L’Ajuntament de Sant Josep de sa Talaia ha procedit aquest matí a la retirada de més de 600 quilos de residus a la zona de Cala Bassa, acumulats arran d’una acció de neteja ciutadana.
En aquest cas, el consistori ha volgut agrair l’esforç i el compromís dels voluntaris i entitats ambientals implicats, destacant el valor de la col·laboració ciutadana per a la conservació dels espais naturals del municipi.
No obstant, des del departament de Medi Ambient s’ha recordat que la iniciativa no havia estat coordinada amb l’Ajuntament, fet que ha dificultat la gestió dels residus i ha provocat un retard en la seva retirada. En aquesta línia, el consistori insisteix en la importància de seguir els protocols establerts per garantir una actuació eficaç, segura i respectuosa amb l’entorn.
En aquest sentit, la regidora de Medi Ambient, Sostenibilitat i Litoral del municipi, Felicia Bocú, ha alertat sobre les conseqüències d’aquest tipus de pràctiques si no es canalitzen correctament, posant com a exemple que “el cost de la recollida de residus abandonats en espais naturals va superar els 600.000 euros durant l’any 2024”. Així mateix, ha fet una crida a la responsabilitat compartida i a denunciar accions incíviques que posin en perill el patrimoni natural de Sant Josep de sa Talaia.
En aquest sentit, des del consistori es reitera el compromís amb la protecció del medi ambient i la millora dels processos de recollida, alhora que s’anima a entitats i ciutadania a coordinar qualsevol acció de neteja amb l’àrea de Medi Ambient.
Campanya de prevenció d’abocaments
A més, l’Ajuntament de Sant Josep de sa Talaia ha ampliat l’equip d’educadors ambientals, que passa a estar format per sis professionals dedicats a informar i conscienciar sobre la gestió correcta dels residus. Una de les accions principals és la campanya de prevenció d’abocaments, que se centra en reduir els residus deixats fora dels contenidors mitjançant punts informatius als espais amb més incidència.
Aquest servei també assessora establiments i ciutadania sobre bones pràctiques, recollida selectiva i l’ús adequat dels contenidors, amb l’objectiu de reduir l’impacte ambiental i fomentar un Sant Josep més net i sostenible.


