Noudiari.es
  • Local
    • Local
    • Santa Eulària
    • Sant Joan
    • Sant Antoni
    • Formentera
    • Sant Josep
    • Vila
  • + Pitiüses
  • Deportes
    • Fútbol
    • Baloncesto
    • Atletismo
    • Balonmano
    • Natación
    • Motor
    • Tiro con arco
  • Opinión
    • Cartas a noudiari
    • Columna
  • Cultura
    • Libros
    • Música
    • Llibres curiosos
    • Paraules Nostres
    • Cine
    • Cómics
  • Empresas
Sin resultados
Ver todos
Sin resultados
Ver todos
Noudiari.es
Sin resultados
Ver todos

Menjar blanc.- Què hi ha per dinar?, per Marina Ribas Torres

Por Opinión
25 enero 2024
en Opinión
0
Menjar blanc.- Què hi ha per dinar?, per Marina Ribas Torres
0
Compartido
Share on FacebookShare on Twitter

Aquesta és la pregunta que em fa el meu fill cada dia quan el recull d’escola. I és també la que el meu germà i jo li fèiem a la meua mare quan ens recollia cada migdia a les dues a la sortida del col·legi. Molt probablement la repetíeu vosaltres també o la sentiu a dir sovent si teniu al·lots a casa.

Quan era petita, molts de matins, la mare deixava ja preparades algunes coses abans de partir cap a la feina i, depenent de l’olla que utilitzàs, el meu germà i jo intuïem què menjaríem aquell dia. Quan vèiem l’olla grossa, hi havia llegum o guisat. Si era una paella a on es començava a coure un sofregit d’alls i ceba, pregàvem perquè fos el començoi d’una salsa de tomata que acompanyaria una bona ració de pasta. Això determinava, en gran mesura, la il·lusió amb la qual arribàvem a casa a l’hora de dinar.

Això sí, teníem una norma: els dilluns i els divendres no podia haver-hi llegum. Havíem desenvolupat una teoria sociopsicogastronòmica que es basava en el nostre estat d’ànim per determinar l’àpat principal d’aquests dos dies: els dilluns ja eren prou tristos com per menjar mongetes i els divendres eren massa divertits per un plat de llenties amb verdura. Tret d’aquest petit detall, tot ens semblava bé.

Els dilluns ja eren prou tristos com per menjar mongetes i els divendres eren massa divertits per un plat de llenties amb verdura.

Marina Ribas Torres

A casa teníem la sort que la mare cuinava. I si la mare no podia, ho feia sa güela. Les dos són encara cuineres excepcionals, tot i que quan érem joves no n’érem conscients; com tampoc érem conscients de la feina que du planificar, comprar i cuinar de zero cada dia. Ara que jo també som mare m’adon de la quantitat de temps i energia que hi ha darrere d’un fet tan quotidià com el de menjar. No tothom és coneixedor d’aquesta realitat, per la qual cosa atorguen al menjar el simple significat d’omplir el païdor. Però si fóssim capaços d’aturar un moment i pensar en tot el que ha succeït perquè aquest plat arribi a taula, potser, fins i tot, ens emocionaríem.


Record amb alegria molts dels plats que menjava quan era una al·lota i que ara, de grossa, he recuperat perquè formin part del receptari familiar i així no es perdin en l’oblit. Alguns d’aquests plats que em venen a la ment en aquest moment són el guisat d’ous i carxofes o el de mandonguilles, les penques arrebossades, els ous farcits, els “libritos” de pernil i formatge, la sopa de fideus amb els ouets que quedaven dins la gallina, el pastís de poma… I com oblidar les patates fregides amb allets i pebrera de sa güela, els macarrons amb carn i els bunyols i orelletes que preparava en ocasions especials. A més, teníem la sort de poder seure en una cadira de cordell que hi havia on ella fregia i ens manteníem atents al procés, sabent, per descomptat, que seríem els primers a tastar aquelles delícies. A més, amb sort, si es despistava podríem mullar el dit dins l’escudella a on reposava un pinzell i l’anís El Mono que utilitzava per pintar les orelletes abans d’ensucrar-les.

