Noudiari.es
  • Local
    • Local
    • Santa Eulària
    • Sant Joan
    • Sant Antoni
    • Formentera
    • Sant Josep
    • Vila
  • + Pitiüses
  • Deportes
    • Fútbol
    • Baloncesto
    • Atletismo
    • Balonmano
    • Natación
    • Motor
    • Tiro con arco
  • Opinión
    • Cartas a noudiari
    • Columna
  • Cultura
    • Libros
    • Música
    • Llibres curiosos
    • Paraules Nostres
    • Cine
    • Cómics
  • Empresas
Sin resultados
Ver todos
Sin resultados
Ver todos
Noudiari.es
Sin resultados
Ver todos

Menjar blanc: Que tornin els còctels de gambes, per Marina Ribas Torres

Por Marina Ribas
6 diciembre 2024
en Opinión
0
Menjar blanc: Que tornin els còctels de gambes, per Marina Ribas Torres

Cóctel de gambas. Photographs by Kgbo

0
Compartido
Share on FacebookShare on Twitter

Molts de vosaltres, molt probablement, estau aquestos dies planificant els menús per als dies de festa que s’atraquen. Venen setmanes mogudes a la majoria de cases i, molt especialment, a les cuines, on les olles faran xup-xup sense aturar des de la Nit de Nadal fins al Dia dels Reis: salsa de Nadal, bescuit, arròs, sopa, sofrit pagès, porcella… Aquestos són alguns dels plats que tradicionalment s’han preparat a les cases d’Eivissa i que encara es fan en moltíssimes llars mantenint viva la nostra cuina i la nostra cultura gastronòmica.



Però també és cert que, sobretot, a partir dels anys vuitanta del segle passat a causa de la bonança econòmica, l’arribada de nous productes i la influència dels mitjans de comunicació, començaren a entrar a les nostres cuines nous plats que ja formen part dels receptaris festius de molts de nosaltres i que fins a aquell moment només gaudien les famílies benestants que podien adquirir certs ingredients o que comptaven amb servei domèstic que s’encarregava de la cuina.

A l’article d’avui, voldria repassar-ne uns quants que estic segura que us portaran bons records, tot i que reconec que, a casa, encara no formen part de la memòria sinó que alguns encara estan presents a taula el Dia de Nadal. 

Acompanyau-me en aquest recorregut per la història recent dels entrants i aperitius nadalencs més famosos de la nostra gastronomia que no fa tant representaven el súmmum del refinament i el bon gust a taula.

Còctel de gambes

Una copa, quantitats ingents de salsa rosa i una mica de lletuga i poma per fer baixar aquest conglomerat coronat per una gamba bullida. Per donar-li el toc exòtic, en algunes cases i restaurants se substituïa la poma per pinya o s’hi afegia.

Aquest ha estat, i segueix sent, un dels plats més festius de la nostra gastronomia que té el seu origen, possiblement, als Estats Units de principi del s. XX i que es popularitzà a Espanya als anys vuitanta i es convertí en l’entrant per excel·lència en casaments, comunions i convits en general. Originalment era considerat un plat de luxe.

Avui en dia en podem trobar versions més actuals amb salses amb tocs cítrics, picants o amb ingredients més moderns com l’alvocat, però des del meu punt de vista, si els clàssics funcionen, per què canviar-los? Vestiu la vostra taula de Nadal amb un bon còctel de gambes. Dubt que hi hagi algú a qui no li agradi.

Vol-au-vent

Aquests petits farcellets de pasta fullada i d’origen francès són obra del pastisser i cuiner Marie-Antoine (o Antonin) Carème, qui decidí facir-los i enfornar-los a posteriori. Amb ell es van popularitzar per tot Europa, encara que sembla que ja estaven inventats perquè se’n té constància en el receptari Dictionnaire des alimens, vins et liqueurs publicat el 1750 i obra d’Henri-Simon-Pierre.

Al llibre Classes de cuina. Curs 1927-1928 del professor Josep Rondissoni publicat a Barcelona per l’Institut de Cultura i Biblioteca Popular de la Dona, ja hi apareix una recepta: petit “vol-au-vent” a la normanda, amb l’explicació de com fer la pasta fullada a casa i farcir-la amb lluç, rap, llagostins i musclos. Sense dubte, una recepta no gens fàcil i amb ingredients que, molt probablement, no estaven a l’abast de tothom pel seu preu i abastiment.

A la revista Menage, una publicació gastronòmica que incloïa receptes a més de consells de salut i moda i una mica de safareig i que va néixer durant la II República -entre els impulsors de la qual hi havia Rondissoni- s’hi publicava l’any 1935 aquesta recepta per a fer pasta de full amb il·lustracions del pas a pasa a casa, “para vol-au-vent, bocadillos, etc.”

Els vol-au-vent més populars durant les festes de Nadal són els que van farcits de marisc. De fet, una reinterpretació del famós còctel de gambes era farcir els vol-au-vent amb aquesta barreja d’amanida, salsa rosa i gambes. Altres opcions molt populars són també els de formatge i salmó o els bolets. A casa no hi falten: ens negam a participar d’un dinar de Nadal sense vol-au-vent.

Com fer pasta de full, a la revista Menage.

Emparedats o pastissos de sandvitx

Una altra de les receptes cúspide del repertori gastronòmic nadalenc són els emparedats (que sona més fi que sandvitxos): dos llesques de pa de motllo blanc farcides de mil-i-un invents i tallades pel mig perquè quedin en forma rectangular i omplin de manera obscena les safates platejades que folren la taula. Amb formatge crema i salmó, amb carn de cranc o tonyina i molta maionesa, amb cogombre envinagrat… 

Però en el cim dels emparedats no s’hi troba cap d’aquests sandvitxos, sinó el pastís de sandvitx, que combina el millor de cadascun d’aquests entrepans per convertir-los en un pastís que raja maionesa per tots els caires i que es pot decorar amb tires de pebrera torrada, olives, llesques d’ou dur, tomateta cirera, ou filat (del qual parlarem a continuació) i tot el que càpiga en la vostra imaginació. Als costats del pastís, que se serveix en safata bona, una mica de lletuga per aportar color i un poc de fibra a tan magnífica obra culinària.

Ou filat

L’ingredient estrella de qualsevol plat que preparava per Nadal la meua güela Maria,  que en pau descansi. En una amanida, per farcir uns rotllets de pernil dolç o per decorar un plat de carn, l’ou filat demostrava refinament, modernitat i savoir faire a la cuina.

L’ou filat, que és dolcenc, vendria a ser una espècie de rovell de Santa Teresa passat per un sedàs, ja que els ingredients que el conformen són rovells i sucre.

El professor Rondissoni en compartia també una recepta a Classes de cuina. Us la deix a continuació per si us animau a fer-lo a casa i així no deixar perdre aquesta magnífica tradició de regar amb ou filat qualsevol plat nadalenc que tengueu al davant. Fixau-vos en l’aparell que recomana per preparar-lo a casa:

El professor Rondissoni explica com fer ou filat

Dàtils amb bacó

Què seria del Nadal sense aquesta calòrica i greixosa creació que combina tan magistralment el dolç i el salat? L’origen dels dàtils amb bacó no està gaire clar, tot i que s’hagin relacionat sovint amb el municipi d’Elx.

Avui en dia es troben ja dàtils amb bacó cuits i envasats, però fer-los a casa és d’allò més senzill. A més, amb la por de passar-nos amb el greix i acabar-nos tapant les artèries amb colesterol i morir d’un infart en l’últim brindis a taula, han sortit un munt de receptes per fer-los al forn o en la famosa “air-fryer”.

Per si no us acaben de fer el pes, a casa hem substituït el bacó per formatge cremós i així evitar l’embrutamenta que fan al cuinar-los. Compram els dàtils sencers, els treim els pinyols i, amb un ganivet o cullera petita, els farcim de formatge crema. 

Aquest petit recull pretén ser només una mostra de tots aquells plats que han format o formen part de les nostres taules més festives, però no ens podem oblidar dels àspics, els pastissos de peix, els suflés o la comtessa per a postres. Per això, si us ve de gust, podeu compartir als comentaris aquelles receptes suposadament passades de moda que recordau o que encara preparau per Nadal a ca vostra.

Marina Ribas Torres

Tags: marina ribasMarina Ribas TorresMenjar blanc
Noticia anterior

Vicent Martínez, delegado insular de bádminton: «Nuestro objetivo es ver a un ibicenco en los Juegos Olímpicos»

Siguiente noticia

Sant Antoni acoge cinco días del espectáculo teatral ‘Vincles’: un viaje por los vínculos humanos

RelacionadoNoticias

Interiorització (2), per Bartomeu Ribes

15 junio 2025
Miquel Jerez (PP): «El derecho a la vivienda no consiste en okupar la de los demás»

El museo de los siglos perdidos, por Miquel Jerez

14 junio 2025
Santa Eulària incorpora a doce trabajadores temporales

Futbolín & Viagras, por Samaj Moreno

13 junio 2025
Santa Eulària incorpora a doce trabajadores temporales

La esquina de Arandu, por Jaume Torres

12 junio 2025
Siguiente noticia
Sant Antoni acoge cinco días del espectáculo teatral ‘Vincles’: un viaje por los vínculos humanos

Sant Antoni acoge cinco días del espectáculo teatral ‘Vincles’: un viaje por los vínculos humanos

Deja una respuesta Cancelar la respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Comentarios recientes

  • Anonymous en Cortes de tráfico en la carretera EI-20 por trabajos de jardinería
  • Centauro QUIRON. en Costa sin ley: dos embarcaciones abarloadas celebran una fiesta pegadas a las rocas de Cala Gració
  • Centauro QUIRON. en Detienen a dos personas como presuntas autoras del incendio de tres locales en Ibiza
  • Absynthe en Detienen a dos personas como presuntas autoras del incendio de tres locales en Ibiza
  • Jesus en «¿Está Ibiza al límite? Servir al rico pero vivir en una furgoneta». Sky News se adentra en los poblados chabolistas de la isla

Archivos

  • junio 2025
  • mayo 2025
  • abril 2025
  • marzo 2025
  • febrero 2025
  • enero 2025
  • diciembre 2024
  • noviembre 2024
  • octubre 2024
  • septiembre 2024
  • agosto 2024
  • julio 2024
  • junio 2024
  • mayo 2024
  • abril 2024
  • marzo 2024
  • febrero 2024
  • enero 2024
  • diciembre 2023
  • noviembre 2023
  • octubre 2023
  • septiembre 2023
  • agosto 2023
  • julio 2023
  • junio 2023
  • mayo 2023
  • abril 2023
  • marzo 2023
  • febrero 2023
  • enero 2023
  • diciembre 2022
  • noviembre 2022
  • octubre 2022
  • septiembre 2022
  • agosto 2022
  • julio 2022
  • junio 2022
  • mayo 2022
  • abril 2022
  • marzo 2022
  • febrero 2022
  • enero 2022
  • diciembre 2021
  • noviembre 2021
  • octubre 2021
  • septiembre 2021
  • agosto 2021
  • julio 2021
  • junio 2021
  • mayo 2021
  • abril 2021
  • marzo 2021
  • febrero 2021
  • enero 2021
  • diciembre 2020
  • noviembre 2020
  • octubre 2020
  • septiembre 2020
  • agosto 2020
  • julio 2020
  • junio 2020
  • mayo 2020
  • abril 2020
  • marzo 2020
  • febrero 2020
  • enero 2020
  • diciembre 2019
  • noviembre 2019
  • octubre 2019
  • septiembre 2019
  • agosto 2019
  • julio 2019
  • junio 2019
  • mayo 2019
  • abril 2019
  • marzo 2019
  • febrero 2019
  • enero 2019
  • diciembre 2018
  • noviembre 2018
  • octubre 2018
  • septiembre 2018
  • agosto 2018
  • julio 2018
  • junio 2018
  • mayo 2018
  • abril 2018
  • marzo 2018
  • febrero 2018
  • enero 2018
  • diciembre 2017
  • noviembre 2017
  • octubre 2017
  • septiembre 2017
  • agosto 2017
  • julio 2017
  • junio 2017
  • mayo 2017
  • abril 2017
  • marzo 2017
  • febrero 2017
  • enero 2017
  • diciembre 2016
  • noviembre 2016
  • octubre 2016
  • septiembre 2016
  • agosto 2016
  • julio 2016
  • junio 2016
  • mayo 2016
  • abril 2016
  • marzo 2016
  • febrero 2016
  • enero 2016
  • diciembre 2015
  • noviembre 2015
  • octubre 2015
  • septiembre 2015
  • agosto 2015
  • julio 2015
  • junio 2015
  • mayo 2015
  • abril 2015
  • marzo 2015
  • febrero 2015
  • enero 2015
  • diciembre 2014
  • noviembre 2014
  • octubre 2014
  • septiembre 2014
  • agosto 2014
  • julio 2014
  • junio 2014
  • mayo 2014
  • abril 2014
  • marzo 2014
  • febrero 2014
  • enero 2014
  • diciembre 2013
  • noviembre 2013
  • octubre 2013
  • septiembre 2013
  • agosto 2013
  • julio 2013
  • junio 2013
  • mayo 2013
  • abril 2013
  • marzo 2013
  • febrero 2013
  • enero 2013
  • diciembre 2012
  • noviembre 2012
  • octubre 2012
  • marzo 13

AVISO LEGAL Los contenidos generados por Noudiari se encuentran bajo CC BY-NC 3.0 ES Noudiari.es, Av. de Santa Eulària nº 17 escala D oficina 15D, Illes Balears redaccion@noudiari.es Noudiari es un proyecto de La Pitiusa de Internet SL, NIF B57810103. Política de cookies y Declaración de privacidad Hecho con Wordpress

Gestiona tu privacidad

Para ofrecer las mejores experiencias, nosotros y nuestros socios utilizamos tecnologías como cookies para almacenar y/o acceder a la información del dispositivo. La aceptación de estas tecnologías nos permitirá a nosotros y a nuestros socios procesar datos personales como el comportamiento de navegación o identificaciones únicas (IDs) en este sitio y mostrar anuncios (no-) personalizados. No consentir o retirar el consentimiento, puede afectar negativamente a ciertas características y funciones.

Haz clic a continuación para aceptar lo anterior o realizar elecciones más detalladas. Tus elecciones se aplicarán solo en este sitio. Puedes cambiar tus ajustes en cualquier momento, incluso retirar tu consentimiento, utilizando los botones de la Política de cookies o haciendo clic en el icono de Privacidad situado en la parte inferior de la pantalla.

Funcional Siempre activo
El almacenamiento o acceso técnico es estrictamente necesario para el propósito legítimo de permitir el uso de un servicio específico explícitamente solicitado por el abonado o usuario, o con el único propósito de llevar a cabo la transmisión de una comunicación a través de una red de comunicaciones electrónicas.
Preferencias
El almacenamiento o acceso técnico es necesario para la finalidad legítima de almacenar preferencias no solicitadas por el abonado o usuario.
Estadísticas
El almacenamiento o acceso técnico que es utilizado exclusivamente con fines estadísticos. El almacenamiento o acceso técnico que se utiliza exclusivamente con fines estadísticos anónimos. Sin un requerimiento, el cumplimiento voluntario por parte de tu Proveedor de servicios de Internet, o los registros adicionales de un tercero, la información almacenada o recuperada sólo para este propósito no se puede utilizar para identificarte.
Marketing
El almacenamiento o acceso técnico es necesario para crear perfiles de usuario para enviar publicidad, o para rastrear al usuario en una web o en varias web con fines de marketing similares.
Estadísticas

Marketing

Características
Siempre activo

Siempre activo
Administrar opciones Gestionar los servicios Gestionar {vendor_count} proveedores Leer más sobre estos propósitos
Administrar opciones
{title} {title} {title}
Sin resultados
Ver todos
  • Local
    • Local
    • Santa Eulària
    • Sant Joan
    • Sant Antoni
    • Formentera
    • Sant Josep
    • Vila
  • + Pitiüses
  • Deportes
    • Fútbol
    • Baloncesto
    • Atletismo
    • Balonmano
    • Natación
    • Motor
    • Tiro con arco
  • Opinión
    • Cartas a noudiari
    • Columna
  • Cultura
    • Libros
    • Música
    • Llibres curiosos
    • Paraules Nostres
    • Cine
    • Cómics
  • Empresas

AVISO LEGAL Los contenidos generados por Noudiari se encuentran bajo CC BY-NC 3.0 ES Noudiari.es, Av. de Santa Eulària nº 17 escala D oficina 15D, Illes Balears redaccion@noudiari.es Noudiari es un proyecto de La Pitiusa de Internet SL, NIF B57810103. Política de cookies y Declaración de privacidad Hecho con Wordpress