Declaració institucional amb motiu del centenari del rescat dels ocupants del vapor Mallorca - Noudiari.es | Noudiari.es

Declaració institucional amb motiu del centenari del rescat dels ocupants del vapor Mallorca

Ara fa just un segle, a la nit del 17 de gener de 1913, un grup de ciutadans de Santa Eulària i es Canar varen demostrar el seu valor i el seu altruisme arriscant les seves vides per tal socórrer als prop de 150 ocupants del vapor correu Mallorca, embarrancat a la llosa de Santa Eulària degut al temporal i l’escassa visibilitat. Amb unes simples barques de pescadors, sense quasi llum, desafiant la mar i el fred, els tripulants d’aquestes embarcacions varen aconseguir dur a terra sans i estalvis a tot el passatge i tripulació del vaixell mentre a les cases dels voltants es disposava el necessari per a donar menjar i calor als nàufrags i s’enviaven, amb carro o en bicicleta, emissaris a Vila per tal de donar la noticia i mobilitzar els mitjans per a ajudar a salvar la nau.

Les cròniques d’aquell temps destaquen la valentia dels homes de la mar i l’orgull, en el bon sentit, que varen demostrar en no posar preu a la seva ajuda, rebutjant qualsevol paga de gratitud per part dels passatgers del Mallorca. Havien fet el que en consciència creien que s’havia de fer que no era sinó arriscar les seves vides per mirar de salvar les de altres.

Per a contribuir a difondre aquesta història d’heroisme però, sobre tot, per a aconseguir que aquestos valors d’entrega i solidaritat continuïn sent una part fonamental de l’esperit del nostre poble i dels seus ciutadans, l’Ajuntament de Santa Eulària des Riu ha decidit impulsar la celebració de l’Any del Salvament del Vapor Mallorca amb una sèrie d’activitats culturals que ajudin a recordar el noble gest d’aquelles persones i acostar-nos a les dificultats i perills a les que es varen exposar aquella nit.

Avui mateix, al Teatro Espanya, s’enceten els actes amb la presentació d’un llibre de l’historiador David Ribas amb la crònica dels fets i els posteriors actes de reconeixement de que va ser objecte el poble de Santa Eulària des Riu per part d’institucions i entitats mallorquines. Aquesta és la primera proposta d’una programació que inclourà un cicle de cinema, concerts de música, activitats de difusió entre la població infantil i una gran exposició, entre d’altres.

Totes aquestes propostes no seran res sense la participació del poble de Santa Eulària des Riu. Per a la seva gent estan pensades i és pel gest valent d’alguns que varen ser els nostres vesins que estan organitzades. Per aquest motiu, volem convidar a tota la gent de Santa Eulària, de la resta de parròquies i de tota l’illa a que gaudeixin amb nosaltres d’aquest Any del Salvament del Vapor Mallorca i, sobre tot, a que prenguen exemple d’aquells que, una nit d’ara fa cent anys, varen donar-nos un altre motiu per a estar orgullosos del nostre esperit com a poble.

Ana Costa,
regidora de Cultura de l’Ajuntament de Santa Eulària des Riu

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *