Una oportunitat perduda, per Pau Arranz i Bernat Picornell | Noudiari.es

Una oportunitat perduda, per Pau Arranz i Bernat Picornell

 

Bernat Picornell Grenzner, senador d’Esquerra Republicana

Pau Arranz Morell, militant d’Esquerra Republicana de Formentera

 Ja fa gairebé un any que des d’Esquerra Republicana vam portar una iniciativa al Senat per demanar a l’Estat que es fes càrrec de la compra de l’illa de s’Espalmador. A nosaltres ens semblava que, si el propi Consell i el Govern no tenien capacitat per assumir aquesta despesa, l’Estat espanyol amb tot el seu “poder” econòmic li podria ser més fàcil sufragar-ne el cost. Si no era en la seva totalitat, almenys en una part… O si més no que ajudés a trobar mecanismes, per exemple amb Europa, per fer aquesta compra.

I per què era important assegurar que s’Espalmador quedés definitivament en mans públiques? A parer nostre, malgrat que ja forma part del Parc natural de ses Salines i pot semblar que a primer cop d’ull ja està protegida, creiem que mai estarà tan ben protegida com si estigués en mans públiques.

Aquell control que pot exercir l’administració, aquella vigilància sobre l’espai que se’n pot dur a terme, pam a pam, és evident que és diferent si un espai és de titularitat pública o si és privada. Més enllà del fet, evidentment, que és anacrònic que en ple segle XXI algú hagi pogut comprar una part tan emblemàtica de Formentera.

Doncs aquella proposta que vam dur al Senat, el Partit Popular la va rebutjar frontalment i ni es va prestar a negociar qualsevol mecanisme que permetés arribar a una entesa… Finalment, una família luxemburguesa s’ha acabat quedant s’Espalmador per 18 milions d’euros.

Només a tall il·lustratiu, unes quantes dades: la despesa militar diària (diària!) de l’Estat és de 50 milions d’euros. Els incentius al rendiment del Ministeri de Defensa, 160 milions. Per no parlar dels 60 milions que el ministre de l’interior va dir que va costar el desplegament de “piolins” a Catalunya. Però… Endevineu el pressupost de l’any 2017 per material d’oficina del Congrés dels Diputats! Sí, efectivament, 18 milions d’euros.

Hem perdut una oportunitat de tornar a la ciutadania allò que els pertoca: la terra. Seguim-la estimant i cuidant, que la propera oportunitat, llavors sí, no la podrem deixar escapar.

 

3 Respuestas a Una oportunitat perduda, per Pau Arranz i Bernat Picornell

 1. Prou Responder

  19 marzo, 2018 en 20:53

  I aquestos al.lotets catalans per que no ho compren ells? Amb tot els sous que han despilfarrat amb es golp d’estat que han volgut fer. N’hi ha un fart!

  • Joanet Responder

   20 marzo, 2018 en 22:35

   Tant et molesta que algú s’hagi preocupat per aquest tema? Pel teu to, suposo que és que poc t’importa la conservació dels espais naturals que encara ens queden.

 2. Joanet Responder

  20 marzo, 2018 en 22:33

  Ja és trist que es únics que es preocupin pel medi ambient a Eivissa i Formentera siguin es d’Esquerra i que el Senador per Eivissa i Formentera no hagi aconseguit aquesta demanda popular.

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *