Noudiari.es
  • Local
    • Local
    • Santa Eulària
    • Sant Joan
    • Sant Antoni
    • Formentera
    • Sant Josep
    • Vila
  • + Pitiüses
  • Deportes
    • Fútbol
    • Baloncesto
    • Atletismo
    • Balonmano
    • Natación
    • Motor
    • Tiro con arco
  • Opinión
    • Cartas a noudiari
    • Columna
  • Cultura
    • Libros
    • Música
    • Llibres curiosos
    • Paraules Nostres
    • Cine
    • Cómics
  • Empresas
Sin resultados
Ver todos
Sin resultados
Ver todos
Noudiari.es
Sin resultados
Ver todos

Menjar blanc: Idees per menjar de l’hort al plat aquest estiu, per Marina Ribas Torres

Por Opinión
13 julio 2024
en Opinión
0
Menjar blanc: Idees per menjar de l’hort al plat aquest estiu, per Marina Ribas Torres

Amanida de mongeta amb pesto, kale i carabassí.

0
Compartido
Share on FacebookShare on Twitter

En aquesta casa duim gairebé dos mesos sense comprar verdures. Tot i que fa anys que faig hort, no havíem apostat mai tan fort per la sobirania alimentària com enguany. Entre que els preus dels aliments frescos estan pels núvols i que l’hort ha avançat molt bé i aviat, gaudim de les hortalisses que produïm a casa exclusivament.


Sé que això és un miratge perquè ara mateix no tenc cebes, per exemple, i en necessit per fer la conserva de tomata. En dues o tres setmanes segurament ja n’hi haurà per collir, però molt possiblement hauré de comprar-ne per poder empotar la salsa que guardam per menjar a l’hivern. Les tomates se m’acumulen al pedrís de la cuina i no podré esperar gaires dies més si no vull ficar-les a la nevera (les tomates no es guarden a la nevera, perlamordeDéu) o congelar-les senceres, un truc que em va donar una majora a una xerrada que vaig anar a fer a un poble de l’illa i que, com totes les xerrades, acaba parlant de pagesia, horts i la vida d’abans.

De totes maneres, tot i que l’objectiu de ser autosuficients està completament descartat, sí que és cert que el fet, almenys, d’intentar viure únicament del que l’hort d’estiu ens dona està sent un exercici de creativitat fabulós. Estic gaudint molt de l’experiència i he tornat a remenar llibres de cuina que tenia abandonats per mirar de saber com treure profit a tanta tomata, pebrera, albergénia i carabassí. La meua ment demanava a crits sortir una mica de tanta rigidesa i monotonia i crec que de la necessitat en sorgeixen sempre propostes interessants. Així m’ho he pres, com un repte: baix a l’hort, mir i em pregunt «què faràs amb el que tens, Marina?»

Tartaleta de carabassí i les seues flors.

Per exemple, avui per dinar, he preparat una mena de quiche de carabassí i les seues flors. Simplement he tallat el carabassí a cintes amb un pelador, l’he posat amb una mica de gràcia damunt un motlo folrat amb pasta brisa juntament amb les flors tallades per la meitat i, per damunt, hi he abocat uns ous batuts amb sal i pebre, una mica de llet (nata també valdria) i formatge feta esbocinat amb les mans. Per acompanyar aquest àpat, he fet una amanida de xíndria i tomata ben madura amb formatge feta (és el que tenim dins la nevera i hem de gastar-lo), alfàbega i fulles de menta ben picades. Es trempa tot bé amb un bon raig d’oli d’oliva, vinagre de Mòdena i sal i ja tenim una ensalada perfecta per acompanyar la quiche d’estiu.

Amb els carabassins tendres també hi prepar ensalades. Molta gent no ho sap però els carabassins es poden menjar crus i casen molt bé amb formatges i fruits secs. M’agrada tallar-lo en rodanxes molt fines, com si fes un carpaccio, col·locar-les en un plat gran i, per damunt, posar-hi unes tallades de Comté, unes tomates seques tallades a bocinets molt petits i rematar-ho amb uns pinyons i oli d’oliva.

Pasta de full amb formatge, tomata i anxoves.

