la manera d’una emprendada) i també un cos d’home amb una corona imperial i un ceptre. A la vista de la magnitud del descobriment, una part dels caçadors va partir per informar-ne els ministres del rei Alfons XI (que efectivament era rei en aquell període històric). 

Els que quedaren hagueren de muntar guàrdia davant els pescadors de Formentera, que en un grup d’una seixantena s’hi presentaren de manera amenaçadora en haver sabut del descobriment. Els caçadors, seguint el relat, els havien d’intimidar amb les armes per allunyar-los, i, a la nit, es veien obligats a estar en guàrdia per no deixar-se sorprendre.

Quinze dies després una delegació composta d’autoritats ministerials, experts i l’alcade (sic) de Palma (encara que a les Pitiüses ja n’hi havia…) arribaren a l’illa i, meravellats, els experts conclogueren que els cossos pertanyien als sobirans àrabs del Regne de Granada. Les autoritats varen felicitar els caçadors per la seua rectitud, perquè haurien pogut, «sense arriscar-se a ser considerats com a persones deshonestes, apoderar-se d’aquests tresors, vendre’ls parcialment i així privar el Museu de Madrid d’un tresor sense igual al món». Tanmateix encara els indemnitzaren amb cent mil francs perhom). 

Acaba Révoil indicant que (davant aquest espoli) els que no quedaren contents varen ser els pescadors de Formentera, perquè ells «no s’havien atrevit mai a entrar a la cova, per por de ser mossegats per les serpents, molt nombroses en aquest indret». S’ha de dir, però, que el guia va rebre una quantitat substancial de sous per haver ajudat els descobridors dels tresors formenterers.

Trobam, així, en aquest text de ficció alguns llocs comuns d’altres textos de semblants característiques sobre l’illa que tant ha va atreure escriptors forans que no l’havien visitat mai: en primer lloc, la insistència d’alguns autors en l’abundància de serps, que prové de l’ús del topònim Ofiusa amb què va ser coneguda Formentera pels autors grecs, que significava» illa de serps», circumstància desmentida per la fauna de l’illa al llarg de la història (llevat que fes referència a l’abundància de sargantanes…). En segon lloc, segurament sense coneixement de l’autor del text, la incidència de les coves en diferents episodis de la història de Formentera i també en la seua literatura popular (la cova des Fum, la cova de sa Mà Peluda…). En tercer lloc, l’aïllament i el despoblament de Formentera, que l’han fet marc literari de nàufrags i d’ermitans; serveixin com a exemple. respectivament, Diana enamorada (1564) del valencià Gaspar Gil Polo o Der Eremit auf Formentera (1784) del dramaturg alemany August von Kotzebue, de la qual podeu veure la portada amb una imatge de l’autor dins l’orla.

Portada de la segona edició de la versió holandesa de L’ermità de Formentera, de 1793, obra que va gaudir d’una excel·lent acollida (també n’hi ha una edició danesa). Col·lecció JAR.

Joan-Albert Ribas

Noticia anterior

Diez días de luto oficial a partir del próximo martes

Siguiente noticia

Conoce las nuevas medidas de desescalada publicadas en el BOE

RelacionadoNoticias

«Normas, límites y pantallas»: coloquio con Belén Alvite este miércoles en Sant Antoni sobre los menores y la tecnología

«Normas, límites y pantallas»: coloquio con Belén Alvite este miércoles en Sant Antoni sobre los menores y la tecnología

11 mayo 2025
Alumnos del IES Sa Colomina participan en un intercambio Erasmus+ en las Azores

Alumnos del IES Sa Colomina participan en un intercambio Erasmus+ en las Azores

11 mayo 2025
El PSOE pide reducir las ratios en los centros de 0 a 3 años del Consell de Ibiza

PSOE y PP se enfrentan por la gestión de las escuelas de verano en Eivissa

11 mayo 2025
Retiran el pesquero-patera que llegó a Ibiza con 101 personas a principios de septiembre

Baleares supera los 1.500 migrantes llegados en patera en lo que va de año

11 mayo 2025
Siguiente noticia

Conoce las nuevas medidas de desescalada publicadas en el BOE

Deja una respuesta Cancelar la respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Comentarios recientes

  • MTR en El problema, per David Setbetes
  • Ex semiranista en Lleó i Montserrat, per Bernat Joan
  • Anonymous en Piden la dimisión del conseller de Medio Ambiente de Mallorca por el traslado de basura desde Ibiza
  • Joan Escandell en A Bruno Roig Ribas: último de los bomberos de Filipinas, por Jaime Ribas, ex conseller de Medi Àmbient
  • Jose en Piden la dimisión del conseller de Medio Ambiente de Mallorca por el traslado de basura desde Ibiza

Archivos

  • mayo 2025
  • abril 2025
  • marzo 2025
  • febrero 2025
  • enero 2025
  • diciembre 2024
  • noviembre 2024
  • octubre 2024
  • septiembre 2024
  • agosto 2024
  • julio 2024
  • junio 2024
  • mayo 2024
  • abril 2024
  • marzo 2024
  • febrero 2024
  • enero 2024
  • diciembre 2023
  • noviembre 2023
  • octubre 2023
  • septiembre 2023
  • agosto 2023
  • julio 2023
  • junio 2023
  • mayo 2023
  • abril 2023
  • marzo 2023
  • febrero 2023
  • enero 2023
  • diciembre 2022
  • noviembre 2022
  • octubre 2022
  • septiembre 2022
  • agosto 2022
  • julio 2022
  • junio 2022
  • mayo 2022
  • abril 2022
  • marzo 2022
  • febrero 2022
  • enero 2022
  • diciembre 2021
  • noviembre 2021
  • octubre 2021
  • septiembre 2021
  • agosto 2021
  • julio 2021
  • junio 2021
  • mayo 2021
  • abril 2021
  • marzo 2021
  • febrero 2021
  • enero 2021
  • diciembre 2020
  • noviembre 2020
  • octubre 2020
  • septiembre 2020
  • agosto 2020
  • julio 2020
  • junio 2020
  • mayo 2020
  • abril 2020
  • marzo 2020
  • febrero 2020
  • enero 2020
  • diciembre 2019
  • noviembre 2019
  • octubre 2019
  • septiembre 2019
  • agosto 2019
  • julio 2019
  • junio 2019
  • mayo 2019
  • abril 2019
  • marzo 2019
  • febrero 2019
  • enero 2019
  • diciembre 2018
  • noviembre 2018
  • octubre 2018
  • septiembre 2018
  • agosto 2018
  • julio 2018
  • junio 2018
  • mayo 2018
  • abril 2018
  • marzo 2018
  • febrero 2018
  • enero 2018
  • diciembre 2017
  • noviembre 2017
  • octubre 2017
  • septiembre 2017
  • agosto 2017
  • julio 2017
  • junio 2017
  • mayo 2017
  • abril 2017
  • marzo 2017
  • febrero 2017
  • enero 2017
  • diciembre 2016
  • noviembre 2016
  • octubre 2016
  • septiembre 2016
  • agosto 2016
  • julio 2016
  • junio 2016
  • mayo 2016
  • abril 2016
  • marzo 2016
  • febrero 2016
  • enero 2016
  • diciembre 2015
  • noviembre 2015
  • octubre 2015
  • septiembre 2015
  • agosto 2015
  • julio 2015
  • junio 2015
  • mayo 2015
  • abril 2015
  • marzo 2015
  • febrero 2015
  • enero 2015
  • diciembre 2014
  • noviembre 2014
  • octubre 2014
  • septiembre 2014
  • agosto 2014
  • julio 2014
  • junio 2014
  • mayo 2014
  • abril 2014
  • marzo 2014
  • febrero 2014
  • enero 2014
  • diciembre 2013
  • noviembre 2013
  • octubre 2013
  • septiembre 2013
  • agosto 2013
  • julio 2013
  • junio 2013
  • mayo 2013
  • abril 2013
  • marzo 2013
  • febrero 2013
  • enero 2013
  • diciembre 2012
  • noviembre 2012
  • octubre 2012
  • marzo 13

AVISO LEGAL Los contenidos generados por Noudiari se encuentran bajo CC BY-NC 3.0 ES Noudiari.es, Av. de Santa Eulària nº 17 escala D oficina 15D, Illes Balears redaccion@noudiari.es Noudiari es un proyecto de La Pitiusa de Internet SL, NIF B57810103. Política de cookies y Declaración de privacidad Hecho con Wordpress

Gestiona tu privacidad

Para ofrecer las mejores experiencias, nosotros y nuestros socios utilizamos tecnologías como cookies para almacenar y/o acceder a la información del dispositivo. La aceptación de estas tecnologías nos permitirá a nosotros y a nuestros socios procesar datos personales como el comportamiento de navegación o identificaciones únicas (IDs) en este sitio y mostrar anuncios (no-) personalizados. No consentir o retirar el consentimiento, puede afectar negativamente a ciertas características y funciones.

Haz clic a continuación para aceptar lo anterior o realizar elecciones más detalladas. Tus elecciones se aplicarán solo en este sitio. Puedes cambiar tus ajustes en cualquier momento, incluso retirar tu consentimiento, utilizando los botones de la Política de cookies o haciendo clic en el icono de Privacidad situado en la parte inferior de la pantalla.

Funcional Siempre activo
El almacenamiento o acceso técnico es estrictamente necesario para el propósito legítimo de permitir el uso de un servicio específico explícitamente solicitado por el abonado o usuario, o con el único propósito de llevar a cabo la transmisión de una comunicación a través de una red de comunicaciones electrónicas.
Preferencias
El almacenamiento o acceso técnico es necesario para la finalidad legítima de almacenar preferencias no solicitadas por el abonado o usuario.
Estadísticas
El almacenamiento o acceso técnico que es utilizado exclusivamente con fines estadísticos. El almacenamiento o acceso técnico que se utiliza exclusivamente con fines estadísticos anónimos. Sin un requerimiento, el cumplimiento voluntario por parte de tu Proveedor de servicios de Internet, o los registros adicionales de un tercero, la información almacenada o recuperada sólo para este propósito no se puede utilizar para identificarte.
Marketing
El almacenamiento o acceso técnico es necesario para crear perfiles de usuario para enviar publicidad, o para rastrear al usuario en una web o en varias web con fines de marketing similares.
Estadísticas

Marketing

Características
Siempre activo

Siempre activo
Administrar opciones Gestionar los servicios Gestionar {vendor_count} proveedores Leer más sobre estos propósitos
Administrar opciones
{title} {title} {title}
Sin resultados
Ver todos
  • Local
    • Local
    • Santa Eulària
    • Sant Joan
    • Sant Antoni
    • Formentera
    • Sant Josep
    • Vila
  • + Pitiüses
  • Deportes
    • Fútbol
    • Baloncesto
    • Atletismo
    • Balonmano
    • Natación
    • Motor
    • Tiro con arco
  • Opinión
    • Cartas a noudiari
    • Columna
  • Cultura
    • Libros
    • Música
    • Llibres curiosos
    • Paraules Nostres
    • Cine
    • Cómics
  • Empresas

AVISO LEGAL Los contenidos generados por Noudiari se encuentran bajo CC BY-NC 3.0 ES Noudiari.es, Av. de Santa Eulària nº 17 escala D oficina 15D, Illes Balears redaccion@noudiari.es Noudiari es un proyecto de La Pitiusa de Internet SL, NIF B57810103. Política de cookies y Declaración de privacidad Hecho con Wordpress