Pens en la reconeguda tasca dels grans cuiners del món -gairebé tots homes, per cert- i en el menyspreu cap a les cuineres -majoritàriament dones- que segueixen omplint panxes i nodrint cors a moltes cases.

Marina Ribes Torres

Pens en la reconeguda tasca dels grans cuiners del món -gairebé tots homes, per cert- i en el menyspreu cap a les cuineres -majoritàriament dones- que segueixen omplint panxes i nodrint cors a moltes cases. Aquestes dones que no tenen ni idea de què és una esferificació però que saben com donar de menjar bé a tota la família -moltes vegades amb pocs recursos- sense haver passat mai per l’escola.

La meva mare i sa mare tampoc tenien coneixements en nutrició, aquesta ciència relativament moderna que ens explica en què consisteix això de menjar bé. I tot i així, essent jo ara dietista, consider que a casa s’hi menjava molt bé. I quan dic molt bé, no només em refereix a una qüestió sensorial, sinó que s’aplicava molt bé això que ara coneixem com la dieta mediterrània: verdures en abundància, llegum dos vegades per setmana, peix fresc en diferents formats, ous i gallines de casa, pa pagès i, quan l’ocasió ho requeria, un bon bocí de sobrassada i una embosta de bunyols.

Ara procur a casa aplicar tot això que elles m’ensenyaren sense la intenció de trasmetre’m cap coneixement en concret. De fet, ja ho diuen els pedagogs, que l’exemple és la millor manera d’ensenyar. Avui per dinar a casa tendrem sopa de fideus i una mica de pollastre amb verdura de segon. Per postres, una taronja de l’hort. En sé d’un que estarà content quan el vagi a recollir i em pregunti “què hi ha per dinar”.

Marina Ribas Torres

Tags: Marina Ribas TorresMenjar blanc
Noticia anterior

Sant Joan alcanza los 25,4 grados de temperatura máxima, cifra récord en un mes de enero

Siguiente noticia

Un incendio calcina los carritos de un supermercado de Ses Païsses, Sant Antoni

RelacionadoNoticias

Santa Eulària incorpora a doce trabajadores temporales

Els Octubre, per Bernat Joan i Marí

13 agosto 2025
Sant Antoni, querer y no poder…, por Maria Sala

Agradecimiento de la familia de Juan Miguel Costa al personal del hospital de Can Misses

12 agosto 2025
Los hoteles de Ibiza y Formentera registraron casi 815.000 pernoctaciones en octubre

El decreixement, per David Setbetes

12 agosto 2025
Santa Eulària incorpora a doce trabajadores temporales

Los nuevos turistas, por Samaj Moreno

11 agosto 2025
Siguiente noticia
Un incendio calcina los carritos de un supermercado de Ses Païsses, Sant Antoni

Un incendio calcina los carritos de un supermercado de Ses Païsses, Sant Antoni

Deja una respuesta Cancelar la respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Comentarios recientes

  • Arbre en Una fuga que riega el cambio: Ibiza reutiliza el agua subterránea que antes se perdía al mar
  • Anonymous en Amenazas de muerte a una agente inmobiliaria de Ibiza a la que acusan en redes de negar una reserva a judíos
  • Pepitu en Amenazas de muerte a una agente inmobiliaria de Ibiza a la que acusan en redes de negar una reserva a judíos
  • Markus en Sant Josep precinta el equipo de música del Sunset Ashram de Platges de Comte
  • Lidia en Conmoción en Brasil por la muerte en Ibiza de Lucca Cambraia, dentista de 26 años

Lo más leído

  • Situación crítica de la ITV de Ibiza: Santa Gertrudis no da cita y la primera para Recinto ferial es en noviembre

    Situación crítica de la ITV de Ibiza: Santa Gertrudis no da cita y la primera para Recinto ferial es en noviembre

    0 Compartir
    Compartir 0 Tweet 0
  • Sant Josep precinta el equipo de música del Sunset Ashram de Platges de Comte

    0 Compartir
    Compartir 0 Tweet 0
  • La temporada no cumple las expectativas del comercio de Ibiza: menor afluencia en tiendas y mucho joven con «ruta instagramer»

    0 Compartir
    Compartir 0 Tweet 0
  • Una moto de agua, a punto embestir a un bañista tras entrar a toda velocidad en una zona acotada de Formentera

    0 Compartir
    Compartir 0 Tweet 0
  • Seis años cobrando sin trabajar «por falta de reubicación»: nuevo testimonio contra la gestión de GSAIB en Ibiza

    0 Compartir
    Compartir 0 Tweet 0

Archivos

AVISO LEGAL Los contenidos generados por Noudiari se encuentran bajo CC BY-NC 3.0 ES Noudiari.es, Av. de Santa Eulària nº 17 escala D oficina 15D, Illes Balears redaccion@noudiari.es Noudiari es un proyecto de La Pitiusa de Internet SL, NIF B57810103. Política de cookies y Declaración de privacidad Hecho con Wordpress

Gestiona tu privacidad

Para ofrecer las mejores experiencias, nosotros y nuestros socios utilizamos tecnologías como cookies para almacenar y/o acceder a la información del dispositivo. La aceptación de estas tecnologías nos permitirá a nosotros y a nuestros socios procesar datos personales como el comportamiento de navegación o identificaciones únicas (IDs) en este sitio y mostrar anuncios (no-) personalizados. No consentir o retirar el consentimiento, puede afectar negativamente a ciertas características y funciones.

Haz clic a continuación para aceptar lo anterior o realizar elecciones más detalladas. Tus elecciones se aplicarán solo en este sitio. Puedes cambiar tus ajustes en cualquier momento, incluso retirar tu consentimiento, utilizando los botones de la Política de cookies o haciendo clic en el icono de Privacidad situado en la parte inferior de la pantalla.

Funcional Siempre activo
El almacenamiento o acceso técnico es estrictamente necesario para el propósito legítimo de permitir el uso de un servicio específico explícitamente solicitado por el abonado o usuario, o con el único propósito de llevar a cabo la transmisión de una comunicación a través de una red de comunicaciones electrónicas.
Preferencias
El almacenamiento o acceso técnico es necesario para la finalidad legítima de almacenar preferencias no solicitadas por el abonado o usuario.
Estadísticas
El almacenamiento o acceso técnico que es utilizado exclusivamente con fines estadísticos. El almacenamiento o acceso técnico que se utiliza exclusivamente con fines estadísticos anónimos. Sin un requerimiento, el cumplimiento voluntario por parte de tu Proveedor de servicios de Internet, o los registros adicionales de un tercero, la información almacenada o recuperada sólo para este propósito no se puede utilizar para identificarte.
Marketing
El almacenamiento o acceso técnico es necesario para crear perfiles de usuario para enviar publicidad, o para rastrear al usuario en una web o en varias web con fines de marketing similares.
Estadísticas

Marketing

Características
Siempre activo

Siempre activo
Administrar opciones Gestionar los servicios Gestionar {vendor_count} proveedores Leer más sobre estos propósitos
Administrar opciones
{title} {title} {title}
Sin resultados
Ver todos
  • Local
    • Local
    • Santa Eulària
    • Sant Joan
    • Sant Antoni
    • Formentera
    • Sant Josep
    • Vila
  • + Pitiüses
  • Deportes
    • Fútbol
    • Baloncesto
    • Atletismo
    • Balonmano
    • Natación
    • Motor
    • Tiro con arco
  • Opinión
    • Cartas a noudiari
    • Columna
  • Cultura
    • Libros
    • Música
    • Llibres curiosos
    • Paraules Nostres
    • Cine
    • Cómics
  • Empresas

AVISO LEGAL Los contenidos generados por Noudiari se encuentran bajo CC BY-NC 3.0 ES Noudiari.es, Av. de Santa Eulària nº 17 escala D oficina 15D, Illes Balears redaccion@noudiari.es Noudiari es un proyecto de La Pitiusa de Internet SL, NIF B57810103. Política de cookies y Declaración de privacidad Hecho con Wordpress