Everest: “Allà dalt”, per David Setbetes | Noudiari.es

Everest: “Allà dalt”, per David Setbetes

Everest-725061176-largeTenia dinou anys quan vaig fer el meu primer quatre mil. Em vaig passar una setmana penjat als Alps, de refugi en refugi, deixant-te notes a cada llibreta recordatori que trobava i amb una certa seguretat que hi deixaria la pell, enmig d’aquelles geleres inabastables. Gairebé ho aconsegueixo, però en comptes d’això, vaig tornar al cap de mig mes amb la meva primera barba, tres quilets de menys i havent pujat el Mont Blanc en una maratoniana jornada que de poc acaba amb els peus congelats. Un any més tard, després de coronar el Punta Alta al Pirineu d’Osca, vaig deixar per sempre l’alpinisme. La muntanya t’ensenya quan ja n’hi ha prou, i si no te l’escoltes, ho pots pagar car de collons!

‘Everest’ va d’això, de la lluita d’uns pocs per arribar allà dalt, però també de la moda ‘capitalista’ de pagar per aconseguir les coses, com si el fet de deixa-t’hi una pasta gansa t’asseguri el 100% de l’experiència malgrat que no estiguis preparat per dur-la a terme. Ve a ser com aquell que arribarà a Eivissa el proper cap de setmana per ‘disfrutar’ d’una bona ronda de ‘closings’ i per a fer-ho, ingerirà una vintena de pastilles. El més probable és que si no té els cos ‘preparat’ després de tot un estiu de vida nocturna, acabi a Can Misses amb respiració assistida.

Everest va des del que s’estima la muntanya al que la vol posseir com un trofeu més per a poder explicar allò de ‘jo hi vaig ser’. I el problema de la muntanya, i més quan es tracta de la muntanya de muntanyes, és que no és un lloc estable i controlat, no és una excursió on si ens cansem tornem a la carretera i esperem que ens passin a buscar. És un paratge sense gairebé oxigen on qualsevol petit núvol es pot acabar transformant en el pitjor dels malsons. Això és el que va passar el 1996 i el que se’ns explica d’una manera realista a la peli. Un home versus muntanya sense les pirotècnies increïbles de ‘Límite Vertical’ o ‘Máximo Riesgo’. Aquí les coses resulten versemblants i malgrat que l’epopeia trigui un pèl massa en arrencar per al meu gust, me la crec.

Em falta l’oxigen i em noto gelades les mans i les puntes dels peus i sols penso a arribar al cim, beure una mica de te calent, veure el petit mon que es desdibuixa sota els meus peus, pensar en tu un instant i tornar a baix abans no sigui massa tard!


EVEREST (2015)

Gènere: Aventures, Drama
Nacionalitat: USA, Regne Unit
Director: Baltasar Kormákur
Guió: Simon Beaufoy, Lem Dobbs, Justin Isbell, Mark Medoff, William Nicholson
Repertori: Jake Gyllenhaal, Josh Brolin, Jason Clarke, Clive Standen, John Hawkes, Vanessa Kirby, Michael Kelly, Martin Henderson, Tom Goodman-Hill, Naoko Mori, Thomas M. Wright, Demetri Goritsas, Chris Reilly,Ingvar Eggert Sigurosson, Chike Chan

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *