Noudiari.es
  • Local
    • Local
    • Santa Eulària
    • Sant Joan
    • Sant Antoni
    • Formentera
    • Sant Josep
    • Vila
  • + Pitiüses
  • Deportes
    • Fútbol
    • Baloncesto
    • Atletismo
    • Balonmano
    • Natación
    • Motor
    • Tiro con arco
  • Opinión
    • Cartas a noudiari
    • Columna
  • Cultura
    • Libros
    • Música
    • Llibres curiosos
    • Paraules Nostres
    • Cine
    • Cómics
  • Empresas
Sin resultados
Ver todos
Sin resultados
Ver todos
Noudiari.es
Sin resultados
Ver todos

Raül Romeva: “Només amb una gran mobilització social es podran parar les prospeccions petrolíferes”

Por David Ventura
27 enero 2014
en Local
2
0
Compartido
Share on FacebookShare on Twitter

 

L'eurodiputat ecologista Raül Romeva. Foto: D.V.
L’eurodiputat ecologista Raül Romeva. Foto: D.V.

@David Ventura/ L’eurodiputat ecologista del grup verd europeu Raül Romeva és el polític comunitari que més ha fet per donar a conèixer la problemàtica de les prospeccions petrolíferes a les Balears. Ha preguntat a la Comissió Europea pels projectes de Cairn Energy al golf de València i s’ha convertit en un aliat d’Eivissa i Formentera a l’hora de cercat suports entre les inextricables oficines comunitàries de Brusel·les.

Romeva no repetirà com a eurodiputat però fins el darrer dia continuarà fent feina en contra de les prospeccions i és un dels qui millor sap com fer front a un desafiament com aquest. Avui ha estat a Eivissa, convidat per ExC, i ha atès a Noudiari en una terrassa de la Plaça del Parque de Vila.

-Què pot fer la Comissió Europea [el Govern de la Unió Europea] per aturar les prospeccions de Cairn Energy? Hi ha prou legislació ambiental comunitària per al·legar amb garanties?
-La generació energètica és competència dels Estats, no de la Unió Europea. La Unió té competències exclusivament en el transport de l’energia. A partir d’aquí, l’excusa que posa la Comissió Europea per no mullar-se és que aquest tema depèn dels Governs dels Estats.

No obstant, és cert que hi han diferents directives ambientals que es poden veure afectades. La més important és la directiva sobre l’estudi d’impacte ambiental, ja que inclou el dret de la població afectada a participar i estar completament informada que qualsevol explotació de caràcter energètic que hagi al seu territori. Es la Directiva sobre Informació Pública en d’Actuacions d’Impate Ambiental. Després, tenim directives claus com les ZEPAS [Zona d’Especial Protecció d’Aus] i d’espècies protegides, i aquí la Comissió té molt a dir.

Existeix un tercer àmbit d’actuació: les línies estratègiques del model energètic que vol la Comissió de cara a l’any 2030. Per desgràcia, a l’últim esborrany que s’ha fet sobre el tema encara hi ha una aposta clara pels hidrocarburs i les nuclears, i redueix el paper de les energies renovables a només un 30% del total del consum energètic europeu.

-A dia d’avui, quina resposta heu obtingut de la Comissió Europea?
-De moment, la Comissió encara no ha formulat una opinió. Una altra cosa és que no estiguin interessats pel tema i estiguin fent gestions, però fins que no tinguin sobre la taula l’estudi d’impacte ambiental no es poden manifestar. Sobre un projecte definitiu, l’únic que podem demanar és que es compleixi la normativa europea ambiental.

Però a més de la Comissió Europea, ens hauríem de preguntar quins són els actors que han de decidir sobre una obra com aquesta. El Govern de espanyol? I els governs de València o Balears? I França? Aquí tenim un dèficit de competències sobre com gestionar els béns comuns i això ens obliga a dotar-nos d’un marc legislatiu que no tenim. Quan les prospeccions són al mar tot és més complicat.

Tenim un comissari de Medi Ambient receptiu, i un d’Energia que no ho és tant

-S’ha anunciat una reunió el dia 11 de febrer amb el comissari europeu de Medi Ambient, Janez Potocnik. Com respira aquest comissari? Pot ser receptiu?
-Hi ha un pacte no escrit entre comissaris de “jo no em fico en el teu terreny i tu tampoc en el meu”. I això és un problema perquè a l’hora de la veritat es produeixen contradiccions i es solapen doctrines diferents. Per exemple, tenim un comissari d’Energia, Günther Oettinger, molt favorables dels hidrocarburs i del fracking; però després el comissari de Medi Ambient, Potocnik, és més prudent i més favorable al principi de precaució abans que al de sobirania energètica. Si parles amb un, tens una versió; si parles amb l’altre, l’altra versió. Finalment, serà el president de la Comissió [Durao Barroso] qui tindrà un pes molt important d’arbitratge.

-Què n’espera del Govern espanyol? La postura del ministre d’Indústria, José Manuel Soria és clarament a favor de les prospeccions i del lobby energètic. Creu que el Ministeri de Medi Ambient serà sensible a les al·legacions que s’estan presentant a les prospeccions?
-Encara no he escoltat al ministre de Medi Ambient, el senyor Arias Cañete, cap paraula en el que demostri que aquest tema li preocupi. Crec que encara que no li importi el medi ambient, s’hi hauria de preocupar perquè també és ministre de Pesca. Honestament, del govern espanyol no espero res. En el marc europeu sí que hi confio una mica més. La clau, al final, seran els interessos econòmics que estan influint en la postura del ministre Soria. Ha pegat un pal extraordinari a les fotovoltaiques i a les energies renovables. Diaris econòmics com Financial Times o la revista Fortune han considerat aberrant la reforma energètica espanyola. Això forma part d’una estratègia del ministre que és molt difícil d’explicar i justificar.

Les complicacions tècniques de l’extracció de petroli a la Mediterrània són enormes

-Es diu que amb la millora de la tecnologia extractiva, la Mediterrània és el gran objectiu de les empreses petrolieres. Serem una zona com el Mar del Nord o el golf de Mèxic?
-Jo tinc la sospita que en realitat això no deixa de ser un banc de proves. Sí que ha millorat la tecnologia però no dóna garanties absolutes, ho veiem en el cas Castor [la plataforma d’extracció de gas que ha provocat moviments sísmics davant la costa de Castelló]. Continua sent complicat treure petroli a mil metres de profuditat: la pressió de l’aigua és molt forta, la seva temperatura de l’aigua és de 2 o 3 graus centígrads i el petroli és molt calent, i el contrast tèrmic provoca un gran repte tecnològic. Per molt que hagin millores, encara estan per demostrar. Els riscos potencials són enormes i ens trobem amb la mateixa jugada de sempre: Socialització de les pèrdues i privatització dels beneficis. Si la cosa surt malament, l’empresa de torn marxarà però ens deixarà el problema.

Quan fas un estudi d’impacte ambiental has de tenir en compte tots els supòsits, tant la part d’exploració com d’explotació, i ja tenim masses exemples en els que la tecnologia ha fallat com per exposar-nos a aquests problemes.

-En l’escenari actual, podem ser optimistes? Això es pot parar?
-No ens podem permetre el luxe de no ser optimistes. En aquests moments hem de treballar amb la clara convicció que això es pot parar. Només a partir d’aquesta premisa pots movilitzar a la gent. El gran repte és que hagi una força suficient a nivell ciutadà que ho permeti aturar. I això és possible, ho hem vist en molts casos. És necessari moure’s.

Noticia anterior

El Faro de la Mola de Formentera podría convertirse en un hotel o un restaurante

Siguiente noticia

Carlos Moro deja el San Rafael y regresa a la Peña Deportiva

RelacionadoNoticias

Los hoteleros de Ibiza piden a su federación «más ruido» contra la subida de la ecotasa

UGT pacta una subida del 13,5 % con la patronal hotelera y desconvoca la huelga

30 junio 2025
Bañistas ignoran la prohibición y saltan la valla de Sa Caleta, cerrada por peligro de desprendimientos

Policía Local identifica y sanciona a bañistas que saltan el ‘prohibido por desprendimientos»

30 junio 2025
Un hotel de Ibiza ofrece 200 euros a sus empleados por «captar» trabajadores entre sus contactos

UGT convoca una huelga en la hostelería para cinco días con movilizaciones en Ibiza

30 junio 2025
Ibiza en modo verano: dos cruceros coinciden y llenan la ciudad en abril

Tres días seguidos de alerta por ola de calor: así empieza julio en Ibiza y Formentera

30 junio 2025
Siguiente noticia

Carlos Moro deja el San Rafael y regresa a la Peña Deportiva

Comentarios 2

  1. Alderaan says:
    11 años atrás

    Una Democracia, en la que los ciudadanos se tienen que movilizar constantemente contra el poder ejecutivo, al que han elegido por un periodo de tiempo dado, no es una auténtica Democracia. Tenemos que pensar en superar este orden social, para profundizar en el gobierno del pueblo. Claro que tal vez ello llevaría a la sociedad a plantearse ¿para qué demonios nos hacen falta intermediarios para hacer lo que nos conviene? ¿Acaso no sabemos administrar nuestros bienes y haciendas? ¿Y no lo hacemos de la mejor manera posible y de la más económica? Administrar lo que es de todos es lo mismo, pero con el concurso de todos. Claro que eso, una auténtica Democracia, conllevaría la pérdida de prebendas de una minoría egoísta, acostumbrada a comprar voluntades a golpe de dinero. A eso, ellos lo llaman peyorativamente “la anarquía”, y yo sin embargo digo con orgullo, que soy anarquista y que viva la Anarquía, ¡que puñetas!

    Responder
  2. Josep says:
    11 años atrás

    Si us plau, podríeu corregir el català abans de publicar les notícies? No pau escriure :»per molt que hagin millores», sinó «per molt que HI hagi millores. Haver-hi, hi ha, hi havia, hi hagués, hi haurà…. Etc. Gràcies!!

