Diàleg desigual, entesa complicada per Bernat Joan i Marí | Noudiari.es

Diàleg desigual, entesa complicada per Bernat Joan i Marí

M’agrada dialogar amb les persones que opinen al voltant de les coses que escric, també amb els meus detractors. Tenen tot el dret a opinar diferent i m’agradaria que tothom acceptàs el dret dels altres a divergir. Detest profundament els que esgrimeixen tòtems i tabús per no poder parlar de determinades coses en segons quins termes. Per mi és tan poc sagrada la unitat dels Països Catalans com la unitat d’Espanya, però pens que molts dels meus detractors troben que la segona no s’hauria de poder discutir, mentre que la primera no existeix. Posem per cas.M’agradaria que els que no s’entenen, de manera general, poguessin dialogar. Però el diàleg s’ha de fer des d’una posició d’igualtat. Si no, resulta un fals diàleg. Si hom intenta defensar una posició determinada però n’hi ha un que l’apunta amb una pistola, ja no estam assistint a un diàleg, sinó a un altre tipus d’activitat. Molt diferent, per cert.

Si se’m pot empresonar per les meues idees, si se’m pot empresonar per intentar dur-les a terme, si algú té les eines per fer-ho, el diàleg esdevé fals, irreal. Escric tot això pensant que tothom parla de diàleg en el conflicte Catalunya-Espanya, però que no es donen les condicions perquè aquest diàleg pugui ser obert, franc i fructífer. Uns tenen tancs i exèrcit. Els altres només la gent desarmada que defensa els seus drets polítics al carrer. Uns tenen jutges i tribunals. Els altres voldrien bastir els de la seua república independent. Uns tenen mitjans de comunicació a betzef. Als altres pràcticament se’ls ofega la ràdio i la televisió públiques. Uns tenen líders a la presó i a l’exili, els altres pinxos que va vantant-se del seu poder i de la capacitat d’exercir la força bruta. No veig com es pot establir, en aquestes condicions, cap classe de diàleg.Si voleu parlar, primer amollau els presos polítics, després deixau d’emetre missatges deshumanitzadors des de les vostres televisions, llavors acceptau que la gent decideix democràticament (encara que vagi contra les vostres lleis), i així es podrà començar el diàleg. Sense aquestes condicions, es tracta d’un diàleg amb pistola apuntant. I la pistola no és catalana.

Per Bernat Joan i Marí

34 Respuestas a Diàleg desigual, entesa complicada per Bernat Joan i Marí

 1. brubaker Responder

  8 octubre, 2018 en 17:43

  Quan totes ses vies de diàleg s´han esgotat,perque amb feixistes es impossible dialogar,només queda sa desobediència civil no violenta i que Europa faci d´àrbitre.

  • Daniel García Fernández Responder

   8 octubre, 2018 en 22:23

   Pide el var jajajaja

  • devila Responder

   9 octubre, 2018 en 10:03

   Com ens agraden els drets i que poc ens agraden el deures..

  • Anda que Responder

   9 octubre, 2018 en 13:08

   El nivel de estupidez es de psiquiatría

 2. Daniel García Fernández Responder

  8 octubre, 2018 en 22:20

  Joan cómo estamos en una democracia no estás en la cárcel por tus ideas, cómo estamos en una democracia se puede dialogar sin saltarse las leyes.
  Como estamos en una democracia tu trabajas para la administración pública.
  Por algo llamado libertad de cátedra creo que eso es algo que se lleva mucho en democracias.
  Como estamos en una democracia no hay presos políticos.
  Como estamos en una democracia el gobierno
  no interviene en los jueces.
  No no hay tanques invadiendo nada ni aplastando revueltas.
  Esté año hay policías en Catalunya manifestándose encontra de sus jefes por usarles como instrumento.
  Por alentar tumultos y después mandarles tardé y mal ha sofocarlos.

 3. devila Responder

  9 octubre, 2018 en 8:13

  “No ha habido un presidente en la historia de España que se haya reunido más veces en los distintos formatos: discretos, oficiales, oficiosos… con el presidente de la Generalitat de Catalunya. Ha habido un diálogo extenso” J.M.
  Parece que has faltado a más de una reunión. Te están haciendo vacío Bernat y no te enteras de nada. Pide que te agreguen al grupo del WhatsApp y nos cuentas la verdadera realidad de lo que está pasando 😀

  Directori d’empreses i indústries amb producció militar situades a Catalunya:
  http://www.centredelas.org/es/base-de-datos/industria-militar/industria-militar-a-catalunya
  ¡Ups! Parece que tan desarmada no está Cataluña 😉

 4. JoanEivissa Responder

  9 octubre, 2018 en 10:17

  El diàleg arribarà si ho mana Europa. A l’Estat no l’interessa el diàleg, estan blindats amb una constitució POST-fascista que no permet un referendum i que per modificar-la fan falta dos terceres parts de la cambra o sigui impossible.

  • Anda que Responder

   9 octubre, 2018 en 13:12

   Europa se descohona con los planteamientos tan absurdos como sectarios de parte de los identitarios que solo tienen desbordada imaginación y nulo sentido del ridículo

 5. Pancho Responder

  9 octubre, 2018 en 11:12

  No hi pot haver diàleg possible a qui es salta la llei i va de xulo amb ultimatums. Dieu diàleg però més bé és el vostre monòleg autoritari. Aprofi-teu el temps que us queda perquè s’acaba. PPSOE i altres complices del cop d’estat estàn en les últimes. Salut a tots i feu bonda!!

  • JoanEivissa Responder

   11 octubre, 2018 en 10:49

   Nunca olviden que todo lo que Hitler hizo en Alemania era legal. (Martin Luther King Jr.)
   No es lo mismo legal que legítimo, ni legal que justo, ni legal que ético, ni legal que honrado.

   • devila Responder

    15 octubre, 2018 en 8:58

    Efectivamente. Ahí es donde entra Hitler y bajo su legitimidad cambia leyes para que todo sea legal, vamos, lo que hicieron en el parlamento Catalán los pro independentistas, imponen sus ideas y cambian las leyes a la carta. Y como el pueblo catalán no es tonto y no cede, ahora recurren a un ultimátum amenazador. De mal en peor, la comunidad internacional miraba para otro lado por el sin sentido del tema, pero ahora señalan al gobierno catalán por el totalitarismo al que ha llegado y las mechas radicales que se van alimentando.

    Cada vez da más pena y vergüenza por los titiriteros del gobierno catalán. Da la sensación de que todo lo que hacen es improvisado sobre la marcha, que nunca han tenido un proyecto serio de como realizarlo.
    Es como si un día me levanto y digo “Quiero pisar la luna” y no se como hacerlo, no tengo proyecto ni medios para tal gesta, y no sé que pasará después de pisarla, sin embargo, todo el mundo que me ve me dice que estoy en la luna.
    😀

 6. Bernat Joan Responder

  10 octubre, 2018 en 17:37

  Vaja, ara el diàleg consisteix a amenaçar… Això diferencia clarament l’espanyolisme del catalanisme. Nosaltres no anam amenaçant la gent. Per això, no dubt que la independència serà un fet, en un futur no gaire llunyà. Esperem que Eivissa i la resta de Balears no en quedin fora.

  • EspanyolistaAmenaçador Responder

   10 octubre, 2018 en 17:57

   Clar que sí, Bernat, els catalanistes sou una raça superior, la raça suprema. Els espanyolistes anem amanaçant a sa gent que fa bondat, per això, no dubt que la independència del Vall d’Aran i de Tabàrnia serà un fet, en un futur no gaire llunyà. Esperem que Eivissa i la resta de Balears no en quedin fora.

   • Bernat Joan Responder

    11 octubre, 2018 en 8:02

    Això de “raça superior” només us ho he vist a dir a vosaltres. Nosaltres no som cap raça superior. Senzillament, volem la llibertat del nostre país. Són una “raça superior”, els danesos, perquè són independents? Cada vegada que feis servir aquests termes quedau retratats.

    • EspanyolistaAmenaçador Responder

     11 octubre, 2018 en 13:00

     El problema és que Catalunya no és ni era un país, com a molt fou “Condado de Barcelona”.

     • Bernat Joan

      11 octubre, 2018 en 21:08

      Benvolgut EspanyolistaAmenaçador, la cosa no és si Catalunya fou o no un país, sinó si els catalans volen que ho sigui. Abans del 1918 Finlàndia no havia set mai independent. I no va ser cap argument perquè no ho fos.

    • Daniel Garcia Responder

     11 octubre, 2018 en 17:09

     Retratado quedaste tú hace unas semanas con tus insinuaciones de atentados de falsa bandera sin vergüenza
     se te tenía que caer la cara al suelo y ahora te vas a hacer el indignado, para cuando el premio nobel de la paz para el señor Joan, me parece que voy a crear una campaña en change.org.

     Vaya telaaaaaaaaaa jjajajajajajajaj

  • devila Responder

   11 octubre, 2018 en 7:47

   😀 Aceptamos pulpo como animal de compañía…

 7. Tony Manero Responder

  11 octubre, 2018 en 17:47

  Eso de vosotros y nosotros es algo frentista y maniqueo Por cierto ¿ el Sr.Torra es uno de nosotros o de vosotros ?
  Torra sobre los españoles: “Son bestias carroñeras, víboras, hienas con una tara en el ADN”

  • Bernat Joan Responder

   11 octubre, 2018 en 21:10

   Totalment d’acord contra el frontisme, Tony Manero. Per cert, la cita que treus de Torra no és contra els espanyols, sinó contra uns tros d’àsens que es queixaren en un vol entre Barcelona i Ginebra en què s’usà el català a la megafonia de l’avió. No confonguem.

   • Tony Manero Responder

    12 octubre, 2018 en 19:02

    Seguramente es como usted dice , pero el Supremo lo ha valorado de otra manera. Solo pretendía subrayar que no ” son solo vosotros ” los que argumentan ser una raza superior u otros exabruptos .Que seguramente hay tantos intransigentes en “los vosotros como en los nosotros “

 8. Tony Manero Responder

  11 octubre, 2018 en 17:55

  “Creemos que nuestro pueblo es de una raza superior a la de la mayoría de los que forman España. Sabemos por la ciencia que somos arios”.Pompeu Gener

  • Jizuz Responder

   11 octubre, 2018 en 19:47

   Buscas esa frase y ves que sólo la publican Okdiario, Forocochesy Dolça Catalunya, pseudo medios y foros de ultra-ultra derecha, con varias condenas. Es un gusto confirmar que los fachas no os informáis, os adoctrináis vosotros solos con el discurso que quereis oir. Por cierto, primera vez que oigo hablar de Pompeu Gener, ni puta idea de quién es, ni yo ni el 99% de los catalanes. Te dejo algunas frases que sí puedes buscar en libros de verdad y de personas que existieron, y que aún adorais:

   “El fascismo no es una táctica la violencia. Es una idea la unidad”, de tu querido José Antonio.

   “Ahora se habla de democracia. Nosotros, los españoles, ya la hemos conocido. Y no nos dio resultado.”, de tu amado Francisco Franco (ahora gritas “PRESENTE”, levantas el brazo derecho al sol y, por favor, tápate la erección, que te has puesto palote de pensar en la foto de tu caudillo, va).

   Voy a leer quién es Pompeu Gener, que ya me has hecho la tarde.

   • Tony Manero Responder

    12 octubre, 2018 en 18:50

    Tus palabras solo confirman mis argumentos,el discrepante es un facha sin matices . Y claro los libros de verdad son solo los que tu decides a modo de sagradas escrituras . Siempre había pensado que la tolerancia era otra cosa

  • Bernat Joan Responder

   11 octubre, 2018 en 21:12

   Benvolgut Tony Manero, cites com aquestes n’hi ha a patades a la Generación del 98, i això no em dona peu a dir que els dirigents espanyols són una colla de racistes. I això que volen la independència d’Espanya!!! Trob que la teua argumentació és totalment demagògica. I a més pens que ho deus sebre.

 9. Bernat Joan Responder

  11 octubre, 2018 en 21:14

  Per cert, jo no em vaig fer catalanista llegint Pompeu Fabra, Jacint Verdaguer o Joan Maragall. M’hi vaig fer llegint Miguel de Unamuno, Pío Baroja, Ángel Ganivet, Valle-Inclán i Ortega y Gasset. Horroritzant-me amb el seu nacionalisme.

 10. EspanyolistaAMuchaHonra Responder

  12 octubre, 2018 en 7:55

  Paraules del pres Junqueras “En concreto, los catalanes tienen más proximidad genética con los franceses que con los españoles; más con los italianos que con los portugueses; y un poco con los suizos. Mientras que los españoles presentan más proximidad con los portugueses que con los catalanes y muy poca con los franceses. Curioso…” Jajaja y eso que la mitad tienen sangre de andaluces que son los que levantaron Catalunya por ser mano de obra barata y de los que muchos separatistas no reconocen, catalanizando su nombre e incluso el apellido.

  Por la unión, la pluralidad y pueblo unido. Viva España!

  • KIK Responder

   12 octubre, 2018 en 10:28

   Palabras de Mariano Rajoy, ex presidente del Gobierno dos veces, publicadas en el Faro de Vigo en 1983: “La estirpe determina al hombre, tanto en lo físico como en lo psíquico. Y estos conocimientos que el hombre tenía intuitivamente –era un hecho objetivo que los hijos de “buena estirpe”, superaban a los demás- han sido confirmados más adelante por la ciencia”.

   Y al mendrugo este lo votasteis varias veces, españolitos. Ahora, que decías de racismo? Vivan mis cojones, no tu país.

 11. OrgulloEspañol Responder

  12 octubre, 2018 en 21:43

  Mariano Rajoy y Junqueras primos hermanos… Se ve que en realidad querían estudiar genética, uno aprobó unas opciones muy duras y al otro le gustó destinar dinero público a vender la moto sin frenos marca Freedom Independence. En fin, menos mal que hay otros partidos y otros líderes jovenes y abiertos como Inés Arrimadas.

  Por una Espanya unida, plural y europea!

  • Bernat Joan Responder

   14 octubre, 2018 en 19:42

   En fi, OrgulloEspañol, ja deus veure n’Arrimadas com a presidenta de la Generalitat. He, he, he. Com deis vosaltres, “cuando las ranas críen pelo”. Preneu til·la, que va molt bé per als nervis.

   • devila Responder

    15 octubre, 2018 en 9:18

    Como pica que sea el principal partido de Cataluña 😀 😀 😀

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *