El Cicle de Cinema ‘Divendres a Can Jeroni’ pretén conquistar als amants del setè art amb una proposta original en la qual cineastes de l’illa trien cada divendres una de les pel·lícules que es projecten i a més tenen una trobada prèvia amb el públic, on presenten la cinta i expliquen les raons que els han portat a triar cada temàtica i direcció. Un cicle que es caracteritza pel seu esperit eclèctic, on caben des de propostes comercials fins a la més independents, passant per rodatges en espanyol i cintes estrangeres. En tots els casos, obres mestres en el seu gènere que tenen l’objectiu de deixar empremta en el públic.
La regidora de Cultura, María José Ríos, destaca que “en aquest cicle reunim les grans figures del món del cinema de l’illa, molts d’ells amb projecció nacional i internacional, en una trobada apassionant amb els cinèfils de Sant Josep i de l’illa, que podran gaudir de grans títols, de tots els gèneres i per a tots els públics. Una proposta que enriqueix l’oferta cultural del nostre municipi, en un espai emblemàtic com a Can Jeroni, on s’han reunit moltes generacions per a veure les grans pel·lícules que han marcat la nostra història. A més, l’accés és lliure fins a completar aforament”.
“És molt complicat triar una pel·lícula, quan has vist moltíssimes i hi ha milers per a portar a la pantalla gran, però m’he inclinat per aquest film de Neus Ballús, perquè ella va estar en l’última edició de Ibizacinefest, on realitzem un taller específic sobre la pel·lícula i he pensat que serà de gran interès assistir a la projecció tant per a les persones que van participar en aquest taller com per a qualsevol persona aficionada al cinema, ja que considero que és una obra mestra en el seu gènere”, explica el cineasta Xavi Herrero.
“És un peliculón de caràcter social, en un moment en què és tendència treballar amb gent real, és a dir, amb actors no professionals, gent corrent que s’interpreta a si mateixa. Pot semblar una comèdia lleugera, que amaga problemes com la immigració, els prejudicis o els problemes d’accés al món laboral, tot això amb personatges molt empàtics”, afegeix Herrero, qui anima als espectadors a acudir el divendres a Can Jeroni: “Explicaré com s’ha fet aquesta pel·lícula, que ha tingut molts premis en festivals importants, i també avançaré nous projectes de Neus Ballús relacionats amb Ibizacinefest”.
Xavi Herrero:
Creix literalment en un estudi fotogràfic. Realitzador i productor català resident a Eivissa des de 2014, any en què abandona la seva activitat professional a Barcelona centrada en TV-3 i altres productores com El Terrat o Dorna. En 2016 crea Ibizacinefest, Festival Internacional de Cinema Independent d’Eivissa, que continua dirigint actualment, preparant la 8a edició. Paral·lelament produeix i dirigeix 4 llargmetratges relacionats amb l’illa d’Eivissa. «Moonface. Una dona en la guerra»és premiada en el Festival de Màlaga 2019 amb una Bizanga de Plata i el Premi del Público de la secció Afirmant els Drets de la dona. Amb el seu cinquè llargmetratge «Salka en la terra de ningú» estrenada en Docs Barcelona, inicia una nova etapa centrada en 2 produccions a Mauritània col·laboratives amb l’O.N.G. Un Llapis, un dibuix, finalitzant “Kitab” en 2021.
Al març de 2023 es va estrenar el seu últim documental «Du vin dans els voiles» en el Festival de Màlaga i després del seu pas per Atlantida Film fest, Most i premiada en Locronan, s’afegirà aviat a les seves 5 obres en el catàleg de Filmin. Els seus llargmetratges han estat premiats i seleccionats en Festivals com a Festival de Màlaga, Cinespaña, Docs Barcelona, Atlantida Film Fest, Vladivostok, etc…i han participat en seccions d’indústria com EFM Berlinale, Visions du Réel Industry, Medimed o Spanish Cribratges. Membre de DOCMA (Associació de cinema documental d’Espanya) i membre de la European Film Academy.