Amb les tomates també he après a fer diferents tipus de pastissos i tartaletes o cassoletes, sobretot amb pasta de full. Sempre en tenc dins la nevera perquè és una opció molt pràctica per quan no saps què fer per sopar qualsevol dia entre setmana. Hi ha mil i una possibilitats per construir un plat saludable, nutritiu i deliciós en un moment. Amb els cirerols (les cherry) hi faig una tatin, que consisteix a col·locar-lossencers trempats amb oli i sal al fons d’un motlo rodó i tapar-lo amb una làmina de pasta de full, enfornar-lo i, una vegada cuit i refredat, donar-li la volta damunt un plat, decorar-lo amb unes fulles fresques d’orenga o alfàbrega i a gaudir. Si no vull haver de jugar-me-la donant-li la volta a un pastís, prepar una tartaleta plana que consisteix a estirar una làmina de pasta de full, untar-hi una mica de
formatge crema barrejat amb herbes aromàtiques al gust deixant dos centímetres per banda i, per damunt, col·locar-hi dos o tres tomates tallades a rodanxes molt fines i unes quantes anxoves. I voilà, un altre sopar llest en un tres-i-no-res.

Amb les albergénies i les pebreres no som tan creativa, ho confés. Al final les faig torrades o escalivades i les aprofit per fer coques. Això sí, el meu fill no perdona que hi hagi albergénies i no n’hi faci d’arrebossades. Les tall en rodanxes, les sal perquè treguin l’amargor i les pas per ou i pa ratllat. Les fregeix amb oli ben calent, les deix refredar damunt un paper de cuina perquè escorrin l’excés d’oli i ja tenim un entrant o un acompanyament ideal. Si aquell dia hi ha salsa de tomata descongelada o acabada de fer, en petit demana fer-se pizzetes i, amb una cullera, escampa una mica de salsa de tomata damunt l’albergénia arrebossada i remata l’obra amb una mica de mozzarella ratllada. És un gurmet, com sa mare. Orgull!

Amanida de mongeta amb pesto, kale i carabassí.

Una altra verdura que hem sembrat enguany, però que encara no ha començat a produir fort, és la mongeta. En tenc per guardar i per menjar tendra. I tot i que res no supera un bullit de patata i mongeta, he de dir que prepar una ensalada boníssima de mongeta seca amb pesto i col kale saltejada amb carabassí. La nit abans deix les mongetes en remull i les bull al dia següent (també les podeu comprar de pot). En un morter prepar un pesto que du fulles d’alfàbega, pinyons, all, sal, pebre i un bon raig d’oli d’oliva. En una paella salteig la col kale (només la fulla, el tronxo per a les gallines) amb unes rodanxes de carabassí i una mica de sal. Res, un minutet perquè quedi al dente. En un bol mescl les mongetes cuites amb el pesto, la kale i el carabassí i remat amb un raig de suc de llimó. Un altre platàs d’estiu en un moment.

“I per a postres, Marina?”, us estareu preguntant. Les postres les deixam per a la propera setmana, que teniu deures. Bon profit!

Tags: marina ribasMarina Ribas TorresMenjar blanc
Noticia anterior

Sa paella des diumenges, un relat d’Antònia Escandell

Siguiente noticia

La Guardia Civil detiene a 18 inmigrantes llegados en una patera a Sant Josep

RelacionadoNoticias

Hipogeu 4004, per Bartomeu Ribes

Cabussons amb Shirley Jackson, per Bartomeu Ribes

28 agosto 2025
Estimar-nos una mica, per Bernat Joan

Montserrat i la Xarxa Vives, per Bernat Joan

24 agosto 2025
Taxis piratas: lucha contra la oferta y la demanda, por Joan Miquel Perpinyà

La economía del Consell de Formentera, al límite, por Joan Miquel Perpinyà

22 agosto 2025
Sant Antoni, querer y no poder…, por Maria Sala

Gracias, de corazón, a la Policía Local de Sant Josep, por Anabel Poveda

18 agosto 2025
Siguiente noticia

La Guardia Civil detiene a 18 inmigrantes llegados en una patera a Sant Josep

Deja una respuesta Cancelar la respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Comentarios recientes

  • Joanet en El Consell impugna la marca europea del musical de Nacho Cano ‘Ibiza Paradise’
  • Americano en Revolución urbanística en Sant Antoni: vivienda asequible, más zonas verdes y límites al turismo
  • Carmen en Medios británicos revelan la identidad de las dos jóvenes turistas atropelladas, madres de cinco hijos
  • Anonymous en Desarticulada una red criminal que facilitaba la inmigración irregular desde Argelia a España
  • Luismi en La Plataforma de Autocaravanas declara a Ibiza «la isla más hostil de Europa» para este sector

