Noudiari.es
  • Local
    • Local
    • Santa Eulària
    • Sant Joan
    • Sant Antoni
    • Formentera
    • Sant Josep
    • Vila
  • + Pitiüses
  • Deportes
    • Fútbol
    • Baloncesto
    • Atletismo
    • Balonmano
    • Natación
    • Motor
    • Tiro con arco
  • Opinión
    • Cartas a noudiari
    • Columna
  • Cultura
    • Libros
    • Música
    • Llibres curiosos
    • Paraules Nostres
    • Cine
    • Cómics
  • Empresas
Sin resultados
Ver todos
Sin resultados
Ver todos
Noudiari.es
Sin resultados
Ver todos

Toni Tur, patró major de la Confraria de pescadors d’Eivissa: «Se’ns ha utilitzat moltes vegades com a arma política»

Por Redacción
7 diciembre 2024
en Local
0
Toni Tur, patró major de la Confraria de pescadors d’Eivissa: «Se’ns ha utilitzat moltes vegades com a arma política»

Toni Tur, Patró Major de la Confraria de Pescadors d'Eivissa

0
Compartido
Share on FacebookShare on Twitter

Marina Ribas Torres / En Toni Tur (Eivissa,1979), “Blai” per als amics i coneguts, és el patró major de la Confraria de Pescadors d’Eivissa. Fa més de vint anys que es dedica professionalment a la pesca, un ofici que no li ve de família, sinó de l’amor per la mar que sent des de jove. Va estudiar patró de cabotatge i mecànica naval i, tot i que s’hi va dedicar professionalment durant uns anys -igual que al sector turístic-, ell diu que vol viure tranquil: “no em fa por la feina física, però no vull haver d’aguantar massa la gent”.


Pareix, idò, que aquesta imatge del mariner “llop solitari” no és només un mite, sinó que els qui treballen a la mar busquen una pau i una calma que, de vegades, la terra ferma no dona.

La seua principal tasca com a patró major és la representació del sector pesquer de la ciutat d’Eivissa i, sobretot, la de mediador entre els treballadors i els polítics, que diu que és molt necessària per a poder tirar endavant noves normatives i plans de gestió que els ajudin a mitjà i llarg termini. Amb el Govern Balear han pogut, els darrers anys, negociar noves restriccions i prohibicions per al benefici tant del sector com del medi ambient.

Actualment, la Confraria de Pescadors d’Eivissa compta amb uns 40 socis: una trentena de llaüts i dues barques de bou. “Som, com aquell que diu, quatre gats. De totes aquestes embarcacions, que treballem tot l’any som igual uns 10 o 12 llaüts. Molta gent treballa només de temporada per satisfer les demandes del mercat turístic. Pel que fa a les arts menors, aguanten per una qüestió generacional, però malament”.

Quan li deman pel sistema per vendre peix, li pregunt quins són els motius pels quals a Eivissa no hi ha subhasta quan a la majoria de pobles i ciutats de la península és la fórmula habitual. Ell diu que no en vol sentir ni parlar: “a la península treballen diferent. Implica treballar al màxim, fer el major número de captures possible. Això vol dir que, inicialment, el preu de sortida és bo, però si satures el mercat, el preu baixa i ens perjudica molt. A més, aquesta manera de treballar provoca sobrepesca als caladors. En molts de llocs de costa de la Península, a causa d’aquest sistema de venda, es troben arrasats. 

En Toni Tur feinejant al moll de Vila

Segons un informe de Greenpeace, més del 90% de les poblacions de peixos estudiades de la Mediterrània es troben en situació de sobreexplotació. Això implica pèrdua de biodiversitat a més del perill real d’extinció de determinats peixos per a consum humà o destinats a la indústria alimentària. Segons aquesta oenagé, el futur del sector passa, entre d’altres, per una pesca artesanal i sostenible i l’eliminació d’arts de pesca més destructives, com la d’arrossegament.

“Treballam sobre la demanda del mercat. La majoria, tenim contactes de paraula o per escrit amb els peixaters i ambdues parts sempre intentam complir. D’aquesta manera podem vendre el que pescam, tot i que sigui un volum menor, però amb molt de valor comercial”.

L’any 2018, a Eivissa, es va presentar la marca Peix Nostrum, un segell distintiu que garanteix la traçabilitat dels productes pescats a Eivissa i per professionals del sector i que garanteix que han estat capturats de forma artesanal, sostenible i respectuosa amb el medi ambient. Quan li deman a en Toni que em faci balanç d’aquests 6 anys de Peix Nostrum es mostra content i satisfet: “va sorprendre’ns molt al principi, sobretot amb la llagosta, perquè la gent mesclava captures i es venia peix com si fos d’aquí altre que no ho era. I, sorprenentment, hi ha consumidors que per amor al sector i a la terra prefereixen comprar peix fresc i d’aquí. La marca ha tengut molt bona resposta des del principi i, a més, som un referent balear a nivell d’etiquetatge, que és una cosa a celebrar”.

Tot i així, són un sector força castigat i que arrossega mancances des de fa molts anys. No són pocs els reptes als quals s’enfronten i, molts d’ells, relacionats amb qüestions polítiques. “N’hi ha que es fan dir ecologistes i jo encara en tenc dubtes. Se’ns ha utilitzat moltes vegades com a arma política o per justificar la seua feina. Parlen d’estudis constantment i els pescadors, que som els que estam a peu de canó, no hem vist ningú que vengui a avaluar la nostra feina o a revisar l’estat dels caladors. Realment, la majoria de gestors polítics desconeixen per complet la feina que duim a terme”.

A banda de qüestions polítiques i de caire administratiu, els pescadors -i també els peixaters- tenen altres fronts oberts, com ara els relacionats amb la promoció de determinats productes de la mar. Segons dades oficials, els peixos més consumits pels espanyols són el lluç, el llucet, el bacallà o el salmó, espècies que poc tenen a veure amb la pesca local i la gastronomia tradicional de l’illa. 

Segons Tur, nutricionalment parlant, més o menys tothom sap que el peix és un element indispensable per a la nostra salut i un pilar fonamental de la dieta mediterrània, però si parlam de coneixements culinaris i gastronòmics, “en tenim molt pocs”. 

Tur apunta a un problema generacional, a un jovent que ha deixat de cuinar a casa o a qui no se li ha transmès prou informació. “Quan jo era boix es menjava peix qualsevol dia entre setmana: gerret escabetxat, serrans fregits, sorells al forn… Això s’ha perdut perquè els expliques receptes fàcils amb peix barat i sembla que els descobreixis el món. El sorell, per exemple, es ven molt al mercat, però no saben com cuinar-lo: al forn, amb llimó i patates és boníssim”.

“Els restaurants s’han estancat amb els peixos més coneguts i menys assequibles per a la gent: roges, rap, anfòs… que són els ingredients estrella del famós bullit de peix”

Per aquest motiu, precisament, varen començar-se a posar en marxa les famoses fires a diferents pobles de l’illa: del calamar, del gerret, de la sépia, del moll… i que s’han convertit en un èxit entre locals i visitants aconseguint donar valor al producte de la mar d’Eivissa. Segons Tur, “el que pretenem amb les fires és fomentar la cuina i les receptes de tota la vida amb peix assequible. Als peixos menys coneguts se’ls hauria de treure més partit, amb campanyes a les xarxes, sobretot, però també animant la gent que treballa a les peixateries a parlar més amb el client, oferir-li peixos diferents, explicar-li com cuinar-los… Això ja només ho fan els peixaters veterans.”

I si parlam de restauració, també es troben amb un problema semblant: “els restaurants s’han estancat amb els peixos més coneguts i menys assequibles per a la gent: roges, rap, anfòs… que són els ingredients estrella del famós bullit de peix”. Tur ho té clar, ell es queda amb el peix de roca: “m’agraden molt la rascassa, la corba i tot el que s’agafa prop de la costa, que és peix que menja molt bé i de zones amb una biodiversitat increïble”. El problema? Les espines: ningú no vol haver de posar-se a triar espines als restaurants i per això triomfen espècies que no han de menester aquesta feinada per part dels comensals.

Això sí, si volem gaudir d’un bon peix a casa, Tur ens recomana, precisament, la corba. “És un peix que menja crancs i marisc petit, per això té una carn de tan bona qualitat. Se’n pesca fort només dues o tres setmanes a l’any i la coneix poca gent. “Només els pescadors o els aficionats a la mar i al bon menjar coneixem i sabem com menjar una bona corba: les de mida petita, fregides; les grans, delicioses al forn”.

Catpura d’aquest passat dijous
Tags: Confraria de Pescadors d'Eivissaentrevistapesca
Noticia anterior

España gana con un contundente 72-44 a las alemanas en el debut del II Torneo Internacional Ibiza U16F

Siguiente noticia

Los jóvenes de Baleares se inician en el consumo de cannabis a los 19 años

RelacionadoNoticias

[Vídeo] Vómitos y peleas en el avión: nuevo caso de caos en un vuelo Inglaterra-Ibiza

[Vídeo] Vómitos y peleas en el avión: nuevo caso de caos en un vuelo Inglaterra-Ibiza

16 junio 2025
Impresionantes imágenes de dron muestran cómo el incendio de Platja d’en Bossa pudo acabar en tragedia

Detienen a dos personas como presuntas autoras del incendio de tres locales en Ibiza

16 junio 2025
Educación impulsa un plan para ayudar al profesorado a encontrar vivienda en las Pitiusas

Educación impulsa un plan para ayudar al profesorado a encontrar vivienda en las Pitiusas

16 junio 2025
Costa sin ley: dos embarcaciones abarloadas celebran una fiesta pegadas a las rocas de Cala Gració

Costa sin ley: dos embarcaciones abarloadas celebran una fiesta pegadas a las rocas de Cala Gració

16 junio 2025
Siguiente noticia
Los jóvenes de Baleares se inician en el consumo de cannabis a los 19 años

Los jóvenes de Baleares se inician en el consumo de cannabis a los 19 años

Deja una respuesta Cancelar la respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Comentarios recientes

  • Anonymous en Cortes de tráfico en la carretera EI-20 por trabajos de jardinería
  • Centauro QUIRON. en Costa sin ley: dos embarcaciones abarloadas celebran una fiesta pegadas a las rocas de Cala Gració
  • Centauro QUIRON. en Detienen a dos personas como presuntas autoras del incendio de tres locales en Ibiza
  • Absynthe en Detienen a dos personas como presuntas autoras del incendio de tres locales en Ibiza
  • Jesus en «¿Está Ibiza al límite? Servir al rico pero vivir en una furgoneta». Sky News se adentra en los poblados chabolistas de la isla

Archivos

  • junio 2025
  • mayo 2025
  • abril 2025
  • marzo 2025
  • febrero 2025
  • enero 2025
  • diciembre 2024
  • noviembre 2024
  • octubre 2024
  • septiembre 2024
  • agosto 2024
  • julio 2024
  • junio 2024
  • mayo 2024
  • abril 2024
  • marzo 2024
  • febrero 2024
  • enero 2024
  • diciembre 2023
  • noviembre 2023
  • octubre 2023
  • septiembre 2023
  • agosto 2023
  • julio 2023
  • junio 2023
  • mayo 2023
  • abril 2023
  • marzo 2023
  • febrero 2023
  • enero 2023
  • diciembre 2022
  • noviembre 2022
  • octubre 2022
  • septiembre 2022
  • agosto 2022
  • julio 2022
  • junio 2022
  • mayo 2022
  • abril 2022
  • marzo 2022
  • febrero 2022
  • enero 2022
  • diciembre 2021
  • noviembre 2021
  • octubre 2021
  • septiembre 2021
  • agosto 2021
  • julio 2021
  • junio 2021
  • mayo 2021
  • abril 2021
  • marzo 2021
  • febrero 2021
  • enero 2021
  • diciembre 2020
  • noviembre 2020
  • octubre 2020
  • septiembre 2020
  • agosto 2020
  • julio 2020
  • junio 2020
  • mayo 2020
  • abril 2020
  • marzo 2020
  • febrero 2020
  • enero 2020
  • diciembre 2019
  • noviembre 2019
  • octubre 2019
  • septiembre 2019
  • agosto 2019
  • julio 2019
  • junio 2019
  • mayo 2019
  • abril 2019
  • marzo 2019
  • febrero 2019
  • enero 2019
  • diciembre 2018
  • noviembre 2018
  • octubre 2018
  • septiembre 2018
  • agosto 2018
  • julio 2018
  • junio 2018
  • mayo 2018
  • abril 2018
  • marzo 2018
  • febrero 2018
  • enero 2018
  • diciembre 2017
  • noviembre 2017
  • octubre 2017
  • septiembre 2017
  • agosto 2017
  • julio 2017
  • junio 2017
  • mayo 2017
  • abril 2017
  • marzo 2017
  • febrero 2017
  • enero 2017
  • diciembre 2016
  • noviembre 2016
  • octubre 2016
  • septiembre 2016
  • agosto 2016
  • julio 2016
  • junio 2016
  • mayo 2016
  • abril 2016
  • marzo 2016
  • febrero 2016
  • enero 2016
  • diciembre 2015
  • noviembre 2015
  • octubre 2015
  • septiembre 2015
  • agosto 2015
  • julio 2015
  • junio 2015
  • mayo 2015
  • abril 2015
  • marzo 2015
  • febrero 2015
  • enero 2015
  • diciembre 2014
  • noviembre 2014
  • octubre 2014
  • septiembre 2014
  • agosto 2014
  • julio 2014
  • junio 2014
  • mayo 2014
  • abril 2014
  • marzo 2014
  • febrero 2014
  • enero 2014
  • diciembre 2013
  • noviembre 2013
  • octubre 2013
  • septiembre 2013
  • agosto 2013
  • julio 2013
  • junio 2013
  • mayo 2013
  • abril 2013
  • marzo 2013
  • febrero 2013
  • enero 2013
  • diciembre 2012
  • noviembre 2012
  • octubre 2012
  • marzo 13

AVISO LEGAL Los contenidos generados por Noudiari se encuentran bajo CC BY-NC 3.0 ES Noudiari.es, Av. de Santa Eulària nº 17 escala D oficina 15D, Illes Balears redaccion@noudiari.es Noudiari es un proyecto de La Pitiusa de Internet SL, NIF B57810103. Política de cookies y Declaración de privacidad Hecho con Wordpress

Gestiona tu privacidad

Para ofrecer las mejores experiencias, nosotros y nuestros socios utilizamos tecnologías como cookies para almacenar y/o acceder a la información del dispositivo. La aceptación de estas tecnologías nos permitirá a nosotros y a nuestros socios procesar datos personales como el comportamiento de navegación o identificaciones únicas (IDs) en este sitio y mostrar anuncios (no-) personalizados. No consentir o retirar el consentimiento, puede afectar negativamente a ciertas características y funciones.

Haz clic a continuación para aceptar lo anterior o realizar elecciones más detalladas. Tus elecciones se aplicarán solo en este sitio. Puedes cambiar tus ajustes en cualquier momento, incluso retirar tu consentimiento, utilizando los botones de la Política de cookies o haciendo clic en el icono de Privacidad situado en la parte inferior de la pantalla.

Funcional Siempre activo
El almacenamiento o acceso técnico es estrictamente necesario para el propósito legítimo de permitir el uso de un servicio específico explícitamente solicitado por el abonado o usuario, o con el único propósito de llevar a cabo la transmisión de una comunicación a través de una red de comunicaciones electrónicas.
Preferencias
El almacenamiento o acceso técnico es necesario para la finalidad legítima de almacenar preferencias no solicitadas por el abonado o usuario.
Estadísticas
El almacenamiento o acceso técnico que es utilizado exclusivamente con fines estadísticos. El almacenamiento o acceso técnico que se utiliza exclusivamente con fines estadísticos anónimos. Sin un requerimiento, el cumplimiento voluntario por parte de tu Proveedor de servicios de Internet, o los registros adicionales de un tercero, la información almacenada o recuperada sólo para este propósito no se puede utilizar para identificarte.
Marketing
El almacenamiento o acceso técnico es necesario para crear perfiles de usuario para enviar publicidad, o para rastrear al usuario en una web o en varias web con fines de marketing similares.
Estadísticas

Marketing

Características
Siempre activo

Siempre activo
Administrar opciones Gestionar los servicios Gestionar {vendor_count} proveedores Leer más sobre estos propósitos
Administrar opciones
{title} {title} {title}
Sin resultados
Ver todos
  • Local
    • Local
    • Santa Eulària
    • Sant Joan
    • Sant Antoni
    • Formentera
    • Sant Josep
    • Vila
  • + Pitiüses
  • Deportes
    • Fútbol
    • Baloncesto
    • Atletismo
    • Balonmano
    • Natación
    • Motor
    • Tiro con arco
  • Opinión
    • Cartas a noudiari
    • Columna
  • Cultura
    • Libros
    • Música
    • Llibres curiosos
    • Paraules Nostres
    • Cine
    • Cómics
  • Empresas

AVISO LEGAL Los contenidos generados por Noudiari se encuentran bajo CC BY-NC 3.0 ES Noudiari.es, Av. de Santa Eulària nº 17 escala D oficina 15D, Illes Balears redaccion@noudiari.es Noudiari es un proyecto de La Pitiusa de Internet SL, NIF B57810103. Política de cookies y Declaración de privacidad Hecho con Wordpress