“Sis dies corrents”: Sinopsis
La pel·lícula relata el dia a dia de la vida de Moha, Valero i Pep, treballadors d’una petita empresa de lampisteria i electricitat en la perifèria de Barcelona. Durant una setmana, Moha, el més jove, haurà de demostrar que està preparat per a substituir a Pep, que es jubila. No obstant això, Valero dubta que els clients acceptin a un marroquí a les seves cases. Cada capítol correspon a un dia de la setmana i gira entorn de la relació que s’estableix entre els protagonistes i els seus clients. El missatge que subjeu és la necessitat de conviure i la lliçó sobre com el treball d’un lampista pot millorar la vida de moltes persones.
Direcció: Neus Ballús
Directora i guionista espanyola nascuda a Mollet del Vallés. Es va llicenciar en Comunicació Audiovisual i té experiència com a realitzadora i muntadora de documentals. La seva òpera prima, La plaga (2013), va rebre diverses nominacions i 4 premis Gaudí i el seu llargmetratge El viatge de Marta (2019) va rebre 4 nominacions als premis Gaudí. A més dels llargmetratges, ha signat diversos curtmetratges, documentals i peces audiovisuals per a museus i exposicions. També imparteix seminaris en escoles de cinema de tot el món.
Fitxa tècnica:
Guió: Margarita Melgar, Neus Ballús
Producció: Diferent Films, SLU, El Kinògraf, S.L.
Intèrprets: Valero Escolar, Judith Vizcarra Puig, Mohamed Mellali, Paqui Becerra Duración: 86 minuts
Repartiment: Mohamed Mellali, Valero Escolar, Pep Sarrà, Paqui Becerra, Pere Codorniu, Aina Rue Puiggoriol, Gemma Rue Puigoriol, Oriol Cervera, Judith Vizcarra Puig, Maurici Panxa, Juan Ramón Sánchez, Christian Ramírez, Alfredo Aloisio, Youssef Ouhadi, Hamid Minoucha, Iuan Jing, Nuria Regirada
‘Divendres a Can Jeroni’
El Cicle impulsat per la regidoria de Cultura de Sant Josep protagonitza els divendres de Can Jeroni, a les 20 hores, amb entrada lliure fins a completar aforament.
Va començar el divendres 8 de desembre amb el realitzador Enrique Villalonga, que va triar la pel·lícula “La meva benvolguda senyoreta” (1972), dirigida per Jaime de Armiñán.
El cicle continua el mes de desembre de 2023 amb:
Xavi Herrero, amb ‘Sies dies corrents”, de Neus Ballús, el divendres 15 de desembre
Carmen Vidal presenta “L’Agent topo” (2020) de Maite Alberdi, el divendres 22 de desembre.
Héctor Escandell ha triat la pel·lícula “Zelig” (1983), de Woody Allen, per al divendres 29 de desembre.
El cicle continua amb l’arrencada del nou any.
Gener 2024:
Helher Escribano presenta el divendres 12 de gener ‘North by Northwest’ (1959) d’Alfred Hitchcook
Javier Riera ha triat “Lost highway” (1979), de David Lynch per a la sessió del divendres 20 de gener
Bàrbara Hermosilla ha seleccionat “La vida era eso” (2020), de David Martín dels Sants, per al divendres 26 de gener.
Febrer 2024:
Noemi Castro comparteix amb els espectadors “Dont look up” (2021), d’Adam Mckay, el divendres 2 de febrer.
Fernando Monge porta a la pantalla de Cam Jeroni “Du Levande (You the living)” (2007) el divendres 9 de febrer
Ana Vide s’ha decantat per “Intouchables”(2011) d’Olivier Nakache i Eric Toledano per a la cita amb els amants del setè art, el divendres 16 de febrer.