Lo más leído

  • Batidas por toda Ibiza para informar a los caravanistas de las sanciones a las que se enfrentan

    La Plataforma de Autocaravanas declara a Ibiza «la isla más hostil de Europa» para este sector

    0 Compartir
    Compartir 0 Tweet 0
  • Revolución urbanística en Sant Antoni: vivienda asequible, más zonas verdes y límites al turismo

    0 Compartir
    Compartir 0 Tweet 0
  • Medios británicos revelan la identidad de las dos jóvenes turistas atropelladas, madres de cinco hijos

    0 Compartir
    Compartir 0 Tweet 0
  • La nueva moda fotográfica en Ibiza: la conquista de la Bota de Es Vedrà (vídeo)

    0 Compartir
    Compartir 0 Tweet 0
  • Multazo de 100.000 euros por una fiesta ilegal en Formentera

    0 Compartir
    Compartir 0 Tweet 0

Archivos

AVISO LEGAL Los contenidos generados por Noudiari se encuentran bajo CC BY-NC 3.0 ES Noudiari.es, Av. de Santa Eulària nº 17 escala D oficina 15D, Illes Balears redaccion@noudiari.es Noudiari es un proyecto de La Pitiusa de Internet SL, NIF B57810103. Política de cookies y Declaración de privacidad Hecho con Wordpress

Gestiona tu privacidad

Para ofrecer las mejores experiencias, nosotros y nuestros socios utilizamos tecnologías como cookies para almacenar y/o acceder a la información del dispositivo. La aceptación de estas tecnologías nos permitirá a nosotros y a nuestros socios procesar datos personales como el comportamiento de navegación o identificaciones únicas (IDs) en este sitio y mostrar anuncios (no-) personalizados. No consentir o retirar el consentimiento, puede afectar negativamente a ciertas características y funciones.

Haz clic a continuación para aceptar lo anterior o realizar elecciones más detalladas. Tus elecciones se aplicarán solo en este sitio. Puedes cambiar tus ajustes en cualquier momento, incluso retirar tu consentimiento, utilizando los botones de la Política de cookies o haciendo clic en el icono de Privacidad situado en la parte inferior de la pantalla.

Funcional Siempre activo
El almacenamiento o acceso técnico es estrictamente necesario para el propósito legítimo de permitir el uso de un servicio específico explícitamente solicitado por el abonado o usuario, o con el único propósito de llevar a cabo la transmisión de una comunicación a través de una red de comunicaciones electrónicas.
Preferencias
El almacenamiento o acceso técnico es necesario para la finalidad legítima de almacenar preferencias no solicitadas por el abonado o usuario.
Estadísticas
El almacenamiento o acceso técnico que es utilizado exclusivamente con fines estadísticos. El almacenamiento o acceso técnico que se utiliza exclusivamente con fines estadísticos anónimos. Sin un requerimiento, el cumplimiento voluntario por parte de tu Proveedor de servicios de Internet, o los registros adicionales de un tercero, la información almacenada o recuperada sólo para este propósito no se puede utilizar para identificarte.
Marketing
El almacenamiento o acceso técnico es necesario para crear perfiles de usuario para enviar publicidad, o para rastrear al usuario en una web o en varias web con fines de marketing similares.
Estadísticas

Marketing

Características
Siempre activo

Siempre activo
Administrar opciones Gestionar los servicios Gestionar {vendor_count} proveedores Leer más sobre estos propósitos
Administrar opciones
{title} {title} {title}
Sin resultados
Ver todos
  • Local
    • Local
    • Santa Eulària
    • Sant Joan
    • Sant Antoni
    • Formentera
    • Sant Josep
    • Vila
  • + Pitiüses
  • Deportes
    • Fútbol
    • Baloncesto
    • Atletismo
    • Balonmano
    • Natación
    • Motor
    • Tiro con arco
  • Opinión
    • Cartas a noudiari
    • Columna
  • Cultura
    • Libros
    • Música
    • Llibres curiosos
    • Paraules Nostres
    • Cine
    • Cómics
  • Empresas

AVISO LEGAL Los contenidos generados por Noudiari se encuentran bajo CC BY-NC 3.0 ES Noudiari.es, Av. de Santa Eulària nº 17 escala D oficina 15D, Illes Balears redaccion@noudiari.es Noudiari es un proyecto de La Pitiusa de Internet SL, NIF B57810103. Política de cookies y Declaración de privacidad Hecho con Wordpress