El concurs literari AMIC-Ficcions ha realitzat l’entrega de premis d’Eivissa i Formentera aquest dilluns 5 de maig de 2025. Dels 171 participants entre Eivissa i Formentera, la història d’Enzo Jah Fernández, Luca Bugnariu i Lucas Lopes Plaza de l’IES Sant Agustí de Sant Agustí des Vedrà, ha estat guardonada amb el Premi a la Millor Història d’Eivissa i el relat d’Ainara Diatta de l’IES Marc Ferrer de Formentera ha estat la guanyadora del Premi a la Millor Història en la 17a edició del concurs literari AMIC-Ficcions.
El jurat ha considerat que, el relat titulat El preu de la vida, mereixia la primera posició d’Eivissa d’entre els 113 inscrits “per un relat emotiu que se centra en l’amor familiar i en la importància de valorar cada moment amb la gent que estimem. Des del primer capítol la narrativa ens permet endinsar-nos en una atmosfera de nostàlgia i sensibilitat que acompanya al lector al llarg de la narrativa, culminant amb un final trist i commovedor”.

Pel que fa al relat titulat Ànimes perdudes, el jurat ha considerat que mereixia la primera posició de Formentera d’entre els 58 inscrits “per una història d’amor i pèrdua amb un final dramàtic que s’intueix durant tot el relat. La narradora construeix la trama en petites dosis d’informació i ens situa en la història progressivament. Aconsegueix que el lector connecti i empatitzi amb la protagonista, en tant que tracta d’un tema universal, encara que difícil d’explicar”.

A l’acte d’Eivissa ha assistit Miquel Costa Tur, director Insular de Cultura i Patrimoni, del Departament de Cultura, Educació i Patrimoni del Consell Insular d’Eivissa, qui ha volgut encoratjar als alumnes ha continuar creant i escrivint i ha destacat que “la ficció és una inventiva per crear una realitat paral·lela i és el que heu fet, això és un mèrit, ja que l’heu posat en valor” i ha expressat la funció del Departament de Cultura, Educació i Patrimoni del Consell Insular d’Eivissa de fomentar per difondre la creació artística.

Segona Millor Història d’Eivissa i Formentera

El guardó a la Segona Millor Història d’Eivissa, ha estat per Cristian García Rodríguez, sota el pseudònim Cristian García, de l’IES Sa Colomina d’Eivissa, per “la narrativa lleugera i balsàmica que transcorre a través d’una història ocurrent, però dura, amb un cert punt de misteri que mai es revela del tot. La sensació d’inseguretat del protagonista es percep des de la primera fins a l’última línia on deixa un final obert a la imaginació del lector. Destaquem la brillant descripció del personatge principal, un soldat rus, que viu en un món d’incertesa, trepitjant terrenys desconeguts i molt perillosos”.
El guanyador ha estat premiat amb uns auriculars sense fils. Així mateix, la Segona Millor Història de Formentera, s’ha endut el guardó Vanesa Nikolaeva Kircheva, sota el pseudònim Vanesa Nikolaeva, de l’IES Marc Ferrer de Formentera, per “un relat que destaca per la seva intensa càrrega emocional i la seva capacitat per a mostrar la solitud i el dolor acumulat d’una adolescent marcada pel rebuig, el bullying i la falta d’afecte, trobant en la psicòloga de l’hospital el primer centelleig d’humanitat en una vida trencada”. Amb el títol Tornant al principi, la història ha estat guardonada amb uns auriculars sense fils.
Reconeixement a la tasca del professorat
Per acabar ambdós lliuraments de premis, s’ha entregat el premi a la Professora més motivadora d’Eivissa a Sandra Carrillo Mesa de l’IES Quartó de Portmany de Sant Antoni de Portmany i José Àngel Muntó Durán de l’IES Marc Ferrer de Formentera ha rebut el premi al Professor més motivador de Formentera.
Les Millors Històries d’Eivissa i Formentera, premiades amb un smartwatch, estaran convidats a l’acte de lliurament de premis de les Illes Balears el pròxim 13 de maig a l’Auditori del CaixaForum Palma, a la Plaça de Weyler, 3 (Palma), on competirà amb la Millor Història de Menorca i la Millor Història de Mallorca pel premi a la Millor Història de les Illes Balears.
Dades de participació d’AMIC-Ficcions 2025
El concurs literari juvenil AMIC-Ficcions, l’aventura de crear històries, va tancar la dissetena edició amb una participació de 4.705 alumnes registrats de 306 centres educatius diferents. Aquests joves, d’entre 14 i 18 anys, provenen de Catalunya (3.295), País Valencià (883), les Illes Balears (513) i Aragó (9).
De les més de 2.344 històries publicades que es van pujar durant el termini del concurs, el jurat, format per persones vinculades al món literari i de l’educació, ha seleccionat 200 grups finalistes: 113 de Catalunya (162 alumnes), 41 del País Valencià (52 nois i noies), 45 de les Illes Balears (78 alumnes) i 1 grup d’Aragó (1 alumne).
Mentre que entre el professorat que ha engrescat als joves a participar, el jurat ha seleccionat 27 docents finalistes dels següents territoris: 15 de Catalunya, 6 d’Illes Balears i 6 del País Valencià.
Organitza AMIC IB, compromís amb l’educació
L’AMIC IB, Associació de Mitjans d’Informació i Comunicació de les Illes Balears, representa a més de vuitanta mitjans impresos, digitals i audiovisuals de proximitat, temàtics i generalistes fortament arrelats arreu del nostre àmbit territorial, que conjuntament arriben a una tirada en premsa 40.000 exemplars, mentre que en digital superen els 5.500.000 de navegadors únics mensuals. L’Associació vol donar continuïtat i potenciar aquesta iniciativa a la xarxa que compta amb un gran èxit de participació dels joves i que té la voluntat de promoure la creació literària, perquè forma part del seu compromís amb l’educació, la joventut i la creació.