@Noudiari/ Govern balear i espanyol han acordat avui arribar a un compromís per explotar de manera sostenible els recursos marins del Mediterrani, la preservació del fons marí i la protecció de diferents hàbitats. Després d’una reunió amb representants dels pescadors de les Illes Balears, s’ha decidit protegir les muntanyes submarines denominades Ausiàs March i Émile Baudot, localitzades entre Mallorca i Eivissa, i Fort d’en Moreau, a l’est de Cabrera. Les noves zones protegides suposen una extensió aproximada de 40.000 hectàrees i durant el mes d’octubre es durà a terme una campanya cartogràfica per conèixer amb precisió els fons i els hàbitats de les mateixes.
Aquesta mesura suposarà la prohibició de la pesca d’arrossegament en aquestes zones. A més, es pretén també que aquestes zones serveixin de viver per repoblar les zones on es pescava fins ara. Cal ressenyar que de les tres noves zones protegides, Ausiàs March i Fort d’en Moreau acaparen la major activitat pesquera, centrada en la captura de lluç bàsicament, gamba i escamarlans.
“És una garantia per protegir els recursos pesquers”
La reunió d’avui ha comptat amb la participació del secretari general de Pesca del Ministeri d’Agricultura, Alimentació i Medi Ambient, Carlos Domínguez, acompanyat pel conseller d’Agricultura, Medi Ambient i Territori, Biel Company. El secretari general de Pesca ha destacat el sacrifici del sector pesquer per arribar a l’acord i ha manifestat que la protecció d’aquestes tres zones “és un exemple de conciliació entre l’ús sostenible dels recursos que el mar ens ofereix i la protecció del medi ambient. Dos principis bàsics en la línia d’actuació del Ministeri”.
Per la seva banda, Juan Cànaves, president de la Federació Balear de Confraries de Pescadors, ha assegurat que el sector és el primer interessat “a protegir els recursos pesquers, perquè això suposa una garantia per seguir vivint d’aquest ofici”.
Les 40.000 noves hectàrees protegides se sumaran, d’aquesta manera, a les 58.000 hectàrees que actualment ja estan protegides sota la figura de les Reserves Marines, a les 106.478 hectàrees consideres Llocs d’Importància Comunitària (LIC) marins, i a les 51.365 hectàrees protegides declarades Zones d’Especial Protecció per a les Aus (ZEPA) en les aigües interiors de les Illes Balears.
Entre els presents a la reunió, a més del secretari general de pesca i del conseller, també es trobaven la directora general de Medi Rural i Marí del Govern, Margaret Mercadal, el director general de Recursos Pesquers i Aqüicultura del Ministeri, Enrique de Cárdenas, el president i el secretari de la Federació Balear de Confraries de Pescadors, Juan Cànaves i Antoni Garau, el president d’Opmallorcamar, Miquel Socias, i representants de les confraries de Santanyí, Pollença, Alcúdia, Cala Ratjada y Porto Colom.
com es controlen aquestes hectàrees després?
al sud de formentera hi ha una zona protegida on no pot pescar-s’hi i tots es anys hi munten una autèntica ciutat flotant es palangrers que pesquen tonyina per endur-se-ne-la Déu sap a on.