    Responder

Deja una respuesta Cancelar la respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Comentarios recientes

  • Mark en Vecinos al límite: cinco años de fiestas, allanamientos y actos vandálicos en una villa turística de Ibiza
  • Ipr en Vecinos al límite: cinco años de fiestas, allanamientos y actos vandálicos en una villa turística de Ibiza
  • Anonymous en David Guetta dice que este club de Ibiza es el mejor que ha existido nunca: «¡comprad vuelos a la isla!»
  • Luisluis en Vecinos al límite: cinco años de fiestas, allanamientos y actos vandálicos en una villa turística de Ibiza
  • Francis en Vecinos al límite: cinco años de fiestas, allanamientos y actos vandálicos en una villa turística de Ibiza

Lo más leído

  • Vecinos al límite: cinco años de fiestas, allanamientos y actos vandálicos en una villa turística de Ibiza

    Vecinos al límite: cinco años de fiestas, allanamientos y actos vandálicos en una villa turística de Ibiza

    0 Compartir
    Compartir 0 Tweet 0
  • Un Uber «encalla» en Santa Agnès

    0 Compartir
    Compartir 0 Tweet 0
  • Multado con 10.000 euros por abandonar a su perro

    0 Compartir
    Compartir 0 Tweet 0
  • Tres denuncias por chárteres náuticos ilegales y obstrucción a los agentes en ses Salines de Ibiza

    0 Compartir
    Compartir 0 Tweet 0
  • Policía Local identifica y sanciona a bañistas que saltan el ‘prohibido por desprendimientos»

    0 Compartir
    Compartir 0 Tweet 0

Archivos

AVISO LEGAL Los contenidos generados por Noudiari se encuentran bajo CC BY-NC 3.0 ES Noudiari.es, Av. de Santa Eulària nº 17 escala D oficina 15D, Illes Balears redaccion@noudiari.es Noudiari es un proyecto de La Pitiusa de Internet SL, NIF B57810103. Política de cookies y Declaración de privacidad Hecho con Wordpress

Gestiona tu privacidad

Para ofrecer las mejores experiencias, nosotros y nuestros socios utilizamos tecnologías como cookies para almacenar y/o acceder a la información del dispositivo. La aceptación de estas tecnologías nos permitirá a nosotros y a nuestros socios procesar datos personales como el comportamiento de navegación o identificaciones únicas (IDs) en este sitio y mostrar anuncios (no-) personalizados. No consentir o retirar el consentimiento, puede afectar negativamente a ciertas características y funciones.

Haz clic a continuación para aceptar lo anterior o realizar elecciones más detalladas. Tus elecciones se aplicarán solo en este sitio. Puedes cambiar tus ajustes en cualquier momento, incluso retirar tu consentimiento, utilizando los botones de la Política de cookies o haciendo clic en el icono de Privacidad situado en la parte inferior de la pantalla.

Funcional Siempre activo
El almacenamiento o acceso técnico es estrictamente necesario para el propósito legítimo de permitir el uso de un servicio específico explícitamente solicitado por el abonado o usuario, o con el único propósito de llevar a cabo la transmisión de una comunicación a través de una red de comunicaciones electrónicas.
Preferencias
El almacenamiento o acceso técnico es necesario para la finalidad legítima de almacenar preferencias no solicitadas por el abonado o usuario.
Estadísticas
El almacenamiento o acceso técnico que es utilizado exclusivamente con fines estadísticos. El almacenamiento o acceso técnico que se utiliza exclusivamente con fines estadísticos anónimos. Sin un requerimiento, el cumplimiento voluntario por parte de tu Proveedor de servicios de Internet, o los registros adicionales de un tercero, la información almacenada o recuperada sólo para este propósito no se puede utilizar para identificarte.
Marketing
El almacenamiento o acceso técnico es necesario para crear perfiles de usuario para enviar publicidad, o para rastrear al usuario en una web o en varias web con fines de marketing similares.
Estadísticas

Marketing

Características
Siempre activo

Siempre activo
Administrar opciones Gestionar los servicios Gestionar {vendor_count} proveedores Leer más sobre estos propósitos
Administrar opciones
{title} {title} {title}
Sin resultados
Ver todos
  • Local
    • Local
    • Santa Eulària
    • Sant Joan
    • Sant Antoni
    • Formentera
    • Sant Josep
    • Vila
  • + Pitiüses
  • Deportes
    • Fútbol
    • Baloncesto
    • Atletismo
    • Balonmano
    • Natación
    • Motor
    • Tiro con arco
  • Opinión
    • Cartas a noudiari
    • Columna
  • Cultura
    • Libros
    • Música
    • Llibres curiosos
    • Paraules Nostres
    • Cine
    • Cómics
  • Empresas

AVISO LEGAL Los contenidos generados por Noudiari se encuentran bajo CC BY-NC 3.0 ES Noudiari.es, Av. de Santa Eulària nº 17 escala D oficina 15D, Illes Balears redaccion@noudiari.es Noudiari es un proyecto de La Pitiusa de Internet SL, NIF B57810103. Política de cookies y Declaración de privacidad Hecho con Wordpress