Podem demana un Decret Llei de mesures urgents per la sequera a Eivissa | Noudiari.es

Podem demana un Decret Llei de mesures urgents per la sequera a Eivissa

@Noudiari / Aitor Morrás (Eivissa) i Baltasar Picornell, diputats de Podem i membre i president de la comissió de medi ambient, respectivament, demanen la redacció d’un Decret Llei que abordi de forma urgent el problema greu de sequera que pateix Eivissa.

Morrás i Picornell s’han reunit avui amb Miquel Vericad, conseller de medi ambient del Consell d’Eivissa, per tractar la situació d’urgència que pateix Eivissa a causa de la sequera. A la reunió de feina ha participat a través de teleconferència Pedro Arrojo, doctor en Ciències Físiques per la Universitat de Saragossa, fundador de la Fundació Nova Cultura de l’Aigua i premi Goldman de Medi Ambient, qui ha aportat el seu coneixement expert en la matèria.

Aitor Morrás, Baltasar Picornell i Miquel Vericad, durant la reunió d'aquest dijous.

Aitor Morrás, Baltasar Picornell i Miquel Vericad, durant la reunió d’aquest dijous.

Aitor Morrás no entén les darreres declaracions de la directora general de Recursos Hídrics que diu que les mesures d’urgència no s’adopten perquè serien “molt dràstiques”; dir això, per Morrás, és reconèixer que és urgent prendre mesures perquè la situació ho és, existeixen precedents de decrets llei de sequera a Balears i és responsabilitat del govern de la comunitat autònoma. “No pot ser que ens arribin notícies de què s’estan abastint piscines i subministraments de mansions de luxe de l’illa d’Eivissa tudant litres i litres d’aigua en el context d’una situació d’emergència per a la gent. El Govern no pot quedar-se de braços plegats”, afirma.

Mesures urgents
Els diputats de Podem consideren urgent l’obertura de la planta dessalinitzadora de Santa Eulària i demanen una auditoria del sobrecost de l’obra a més de la gestió pública de la mateixa. “La dessaladora sense aigua de Santa Eulària és el nostre aeroport sense avions de Castelló”, comenta Morrás, parafrasejant un dels membres de la plataforma ciutadana SOS H2O.

A més és necessària la constitució d’una comissió de sequera entre polítics i tècnics de tots els nivells i àmbits administratius. Així com la declaració oficial de l’estat de conservació de les masses d’aigües soterrànies, amb una especial atenció al de Serra Grossa i que es declari la seva sobreexplotació.

Mentrestant es valora l’estat d’emergència i l’estat de conservació dels aqüífers cal establir urgentment una moratòria d’autoritzacions i concessions d’aflorament i de nous aprofitaments d’aigües soterrànies a l’illa d’Eivissa.

Baltasar Picornell ha criticat- com també ho varen fer en el seu moment entitats mediambientals i ecologistes- el Pla Hidrològic de les Illes Balears modificat per Biel Company i que continua en el mateix camí de sobreexplotació generalitzada dels aqüífers més costaners, abanderant la desregularització pel que fa la concessió per a perforacions de pous sense cap tipus de control previ de viabilitat de l’equilibri de les extraccions amb els recursos disponibles.

Reunions
Demà, divendres, els diputats de Podem viatjaran a Eivissa per tal d’estudiar al terreny la situació de sequera. Tenen previst visitar la dessaladora de Santa Eulària, que encara no s’ha posat en funcionament; i duran a terme una trobada de treball entre diferents agrupacions representants de la societat civil i entitats empresarials.

Amb tota la informació recaptada, els diputats de Podem es reuniran dimecres 12 d’agost a les 12 hores amb el conseller de Medi Ambient, Agricultura i Pesca del Govern balear, Vicenç Vidal, per tal de fer-li arribar la demanda d’aprovació d’un decret llei de mesures urgents per abastar la sequera de l’illa.

#SOSH2O és l’hashtag que que s’utilitza per denunciar la situació d’urgència que viu la població de l’illa i per donar suport així a la plataforma ciutadana que s’ha constituït per denunciar la greu situació de sequera i sobreexplotació de l’aigua que viu Eivissa.

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *